Disoluţia PNL. Studiu de caz: cum au fost abordate speţele Alin Nica şi Iulian Dumitrescu

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Orice grup, organizaţie, societate funcţionează după nişte reguli. Aşa e în firea lucrurilor. Dacă e vorba de un stat, aceste reguli alcătuiesc cadrul legislativ, iar în cazul unui partid politic regulile formează statutul respectivului partid. Atunci când regulile sunt încălcate constant intervin confuzia, haosul iar în cele din urmă disoluţia acelei organizaţii.

Ca orice partid, PNL are un statut. Numai că, de o vreme, acesta a ajuns o banală maculatură nebăgată de nimeni în seamă. Mai mult, dacă cineva mai invocă statutul este luat şi în balon. Deciziile în partid nu se mai iau în acord cu cadrul statutar, ci pe prietenii, găşti, interese. Sau, evident, ca orice vasal de ordinele primite de la stăpânii din PSD. Elocvent în acest sens este modul în care conducerea partidului a tratat cazurile lui Alin Nica şi Iulian Dumitrescu. De fapt sunt speţe similare, dar  judecate total invers.

La începutul lunii martie, Alin Nica, preşedinte al CJ Timiş, iar la acea vreme şi al PNL Timiş, era desemnat de Colegiul Director Judeţean (CDJ) al PNL Timiş candidat al partidului pentru un nou mandat la şefia Consiliului Judeţean. Votul a fost unanim, o decizie similară fiind luată şi în Biroul Permanent Judeţean (BPJ) al PNL Timiş. Potrivit însă statutului partidului, candidaţii pentru poziţiile de preşedinţi de consilii judeţene şi primari ai municipiilor reşedinţă de judeţ trebuie validate în Biroul Permament Naţional (BPN). Acesta se întruneşte într-o şedinţă şi nu-l validează pe Nica. Mai mult, Nica este mazilit din funcţia de preşedinte al PNL Timiş. PNL-iştii nu o recunosc, dar singurul motiv al acestor decizii a fost acela că PSD şi-a dorit postul de preşedinte al CJ Timiş. Iar când stăpânul porunceşte, sluga execută.

O abatere extrem de gravă de la statut în şedinţa respectivă, deputatul Florin Roman a votat de cinci ori împotriva lui Nica, motivând că a fost mandatat în acest sens de colegii absenţi. Nu există însă aşa ceva în statut, mai ales în cazul în care se votează persoane. Dar, cum spuneam, statutul PNL este o minunată maculatură pentru naivi.

De cealaltă parte îl avem pe greul baron de Prahova, Iulian Dumitrescu. În februarie, acesta este prins de DNA cu o şpagă de 16 milioane de lei, dintr-un total de 47,5 milioane pe care trebuia să le primească. Este trecut sub control judiciar şi suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Prahova. Într-un gest simbolic Dumitrescu demisionează din toate funcţiile din PNL, cea mai importantă fiind cea de prim-vicepreşedinte.

Fiind vorba de un puternic baron şi totodată unul dintre cei mai bogaţi politicieni din România, filiala PNL Prahova votează ca Dumitrescu să candideze pentru un nou mandat de preşedinte al CJ Prahova. Decizia trebuia ulterior validată de BPN. Un cartof extrem de fierbinte pentru alde Ciucă, Bode sau Rareş Bogdan. În mod normal, liderii PNL au două opţiuni. Prima era să valideze candidatura lui Dumitrescu, dar atunci conducerea PNL devenea şi oficial complice cu baronul prahovean, neoficial fiind tot timpul. A doua opţiune era, normal, nevalidarea candidaturii, pe principiul centrului imaculat al lui Adrian Năstase. Dar asta ar fi însemnat un conflict deschis cu un potent baron.

Ce fac geniile neasumate de la conducerea partidului? Găsesc a treia cale. Lucian Bode întreabă Curtea de Arbitraj a partidului, dacă BPN chiar trebuie să valideze candidaturile aşa cum se făcea până acum. Ce să vezi, Curtea după ce interpretează Statutul, aşa cum face cei din CCR cu Constituţia, spun că nu trebuie. BPN s-a spălat pe mâîni precum Pilat de Pont, iar Dumitrescu cel prins cu şpaga în braţe va candida pentru un nou mandat. Iar liderii PNL răsuflă uşuraţi fiindcă nu trebuie să-şi asume nimic. Nici asocierea publică cu un baron şpăgar, dar nici despărţirea de el. Curată asumare! (Sigur, validărilor altor candidaţi au continuat.) Fiindcă marea problemă a bronilor locali ester că ei aduc voturi în judeţele pe care le patronează, dar partidul pierde mult din cauza lor în alte judeţe.

PNL se află în pragul disoluţiei nu doar fiindcă s-a transformat într-o anexă a PSD, nu doar fiindcă are nişte lideri execrabili, printre care cel mai cargialesc personaj din politica românească, şi mă refer aici la Rareş Bogdan. PNL se află în pragul disoluţiei şi fiindcă nu-şi mai respectă propriile reguli.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

Ei l-au infiltrat, ei l-au omorât! a spus: (mai 3rd, 2024 at 10:24 )

Cea mai tare e asta:
Art. 2. alin. 2.
„PNL este continuatorul Partidului Democrat Liberal și al Partidului Național Liberal.
PNL își asumă istoria, traditia și denumirile celor doua partide.”
Deci:
1) PNL este MAI ÎNTÂI continuatorul PDL și mai apoi al PNL !!! Așa scrie, negru pe alb.
2) Continuatorul PDL sau și al PD? Pentru că, se presupune, că PDL și-a asumat istoria PD… Dacă ținem cont că PD era în Internaționala socialistă și că acesta a fuzionat cu partidul lui Cunescu, rezultă că PNL își asumă o frumoasă tradiție de … stânga!!! Nu mai pun la socoteală nenumăratele pizduieli publice aplicate de PD / PDL peneleului (și pe-a acele și le asumă PNL?). Nici faptul că PDL-ul conține ADN de la fostul partid de securiști și torționari al lui Măgureanu.
3) Care este căștigul unui partid care se pretinde fondat în 1875 când își asumă „tradiția” unui partid desprins din FSN-ul comuniștilor vopsiți de după 1990? De bun simț era ca noul și micul venit (PDL) să-și asume VALORILE vechiului și mai marelui partid !!!
4) Iată cum, din două fraze bine ticluite (că greșeală nu-i sigur), PNL a fost îngropat a doua oară de comuniști, de data aceasta în ridicol.
Dumnezeu să le ierte peneliștilor păcatele și mai ales unul dintre ele, foarte greu și care aduce cohorta celorlalte rele: prostia! Și poate, în timp, PNL va fi format și condus din și de liberali, cine știe …

Daniel a spus: (mai 3rd, 2024 at 10:52 )

PNL nu își mai respectă de mult propriile reguli mai ales că o parte semnificativă dintre președinții lor de partid aleși în ultimii ani au utilizat o derogare de la statut. Oricum prin astfel de manevre și mai ales prin listele comune cu PSD își pierd o masă însemnată de electorat simpatizant astfel că vor rămâne cu cel angajat și cel mituit de anumiți baroni. Sigur că mai există insule unde sunt realizări cum este cazul la Cluj sau la Bihor dar în rest va fi un dezastru cosmetizat prin voturile PSD.

Wanda89 a spus: (mai 3rd, 2024 at 11:17 )

Pragul disoluției a fost depășit de multă vreme. Începând, mai ales, cu lucrăturile celui mai mare politician de după Iliescu, animal cu pedigree, Băsescu, mult iubit și lăudat de bucureșteni. Măreața fuziune dintre FSN și PNL… el e de laudă. Alt prag istoric, de rușine… Petre Roman, membru PNL. Etc. PNL nu mai există de mult mai multă vreme. Din păcate, revenind la prezent, ceea ce începe e disoluția lui Fritz, de fapt. Alianța cu Alin Nica… Petre Roman în PNL. Aceeași mizerie.

Dan a spus: (mai 4th, 2024 at 10:10 )

Ca sa inteleaga tot natu’ ce trecere avea nica la bucuresti. Nimeni nu il baga in seama acolo la el la partid, in atare conditii cum sa atraga el investitii si proiecte pt judet ? Omul e o nulitate, trebuie debarcat cat mai repede de la butoanele judetului deoarece condamna judetul la mediocritate. Nu e mai mult decat un birocrat care mai si opune rezistenta la orice munca in echipa pt dezvoltarea judetului.

Ivan a spus: (mai 4th, 2024 at 10:10 )

Aproape toti politicienii pnl, cu puscarie politica in perioada comunista, s au dovedit turnatori. De fapt n ai cum sa rezisti la tortura din programul de exterminare practicata de demenții comuniști. Butoane pe care iliescu si urmașii au tot apăsat, niște joystick uri.
Pana rares bogdan ajunge presedinte!
Pnl nu va disparea, pt ca nu vor epoleții.

ares a spus: (mai 4th, 2024 at 10:45 )

La Usr este mai rău, pe lânga că pe unii ii dau afară fără motiv, alții pleacă singuri, de scârbă.

@ares a spus: (mai 4th, 2024 at 14:43 )

Da, așa e. Și câinii de drum lung. Și tu de grija USR.

Bia a spus: (mai 4th, 2024 at 18:59 )

@ares, pastilele si la culcare baiete

ares a spus: (mai 7th, 2024 at 00:56 )

Adevarul doare si ustura tare la Usr… atacuri la persoana cand se spune realitatea. Ce sa-i faci, n-ai ce sa-i faci… ei n-au argumente, ei sunt cei mai destepti restul sunt toti prosti, mai ales cand spun adevarul.

George a spus: (mai 7th, 2024 at 16:25 )

@ ares, cum adică „când se spune realitatea”? Să înțelegem și noi, ești cumva deținătorul adevărului absolut? Sau astea sunt doar „realitatea” și „adevărul” din puțul gândirii tale? Probabil că unul din cei doi neuroni ce-i posezi se numește „realitatea” și celălalt „adevărul”

„Propaganda pro-rusă în România, așa cum este observată în multe alte țări, include câteva elemente caracteristice care își propun să influențeze opinia publică și discursul politic. Iată câteva dintre aceste elemente frecvent întâlnite:

Nostalgie pentru trecut: Unul dintre mesajele des utilizate în propaganda pro-rusă este evocarea perioadelor istorice în care relațiile dintre România și Rusia au fost mai apropiate, sau promovarea unei imagini pozitive a perioadelor sub influență sovietică.

Scepticism față de Occident: Propaganda pro-rusă adesea promovează ideea că alianțele României cu entități occidentale, precum Uniunea Europeană și NATO, sunt dezavantajoase pentru România, sugerând că aceste alianțe subminează suveranitatea națională sau interesele economice.

Teorii ale conspirației: În multe cazuri, mesajele pro-ruse includ diverse teorii ale conspirației, care pot varia de la acuzații de manipulare a politicii interne românești de către forțe externe până la idei despre cum crizele globale sau regionale sunt orchestrate de adversarii Rusiei.

Diviziune și polarizare: Se încearcă adesea exacerbarea diviziunilor existente în societatea românească, fie pe linii politice, etnice, religioase sau socio-economice, pentru a slăbi coeziunea internă și a reduce rezistența față de influențele externe.

Mesaje anti-democratice și anti-liberale: Propaganda poate include și critici la adresa valorilor democratice și liberale, prezentându-le ca fiind incompatibile cu valorile tradiționale românești sau ca fiind impuse de forțe externe.”

etc. etc. etc.

Remarcabil la Timișoara e că cea mai turbată propagandă anti-liberală vine din … PNL!!!

Nelu a spus: (mai 9th, 2024 at 08:27 )

Explicatia e simpla: PNL, ca si PSD, e un grup constituit in vederea comiterii de infractiuni. Adica definitia crimei organizate.

https://recorder.ro/cartelul-din-carpati/

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Centrul Dumitru Ciumăgeanu primește 47 de milioane de lei din PNRR, pentru ridicarea unui nou corp de clădire supereficient energetic

Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu” primește, prin PNRR, 47 de milioane de lei, dintr-un proiect în valoare de 74,5 milioane de lei, prin care va fi ridicat un nou corp de clădire, cu un grad maxim de eficiență energetică, primind clasificarea nZEB+. Finanțarea a fost obținută de Consiliul Județean Timiș, de la Ministerul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centrul Dumitru Ciumăgeanu primește 47 de milioane de lei din PNRR, pentru ridicarea unui nou corp de clădire supereficient energetic
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Paula Romocean

Paula Romocean: Timișorenii erau trimiși la privat pentru RMN-uri, Cârpacii le obțineau gratis și peste rând de la Olimpia Oprea

Într-o conferință de presă, susținută alături de Nicolae Robu la sediul PNL Timișoara, fosta directoare a Spitalului Municipal din administrația PNL, Olimpia Oprea, a dezvăluit, râzând, că le-a oferit familiei Cârpaci RMN-uri gratis și peste rând ca să fie de acord cu dezmembrarea unui teren din centrul orașului, pentru care era necesar acordul vecinilor.  După...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Paula Romocean: Timișorenii erau trimiși la privat pentru RMN-uri, Cârpacii le obțineau gratis și peste rând de la Olimpia Oprea
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ghiroda, pas imens spre finala barajului, după ce a învins Politehnica Timişoara pe „Electrica”

Atmosferă de mare derby, miercuri în Fabric. Politehnica Timişoara a întâlnit CSC Ghiroda în semifinalele barajului de promovare în Liga 2, în faţa unui stadion, Electrica, arhiplin. Şi asta pentru că indiferent de vreme şi vremuri la Timişoara se iubeşte… Pe teren, prima repriză a fost pe muzica galeriei… dar a venit şi cu echilibru,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ghiroda, pas imens spre finala barajului, după ce a învins Politehnica Timişoara pe „Electrica”
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Proprietarul UMB spune că firma sa va termina proiectul tronsonului cu tuneluri pentru urși, Margina – Holdea, până în 2026

Cei de la UMB au oferit Ministerului Transporturilor asigurări că vor finaliza la timp lucrările la tronsonul de A1 cu tuneluri pentru urși și că nu se va pierde niciun leu din banii europeni alocați. Dorinel Umbrărescu, deținătorul UMB, a fost prezent la Timișoara, marți, unde a participat la ședința Comitetului de Monitorizare Programul Transport...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proprietarul UMB spune că firma sa va termina proiectul tronsonului cu tuneluri pentru urși, Margina – Holdea, până în 2026

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Cea mai nouă ediție a Turului ciclist Timișoara – Szeged. a treia, așteaptă pasionații plimbărilor cu bicicleta să pedaleze de la Timișoara la Szeged și retur în acest weekend. Asociaţia Bastion-Varbastya şi Clubul Velocitas organizează între 25 și 26 mai 2024 a treia ediție a turului ciclist „Bartok”, pe ruta Timişoara (România) – Szeged (Ungaria),...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Turul ciclist Timișoara-Szeged se mută sâmbătă și duminică, odată cu Zilele Triplex Confinium
Atmosferă de mare derby, miercuri în Fabric. Politehnica Timişoara a întâlnit CSC Ghiroda în semifinalele barajului de promovare în Liga 2, în faţa unui stadion, Electrica, arhiplin. Şi asta pentru că indiferent de vreme şi vremuri la Timişoara se iubeşte… Pe teren, prima repriză a fost pe muzica galeriei… dar a venit şi cu echilibru,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ghiroda, pas imens spre finala barajului, după ce a învins Politehnica Timişoara pe „Electrica”
Bucurie mare în sânul prim-divizionarei de handbal SCM Poli. Dacă în ultimele două sezoane echipa a trecut prin emoţii mari, reuşind să se menţină în elită după turneele de baraj, acum alb-violeţii au reuşit să evite partidele suplimentare. Pentru acest lucru era nevoie de o mică minune. Care însă de această dată s-a produs. Bănăţeanii...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli învinge clar Minaur, iar Turda încurcă Steaua. Timişoara scapă de baraj
Cei de la UMB au oferit Ministerului Transporturilor asigurări că vor finaliza la timp lucrările la tronsonul de A1 cu tuneluri pentru urși și că nu se va pierde niciun leu din banii europeni alocați. Dorinel Umbrărescu, deținătorul UMB, a fost prezent la Timișoara, marți, unde a participat la ședința Comitetului de Monitorizare Programul Transport...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proprietarul UMB spune că firma sa va termina proiectul tronsonului cu tuneluri pentru urși, Margina – Holdea, până în 2026
Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Dumitru Ciumăgeanu” primește, prin PNRR, 47 de milioane de lei, dintr-un proiect în valoare de 74,5 milioane de lei, prin care va fi ridicat un nou corp de clădire, cu un grad maxim de eficiență energetică, primind clasificarea nZEB+. Finanțarea a fost obținută de Consiliul Județean Timiș, de la Ministerul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Centrul Dumitru Ciumăgeanu primește 47 de milioane de lei din PNRR, pentru ridicarea unui nou corp de clădire supereficient energetic
Și în acest an, la Triplex Confinium, la punctul de întâlnire al granițelor României, Serbiei și Ungariei, autoritățile din cele trei țări se vor reuni la punctul de trecere al frontierei situat între Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria) și Rabe (Serbia), pentru a sărbători cooperarea transfrontalieră în cadrul Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, o frumoasă tradiție anuală...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se deschid din nou granițele între România, Serbia și Ungaria, la Triplex Confinium
Într-o exacerbare la maxim a unor declarații făcute, marți, de fosta directoare a Spitalului Municipal Timișoara de pe vremea primarului Nicolae Robu, Olimpia Oprea, referitoare la mai multe RMN-uri realizate pentru un membru al familiei Cârpaci, primarul Dominic Fritz folosește la maxim mingea ridicată la fileu și anunță că a decis azi să trimită Corpul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Dominic Fritz a decis că va trimite corpul de control să verifice RMN-urile de care ar fi beneficiat familia Cârpaci
În urma celor 24 de percheziții domiciliare, efectuate de către polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timișoara, au fost reținute 11 persoane, cercetate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc, trafic de droguri de mare risc și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai puţine droguri pe stradă. Lovituri date traficanţilor din Timiş/FOTO
Într-o conferință de presă, susținută alături de Nicolae Robu la sediul PNL Timișoara, fosta directoare a Spitalului Municipal din administrația PNL, Olimpia Oprea, a dezvăluit, râzând, că le-a oferit familiei Cârpaci RMN-uri gratis și peste rând ca să fie de acord cu dezmembrarea unui teren din centrul orașului, pentru care era necesar acordul vecinilor.  După...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Paula Romocean: Timișorenii erau trimiși la privat pentru RMN-uri, Cârpacii le obțineau gratis și peste rând de la Olimpia Oprea
Top