Primăria Timişoara

Specialiștii IFC au venit din nou la Timișoara. Caută cea mai bună soluție pentru un viitor spital municipal/FOTO

Cu doar aproximativ două săptămâni înainte de termenul de predare al studiului de prefezabilitate pentru un nou spital municipal la Timișoara, specialiștii de la Banca Mondială, divizia IFC, au venit din nou în vizită în orașul de pe Bega pentru a vedea terenul unde ar putea fi ridicată, odată, unitatea medicală de câteva sute de locuri. 

Specialiștii au venit pentru vizite tehnice în nordul orașului, pe terenul Primăriei, unde va fi ridicat spitalul și la secții ale actualului Spital Municipal. De asemenea, s-au întâlnit și cu primarul Dominic Fritz. Potrivit acordului, studiul de prefezabilitate va fi înaintat Primăriei Timișoara la finalul lunii mai – începutul lunii iunie. 

Nou spital ar uma să aibă un număr estimat de 300 – 400 de paturi, cabinete de specialitate, circuite medicale eficiente și aparatură de ultimă generație.

Studiul de prefezabilitate este inclus în prima etapă a acordului de asistență pentru construirea unui spital public nou în parteneriat public-privat, alături de pregătirea studiului de fezabilitate și a studiului de fundamentare pentru parteneriatul public-privat. Cea de-a doua etapă prevede consultanță pentru pregătirea documentației de licitație pentru atragerea unui operator privat care să proiecteze, să finanțeze, să construiască și să întrețină noul spital din Timișoara. 

Noul Spital Municipal este cea mai mare și mai importantă investiție a orașului în sănătate, din ultima jumătate de secol. De aceea, mă bucur că avem alături de noi experții de la divizia de investiții a Băncii Mondiale, specializați în astfel de proiecte în întreaga lume. Ambiția noastră este să avem un spital modern, care rezolvă problemele pe care le avem în Timișoara cu infrastructura de sănătate și care să fie implementat cât mai repede. Parteneriatul cu Banca Mondială ne oferă șansa de a parcurge acest drum împreună, de la primul studiu până la cheia spitalului”, a declarat primarul Dominic Fritz. 

În acest moment, secțiile Spitalului Municipal sunt împrăștiate în locații diferite din oraș, acestea urmează să fie mutate într-un nou spital pe care Primăria îl construiește în parteneriat public-privat în zona de nord, lângă Aerodromul Utilitar, pe un teren al orașului. Intenția primăriei este ca primele plăți să fie făcute de către municipalitate după ce spitalul este construit și dotat cu aparatură modernă. Cheltuielile de capital, finanțare și mentenanță timp de 20 de ani, estimate la 120 de milioane de euro, pot suferi modificări, în baza studiilor realizate de către specialiștii IFC.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Retro Parada Toamnei închide pe 12 octombrie, la Timişoara, sezonul expoziţional retro

Sâmbătă, 12 octombrie, începând cu orele 14:00 în Piața Unirii se vada startul ediţiei din acest an…

3 minute ago

Mii de studenți pe stadionul Știința, la StartUPT. Festivitate de deschidere vibrantă la Universitatea Politehnica Timișoara/Foto

Campusul Universității Politehnica Timișoara s-a animat vineri, 27 septembrie 2024, încă de dimineață, cu ocazia…

52 de minute ago

Cod galben de ploi începând din Banat. La munte, lapoviță și ninsoare

Meteorologii anunţă cod galben de ploi, începând de sâmbătă după-amiază, în mai multe judeţe din…

2 ore ago

Surpriză pe lista PNL Timiș pentru Camera Deputaților. Criștian Bușoi trimis să candideze la Dolj

Biroul Permanent Național al PNL a aprobat, în această seară, listele de candidați la alegerile…

14 ore ago

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara ediția a noua. Până duminică, în centru avem evenimente și concerte, dar și bucate alese/FOTO

Vineri, la Timișoara s-a deschis o nouă ediție, cea cu numărul 9, a Zilelor Culturale…

15 ore ago