De azi a început oficial campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie, aceasta urmând să se încheie pe 8 iunie, la ora 7.00. În această perioadă candidații și partidele care îi susțin vor trebui să respecte o serie de reguli stricte. La nivel local, zece candidaţi s-au înscris în lupta pentru fotoliul de primar al Timişoarei şi şapte pentru preşedinţia Consiliului Judeţean. Zece partide sau alianţe au depus liste pentru Consiliul Local Timişoara şi 11 pentru Consiliul Judeţean.
Pentru scaunul de primar al Timişoartei s-au înscris următorii zece candidaţi:
La Consiliul Local Timișoara, sunt liste depuse de zece partide:
Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș s-au înscris şapte candidaţi:
Pe de altă parte, 11 partide sau alianţe au depus liste pentru Consiliul Judeţean:
Tot în 9 iunie va avea loc scrutinul şi pentru Parlamentul European. Acesta a fost pus în umbră însă de alegereile locale. Pentru Parlamentul Europaen s-au înscris în cursă 12 partide sau alianţe politice şi patru candidati independenţi:
Alianţa Electorală PSD PNL;
Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei
România Socialistă,
Alianţa AUR,
Partidul S.O.S. România,
Partidul Alternativa Dreaptă,
Partidul Umanist Social Liberal,
Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER)
,Uniunea Democrată Maghiară din România,
Partidul România Mare,
Partidul Patrioţilor
Partidul Diaspora Unită.
Pîrvănescu Paula-Marinela,
Gheorghe Vlad-Dan,
Ştefănuţă Nicolae-Bogdănel
Şoşoacă Dumitru-Silvestru.
De remarcat că din judeţul Timiş a prins un loc eligibil aceeaşi Maria Grapini, care din nou s-a transferat de la PUSL-ul lui Dan Voiculescu pe lista PSD-PNL.
Campania electorală are reguli mai stricte decât precampania, amenzile pentru candidaţii sau partidele care nu le respectă fiind de până în 25.000 de lei
În campania electorală se pot organiza mitinguri, adunări, în cadrul cărora atât candidații, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, cât și cetățenii să-și poată exprima opiniile în mod liber și fără nicio discriminare.
Este permisă în acest sens și utilizarea televiziunii, radioului, presei și a celorlalte mijloace de informare în masă. Radiodifuzorii publici și privați au obligația de a asigura reflectarea campaniei electorale în mod echitabil, echilibrat și imparțial, și pot realiza și difuza numai următoarele tipuri de emisiuni cu caracter electoral: informative, electorale și de dezbatere electorală.
Candidaţii care au deja funcţii publice au dreptul să apară în emisiunile informative, dar strict pentru probleme legate de funcţia pe care o ocupă. Legea interzice cumpărarea de spaţii de emisie în vederea difuzării de clipuri sau de emisiuni electorale.
Materiale de campanie electorală sunt considerate doar cele amplasate după începerea campaniei. Panourile şi mash-uruile din precampanie trebuie adte jos.
Dimensiunile afişelor electorale nu trebuie să depăşească 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură, iar cele prin care se convoacă o reuniune electorală, 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură.
În campania electorală, competitorii electorali mai pot utiliza pe lângă afișele electorale, și materiale de propagandă electorală difuzate de mass-media audiovizuală și cele online; publicitatea în presa scrisă, broșurile, pliantele calendarele, fluturașii și alte materiale similare tipărite pe suport de hârtie.
Candidații nu au voie să efectueze nici un fel de cheltuieli care să vizeze oferirea, darea sau distribuirea către alegători, în mod direct sau indirect de orice bun (pixuri, căni, țigări, umbrele, produse vestimentare, alimentare, aloolice, calendare bisericești) oferit cu scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat.
O altă regulă prevăzută de lege vizează interzicerea, cu 48 de ore înainte de ziua alegerilor, a prezentării de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă.
După încheierea campaniei electorale este interzisă difuzarea de mesaje electorale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice ori private, precum şi prin intermediul unor vehicule special amenajate.
ADID Timiș, în parteneriat cu Organizația care Implementează Răspunderea Extinsă a Producătorului (OIREP) ECO POSITIVE…
În comuna Moşniţa Nouă se implementează patru proiecte de eficientizare energetică a unor instituţii de…
Primarul oraşului Buziaş, Sorin Munteanu, unul dintre cei mai influenţi edili PNL din judeţul Timiş,…
Timișoara se pregătește de unul dintre cele mai importante evenimente culturale expoziționale. La Palatul Baroc…
Victorie la acelaşi scor şi calificare la pas în faza următoare. CSM Lugoj a câştigat…
Descărcarea arheologică de pe șantierul de reabilitare a căii ferate dintre Ronaț Triaj și Arad…