Administratie

Aquatim cere ca apa de ploaie să nu fie introdusă în sistemul de canalizare

Societatea Aquatim ne învață cum să evităm apariția inundațiilor atunci când au loc precipitații abundente. Societatea de apă și canal spune că problemele apar mai ales în zonele periurbane și rurale, în plus, admite că în aceste zone canalizările nu sunt făcute pentru apa de ploaie, ci au fost proiectate doar pentru apa menajeră uzată.

Precipitațiile masive din această perioadă au creat pe alocuri probleme, în special în zonele periurbane și rurale. În unele cazuri, sistemul de canalizare al localităților nu a mai făcut față cantităților mari de apă căzută într-un interval scurt de timp, ceea ce a provocat inundații. 

Facem cunoscut faptul că dimensionarea  rețelelor de canalizare, a stațiilor de pompare ale apelor menajere și stațiilor de epurare din localitățile din jurul Timișoarei, prin proiectare și execuție, sunt doar pentru apa uzată menajeră, nu și pentru apa meteorică. Aquatim, prin Serviciul Tehnic, avizează doar preluarea apelor menajere în sistemul de canalizare al localităților periurbane”, anunță Aquatim.

Societatea oferă și soluții prin care oamenii să scape de apa venită din cer și îi încurajează în permanență pe utilizatorii care stau la case să nu îşi conecteze burlanele, şanţurile sau rigolele pentru dirijarea apelor de ploaie la canalizarea publică, ci să colecteze apele provenite din precipitaţii şi să le găsească alte utilizări. De exemplu, la udatul grădinilor și a spațiilor verzi din curte și din preajma locuinței.

În ultimele decenii, observăm rapiditatea cu care se dezvoltă localitățile din jurul Timișoarei și nu numai. Acest lucru înseamnă extindereaspațiilor construite, a suprafețelor betonate, astfel că ploile tot mai abundente din ultimii ani duc uneori la suprasolicitarea conductelor. De aceea, esteimportant să facem cu toții tot ce depinde de noi pentru ca apele pluviale să nu mai ajungă integral în reţeaua de canalizare”, transmite Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.

Pe lângă faptul că astfel se pot preîntâmpina potențiale evenimente neplăcute, colectarea apei meteo în rezervoare speciale și utilizarea ei în grădini sau pe spațiile verzi poate scădea și facturile. Pe de o parte, nu se mai consumă apă potabilă de la rețea pentru udatul plantelor, iar pe de altă parte scade suma datorată pentru apa meteo. 

Tariful canalizării apei meteo este același cu tariful canalizării apei potabile, pentru că serviciile prestate sunt aceleași: colectare, transport, epurare apă uzată.În calcularea sumei datorate pentru canalizarea apei meteorice intră trei elemente: valoarea precipitaţiilor dată de ANM,  suprafaţa de colectare a apei meteorice și tariful pentru canalizare. Suprafața de colectare este cea declarată în contract de către utilizator și reprezintă acoperișuri, alei, zone pavate de pe care apa de ploaie se scurge în canalizare. Prin instalarea unui sistem de colectare, acea suprafață scade și astfel se reduce, posibil chiar substanțial, valoarea facturii”, mai declară Ilie Vlaicu. 

Așadar, după realizarea unor asemenea sisteme care conduc apa de ploaie spre grădină sau spre rezervoare de colectare, utilizatorii nu mai trebuie decât să actualizeze contractul cu Aquatim, specificând noua suprafaţă, micșorată, de pe care apa provenită din precipitaţii ajunge la canalizare.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Meciul României la EURO 2024 se vede pe terasa exterioară din Iulius Town Timișoara

La primul meci al tricolorilor de la Campionatul European de Fotbal, timp de 90 minute,…

52 de minute ago

Căpitanul Austriei, jucător cu 14 trofee în carieră și vicecampion mondial U19, va juca în alb-violet

Un multiplu campion al Austriei și totodată căpitanul naționalei acestei țări se alătură lotului echipei…

2 ore ago

Timișoara, de la Caravaggio la Angus Young

Știu persoane pentru care Nicolae Robu însemna o cale mai scurtă pentru revenirea fotbalului timișorean,…

4 ore ago

Val de căldură şi în weekend, dar şi posibile furtuni în Timişoara

Vremea va rămâne deosebit de caldă şi în acest weekend, dar în unele regiuni, după…

4 ore ago

Afaceri locale de succes și transferul spre generațiile tinere/FOTO

Trei companii de succes din Vestul țării au luat parte la workshopul cu tema „Transferul…

4 ore ago

Continuă restricţiile de trafic din judeţul Timiş din cauza temperaturilor ridicate

Având în vedere avertizările meteorologice privind înregistrarea de temperaturi ridicate, emise de Administrația Națională de…

18 ore ago