Societatea Aquatim ne învață cum să evităm apariția inundațiilor atunci când au loc precipitații abundente. Societatea de apă și canal spune că problemele apar mai ales în zonele periurbane și rurale, în plus, admite că în aceste zone canalizările nu sunt făcute pentru apa de ploaie, ci au fost proiectate doar pentru apa menajeră uzată.
Precipitațiile masive din această perioadă au creat pe alocuri probleme, în special în zonele periurbane și rurale. În unele cazuri, sistemul de canalizare al localităților nu a mai făcut față cantităților mari de apă căzută într-un interval scurt de timp, ceea ce a provocat inundații.
”Facem cunoscut faptul că dimensionarea rețelelor de canalizare, a stațiilor de pompare ale apelor menajere și stațiilor de epurare din localitățile din jurul Timișoarei, prin proiectare și execuție, sunt doar pentru apa uzată menajeră, nu și pentru apa meteorică. Aquatim, prin Serviciul Tehnic, avizează doar preluarea apelor menajere în sistemul de canalizare al localităților periurbane”, anunță Aquatim.
Societatea oferă și soluții prin care oamenii să scape de apa venită din cer și îi încurajează în permanență pe utilizatorii care stau la case să nu îşi conecteze burlanele, şanţurile sau rigolele pentru dirijarea apelor de ploaie la canalizarea publică, ci să colecteze apele provenite din precipitaţii şi să le găsească alte utilizări. De exemplu, la udatul grădinilor și a spațiilor verzi din curte și din preajma locuinței.
„În ultimele decenii, observăm rapiditatea cu care se dezvoltă localitățile din jurul Timișoarei și nu numai. Acest lucru înseamnă extindereaspațiilor construite, a suprafețelor betonate, astfel că ploile tot mai abundente din ultimii ani duc uneori la suprasolicitarea conductelor. De aceea, esteimportant să facem cu toții tot ce depinde de noi pentru ca apele pluviale să nu mai ajungă integral în reţeaua de canalizare”, transmite Ilie Vlaicu, directorul Aquatim.
Pe lângă faptul că astfel se pot preîntâmpina potențiale evenimente neplăcute, colectarea apei meteo în rezervoare speciale și utilizarea ei în grădini sau pe spațiile verzi poate scădea și facturile. Pe de o parte, nu se mai consumă apă potabilă de la rețea pentru udatul plantelor, iar pe de altă parte scade suma datorată pentru apa meteo.
„Tariful canalizării apei meteo este același cu tariful canalizării apei potabile, pentru că serviciile prestate sunt aceleași: colectare, transport, epurare apă uzată.În calcularea sumei datorate pentru canalizarea apei meteorice intră trei elemente: valoarea precipitaţiilor dată de ANM, suprafaţa de colectare a apei meteorice și tariful pentru canalizare. Suprafața de colectare este cea declarată în contract de către utilizator și reprezintă acoperișuri, alei, zone pavate de pe care apa de ploaie se scurge în canalizare. Prin instalarea unui sistem de colectare, acea suprafață scade și astfel se reduce, posibil chiar substanțial, valoarea facturii”, mai declară Ilie Vlaicu.
Așadar, după realizarea unor asemenea sisteme care conduc apa de ploaie spre grădină sau spre rezervoare de colectare, utilizatorii nu mai trebuie decât să actualizeze contractul cu Aquatim, specificând noua suprafaţă, micșorată, de pe care apa provenită din precipitaţii ajunge la canalizare.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…