Opinii

Cea mai bună dezbatere electorală e cea care nu mai are loc

Duminică mergem la vot și n-am avut o dezbatere serioasă între candidați. Cam așa sună mesajul deșertăciunii. Cetățeanul care își dorește să meargă la vot ar fi vrut să afle de la candidații cu șanse Nicolae Robu și Dominic Fritz ce proiecte au pentru Timișoara. Iar după ce și-ar fi luat înțelepciune direct din live-ul dezbaterii, ar fi mers duminică să pună prima cărămidă la construcția unui viitor mai luminos pentru orașul în care trăiește. Trăim în bulele alea cu dezbaterea candidaților la Casa Albă sau orice casă unde președinții ajung să se odihnească în interesul poporului.

Nu uităm dezbaterile la care a participat Traian Băsescu. Acele dezbateri le-am dori, fie că așteptăm momentul în care Marinarul și-a recitat magistral replica despre poporul român care este blestemat să aleagă între doi comuniști, dacă nu chiar securiști. Apoi sceneta spumoasă cu Geoană și vizita la Sorin Ovidiu Vântu, dar nu ne amintim mai nimic de vreo dezbatere pentru Primăria Timișoara. Alegerile cu Gheorghe Ciuhandu nu aveau miză, se știa cine va câștiga. Apoi, Nicolae Robu candida singur pe lista superalianței USL. În 2020, nu l-a băgat în seamă pe Dominic Fritz. Acum lucrurile s-au inversat.

Când vrei să omori o dezbatere pui condiții de neacceptat între principalii candidați, despre temele dezbătute și componența mesei rotunde, despre format, timpi etc. Tu nu poți spune ca pretendent la o mare primărie că nu vrei dezbatere. Sigur că o vrei, nu ai de ce să te ascunzi, firește, dar vrei o discuție „pe proiecte” cu toți candidații, să spună toți ce bunătățuri își doresc pentru comunitate. Nu doar cu unul, adversarul direct, să te prindă cumva la cotitură. Când se pune așa problema, trebuie știut că dezbaterea nu este dorită.

Fie pentru că favoritul riscă tot și nu mai are nevoie de câștiguri prea mari. El, să zicem Dominic Fritz, trebuie să conserve ce a adunat prin campania sa în ansamblu, prin imaginea conturată deja ca luptător cu „clanurile”, cu ilegaliștii din imobiliare, de pildă, de ce ar risca un moment penibil și neprevăzut în direct cu alegătorii? Într-o astfel de situație suntem astăzi, în Timișoara, iar Nicolae Robu își plânge în pumni că lumea nu va vedea în direct cât de „capabil” este dumnealui și ce „calamitate” este Fritz. Nu vom avea dezbatere și putem trăi cu asta.

Dar nu vă necăjiți, dragi cititori și telespectatori ai unor astfel de momente electorale, un procent-două de alegători, căci mai mulți nu am fi în fața micilor ecrane pentru o asemenea producție. Nu disperați! În primul rând nu avem posturi TV locale cu rating ca să mute munții ca efect electoral. Apoi nu cred că avem nici telespectatori care să-și dorească o morișcă de întrebări la care răspunsul nu primește mai mult de 30 de secunde, dacă cel întrebat vrea să îl dea. Nu rămâi cu nimic, nu câștigă mai nimeni, ba ne mai încărcăm cu frustrarea că întrebarea și răspunsurile rostite de candidați nu au nicio legătură.

Nici dacă am avea o dezbatere în doi cu cel mai profesionist moderator găsit în capital Banatului, tot n-am rămâne cu multe. De regulă, cei mai atenți „telespectatori” vor fi membrii echipelor de campanie, făcătorii de imagine, ochi și urechi la nișele de oportunitate oferite de candidați în acea ultimă seară. În rest, n-am avea habar despre care spune complet adevărul sau care minte mai vârtos. Nicolae Robu va susține că un obiectiv al Timișoarei a pierdut 80% din finanțarea europeană, iar Dominic Fritza va zice că 80% e scorul succesului acelui proiect, fără ca noi să ne dăm seama cine e în realitate Pinochio.

Poate că am ridica interesați din sprânceană dacă discuția ar lua-o pe arătură, dacă cei doi s-ar certa jenant, ar veni vorba de amante sau preferințe sexuale, pentru ca la final unul să cânte la chitară, iar altul la pian până la epuizarea telespectatorilor. Ar fi fost frumos. Moderatorul ar răsufla ușurat, candidații s-ar îmbrățișa cu echipa, mesajele ar fi de îmbărbătare, impresiile că ambii au câștigat domină studioul, iar noi acasă am da înapoi la serialul turcesc de pe Kanal D. Să vedem dacă s-a terminat publicitatea.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Surpriză pe lista PNL Timiș pentru Camera Deputaților. Criștian Bușoi trimis să candideze la Dolj

Biroul Permanent Național al PNL a aprobat, în această seară, listele de candidați la alegerile…

11 ore ago

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara ediția a noua. Până duminică, în centru avem evenimente și concerte, dar și bucate alese/FOTO

Vineri, la Timișoara s-a deschis o nouă ediție, cea cu numărul 9, a Zilelor Culturale…

13 ore ago

La Universitatea de Vest s-a deschis noul an universitar/FOTO

Cei mai noi studenți care au început perioada de studenție la Universitatea de Vest Timișoara…

13 ore ago

Casa de Cultură Timișoara confirmă, Ruga Bănățeană ”laică” are loc pe 6 octombrie

Organizatorii Rugii Bănățene a Timișoarei, cel puțin partea artistică revin și confirmă că acțiunile ”amânate”…

17 ore ago

Ridicarea noului stadion din Calea Buziașului a ajuns la un sfert din total/FOTO

Un sfert din lucrările la noul stadion din Calea Buziașului au fost finalizate.  Construcția avansează…

17 ore ago

“UVT Liberty Marathon” modifică, sâmbătă şi duminică, traseele mai multor linii STPT

În perioada 28 – 29 septembrie, între orele 05:00 – 18:00, va avea loc evenimentul…

21 de ore ago