Cea mai bună dezbatere electorală e cea care nu mai are loc

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Duminică mergem la vot și n-am avut o dezbatere serioasă între candidați. Cam așa sună mesajul deșertăciunii. Cetățeanul care își dorește să meargă la vot ar fi vrut să afle de la candidații cu șanse Nicolae Robu și Dominic Fritz ce proiecte au pentru Timișoara. Iar după ce și-ar fi luat înțelepciune direct din live-ul dezbaterii, ar fi mers duminică să pună prima cărămidă la construcția unui viitor mai luminos pentru orașul în care trăiește. Trăim în bulele alea cu dezbaterea candidaților la Casa Albă sau orice casă unde președinții ajung să se odihnească în interesul poporului.

Nu uităm dezbaterile la care a participat Traian Băsescu. Acele dezbateri le-am dori, fie că așteptăm momentul în care Marinarul și-a recitat magistral replica despre poporul român care este blestemat să aleagă între doi comuniști, dacă nu chiar securiști. Apoi sceneta spumoasă cu Geoană și vizita la Sorin Ovidiu Vântu, dar nu ne amintim mai nimic de vreo dezbatere pentru Primăria Timișoara. Alegerile cu Gheorghe Ciuhandu nu aveau miză, se știa cine va câștiga. Apoi, Nicolae Robu candida singur pe lista superalianței USL. În 2020, nu l-a băgat în seamă pe Dominic Fritz. Acum lucrurile s-au inversat.

Când vrei să omori o dezbatere pui condiții de neacceptat între principalii candidați, despre temele dezbătute și componența mesei rotunde, despre format, timpi etc. Tu nu poți spune ca pretendent la o mare primărie că nu vrei dezbatere. Sigur că o vrei, nu ai de ce să te ascunzi, firește, dar vrei o discuție „pe proiecte” cu toți candidații, să spună toți ce bunătățuri își doresc pentru comunitate. Nu doar cu unul, adversarul direct, să te prindă cumva la cotitură. Când se pune așa problema, trebuie știut că dezbaterea nu este dorită.

Fie pentru că favoritul riscă tot și nu mai are nevoie de câștiguri prea mari. El, să zicem Dominic Fritz, trebuie să conserve ce a adunat prin campania sa în ansamblu, prin imaginea conturată deja ca luptător cu „clanurile”, cu ilegaliștii din imobiliare, de pildă, de ce ar risca un moment penibil și neprevăzut în direct cu alegătorii? Într-o astfel de situație suntem astăzi, în Timișoara, iar Nicolae Robu își plânge în pumni că lumea nu va vedea în direct cât de „capabil” este dumnealui și ce „calamitate” este Fritz. Nu vom avea dezbatere și putem trăi cu asta.

Dar nu vă necăjiți, dragi cititori și telespectatori ai unor astfel de momente electorale, un procent-două de alegători, căci mai mulți nu am fi în fața micilor ecrane pentru o asemenea producție. Nu disperați! În primul rând nu avem posturi TV locale cu rating ca să mute munții ca efect electoral. Apoi nu cred că avem nici telespectatori care să-și dorească o morișcă de întrebări la care răspunsul nu primește mai mult de 30 de secunde, dacă cel întrebat vrea să îl dea. Nu rămâi cu nimic, nu câștigă mai nimeni, ba ne mai încărcăm cu frustrarea că întrebarea și răspunsurile rostite de candidați nu au nicio legătură.

Nici dacă am avea o dezbatere în doi cu cel mai profesionist moderator găsit în capital Banatului, tot n-am rămâne cu multe. De regulă, cei mai atenți „telespectatori” vor fi membrii echipelor de campanie, făcătorii de imagine, ochi și urechi la nișele de oportunitate oferite de candidați în acea ultimă seară. În rest, n-am avea habar despre care spune complet adevărul sau care minte mai vârtos. Nicolae Robu va susține că un obiectiv al Timișoarei a pierdut 80% din finanțarea europeană, iar Dominic Fritza va zice că 80% e scorul succesului acelui proiect, fără ca noi să ne dăm seama cine e în realitate Pinochio.

Poate că am ridica interesați din sprânceană dacă discuția ar lua-o pe arătură, dacă cei doi s-ar certa jenant, ar veni vorba de amante sau preferințe sexuale, pentru ca la final unul să cânte la chitară, iar altul la pian până la epuizarea telespectatorilor. Ar fi fost frumos. Moderatorul ar răsufla ușurat, candidații s-ar îmbrățișa cu echipa, mesajele ar fi de îmbărbătare, impresiile că ambii au câștigat domină studioul, iar noi acasă am da înapoi la serialul turcesc de pe Kanal D. Să vedem dacă s-a terminat publicitatea.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

tm a spus: (iunie 6th, 2024 at 08:41 )

Ce ar putea sa aduca interesant , o dezbatere electorala intre doi candidati mediocrii , care au avut sansa sa demonstreze ce pot in administrarea Timisoarei .
Unul a avut 8 ani , celalalt 4 ani , in total 12 ani .
12 ani din viata orasului , irositi .
Doamne fereste de restul candidatilor .

Daniel a spus: (iunie 6th, 2024 at 09:11 )

Evident că o dezbatere nu a avut loc pentru că în acest caz favoriții ar fi trebuit să se confrunte și cu ceilalți candidați, mult mai pregătiți decât ei și ar fi avut numai de pierdut. Devine evident că cei doi sunt doar acolo pentru un exercițiu de popularitate dar când vine vorba de discuții concrete, pe proiecte nu s-ar putea compara cu Marian Vasile care pe lângă pregătire și recunoaștere profesională are realizări concrete pe care le poate prezenta. Pe de altă parte cineva fără pregătire ca Fritz nu ar avea ce să spună dacă s-ar depăși scenariul pentru care a fost pregătit. El nu știe nimic despre fluidizarea traficului, despre creșterea confortului cetățenilor, despre dezvoltarea orașului astfel că există riscul ca și mai mulți alegători să constate că împăratul e gol, împopoțonat în ultimele săptămâni cu tot felul de zorzoane care să îi amăgească pe creduli.
Elefantul din încăpere este reprezentat însă de alegerile europarlamentare care chiar dacă nu par, au o importanță majoră pentru că ceea ce se hotărăște acolo, primarul va trebui să implementeze indiferent de doctrină să politică. Astfel, ar fi trebuit să aibă loc dezbateri legate de temele importante care se discută la Bruxelles și anume Green Deal, utopia electrică, temele legate de identitatea de gen și impunerea acestora cu forța în societatea noastră și alte astfel inepții. Evident că toate acestea au fost măturate sub preș cu pretextul că ar duce la creșterea extremismului deși când ni se va impune limitarea încălzirii apartamentului la 16 grade și încarcerarea în kibutz-ul de 15 minute se va ajunge exact acolo pentru că va constitui o întoarcere la situația din comunism.
Dacă nu suntem atenți la alegeri, aceste teme ni se vor introduce în viața noastră pe nesimțite, pe sub ușă sau prin metoda sandwich și ne vom trezi într-un comunism computerizat în care fiecare din noi va fi monitorizat la sânge, unde orice tentativă de opoziție va fi cenzurată iar autoritățile vor blocarea accesul la sistem, făcând viața imposibilă. Astfel se va implementa visul dintotdeauna al comuniștilor prin implementarea unei noi variante a sclavagismului.

Zdreanță a spus: (iunie 6th, 2024 at 09:11 )

Ce vremuri apuse caracterizarte de un servilism ieșit din comun care au dus la apariția noului sistem bazat pe mult râvnita meritocrațiè,sloganul partidelor liberale.Dezbaterile democratice de genul Băse-Năstase sau Băse-Geoană au fost adânc înrădăcinate și dezrădăcinate de statul paralel.Toate acele dezbateri au deturnat intenția de vot cu ajutorul presei(a unor ziariști mai,,speciali”).Românii și-au acceptat soarta prin alegerea de fiecare dată a răului mai mic.În concluzie, când ai două variante proaste oferite de sistem ,rezultatul votul este tot prost.Răzvrătiții politici au sfârșit în mare parte asemănător celor care nu se umilesc pe la ușa partidelor.România a fost colonizată de figurinele de ceară,bune executante ale sistemului iar șansa unei noi schimbări prin vot nu se prevede.Într-o democrație adevărată votul și referendumul sunt uneltele de bază ale electoratului iar presa-portavocea poporului.Din păcate poporul nu are reprezentat vocal și nici unelte pentru a contracara opțiunile sau ofertele puterii.

Nelu a spus: (iunie 6th, 2024 at 09:14 )

despre preferinte sexuale sa nu vorbeasca cumva, s-ar putea ca Iapa si alti baieti tineri din anturajul lui Robu sa stea cu sufletul la gura ca nu cumva vopsitul sa scape ceva.

George a spus: (iunie 6th, 2024 at 09:26 )

@tm ot MH, ai grija la gramatica, bitte. „doi candidati mediocrii”? Partea cu mediocritatea e subiectiva…

Kata a spus: (iunie 6th, 2024 at 09:37 )

Se odihnesc (the presedintele ;-)) doar cand vine vorba despre interesul cetatii, ca atunci cand e vorba de interesul lor, fac tot felul de aranjamente pe sub masa… mai ales d-alea ilegale si imorale…

Kata a spus: (iunie 6th, 2024 at 09:44 )

Singurul adevar din postarea ta e ca impreuna au avut 12 ani de mandate… dar si aici “se strecoara” un neadevar: Robu a avut 8,5 si Fritz 3,5 ani.

Mihai a spus: (iunie 6th, 2024 at 12:15 )

Eu as fi multumit daca politicienii si-ar declara macar identitatea de gen pe proprie raspundere, macar sa stim o treaba.

@Mihai a spus: (iunie 6th, 2024 at 12:51 )

De acord. Dacă Robu s-ar declara „țață”, multe lucruri s-ar explica!

CANAL a spus: (iunie 6th, 2024 at 12:52 )

Dezbaterea a avut loc. Mai in urma u ceva vreme. Sa nu uitam „placuta suedeza” urmata de „rotativa”, apoi „viszontlátásra psd” urmata de aceeasi „rotativa”. Sa nu uitam de „absorbtia PDL in PNL. Si de „alianta PNL-PSD. Apoi „comasarea” care a „devenit” brusc „legala”. Parca au mai fost cateva „decisive” din astea, dar mi-e sila sa inverc sa mi le mai amintesc. Era sa uit de minibusul electric pentru vizitat orasul. Si de instalatia de purificat aerul in oras. Si de gradina zoologica si zebra cazuta victima. Si de concursurile din primaria Timisoara pentru posturi si functii de conducere. Si de „echupa cu domnul Nasleu, domnul Ravasila, doamna Aurelian, doamna Grebla, domnul Kristoff, domnul Iapa, Ce vremuri ?!? Succesuri tuturor.

Dan A. a spus: (iunie 7th, 2024 at 15:54 )

Eu cred ca batalia nu se da pe „mobilizarea electoratului”, partidele au sustinatorii lor, relativ disciplinati, care vor iesi la vot cu siguranta. Insa acestia nu sunt chair multi, partidele mari nu stiu daca aduna 10…15%, cele mai mici nu mai vorbim. Batalia se da pe neinregimentatii politic si nehotarati, acestia trebuie ademeniti intr-o directie sau alta, si, cel mai important, scosi la vot. Diversi postaci profesionisti incearca sa ne convinga sa nu votam, caci toti sunt hoti, oricum oculta hotaraste, etc. Daca oricum e indiferent, de ce va mai osteniti sa ne convingeti?
Ceea ce haterii lui Fritz nu realizeaza e ca la fiecare postare agresiva mai conving cativa timisoreni sa voteze cu acest om.
Spor la vot tuturor timisorenilor, nu stati acasa si nu lasati minoritatea sa va conduca, oricare ar fi rezultatul alegerilor, daca e hotarat de majoritatea cetatenilor va fi ok!

Marcel a spus: (iunie 8th, 2024 at 13:53 )

@Daniel, marsh la Sosoaca si Simion cu imbecilii tai:
„Green Deal, utopia electrică, temele legate de identitatea de gen și impunerea acestora cu forța în societatea noastră și alte astfel inepții”
De trei ani avem MAXIME de temperatura pe toata planeta, Romania va fi desert in 50-60 de ani si o sa avem NIMIC de cultivat.
Noroc ca gender-nu-i-pasa-nimanui sunt pe „agenda” ta de suveranist. Nu Rusia care-ti bate la usa si care ti-a luat deja 45 de ani din istorie cu 1mput1t11 de comunisti.
Aha.
Numa’ de-al naibii votez Fritz. Ca sa scap de aia CA TINE in oras.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Alin Burdeţ revine în fotbalul timişean. Acum, direct în liga secundă

CSC Dumbrăviţa anunţă al treilea transfer din această pauză competițională. Fundașul central Alin Burdeț se alătură formaţiei pentru sezonul 2024/2025. Născut la 7 aprilie 1998 la Bistrița, Alin Burdeț a efectuat junioratul la Academia Gheorghe Hagi, după care a ajuns în vestul țării, la CSC Ghiroda. În ianuarie 2018 a făcut pasul în Liga 2,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Burdeţ revine în fotbalul timişean. Acum, direct în liga secundă
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiş invită publicul timișorean, în perioada 27 – 30 iunie, la cea de-a doua ediție din acest an a expoziţiei naţionale dedicată industriei mobilei, Expo Mobila Timișoara, care va avea loc la Centrul Regional de Afaceri al CCIAT din Bulevardul Eroilor de la Tisa nr.22.  Expo Mobila Timișoara se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expo Mobila Timișoara, la a doua ediție 2024

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un depozit de produse alimentare din Timișoara s-a ales cu amenzi și cu eliminarea de pe piață a unei cantități enorme de apă îmbuteliată și sucuri. Verificările au arătat că produsele erau ținute în soare sau într-un depozit cu temperatură ridicată, fără climatizare. Activitatea a fost oprită până la rezolvarea deficiențelor. În urma controlului efectuat,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul OPC a scos de pe piață 13.000 de litri de ape îmbuteliate și sucuri/FOTO
Primăria Municipiului Timișoara anunță că în perioada 1-14 iulie 2024, între orele 9:00 și 17:00, se vor efectua servicii de deratizare pe domeniul public. Produsul utilizat este Colbrom Pastă, cu o norma de consum de 100  facegr/stație de intoxicare, substanță activă Bromadiolone. Operațiunea face parte din demararea unor noi campanii de deratizare și dezinsecție pe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara au loc mai multe acțiuni de deratizare și dezinsecție, aeriene și terestre
Cea de a doua ediție a Muzicon Summer Camp 2024, proiect care face parte din dosarul de candidatură al Programului cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 a debutat, vineri, la Sala Multifuncțională din cadrul Palatului Administrativ Timișoara. În mod simbolic, ediția din acest an a taberei de creație muzicală a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Palatul Administrativ a debutat cea de a doua ediție a Muzicon Summer Camp/Foto
În perioada 16 – 18 august, la Timișoara va avea loc o nouă ediție unui eveniment apărut de curând în activitatea urbei, ”Celebrarea orașului”. Cu această ocazie, Passenger, artistul britanic cu peste 14 milioane de ascultători pe platforma Spotify, vine pentru prima dată în Timișoara și va susține primul concert în vestul țării, la invitația...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara se pregătește de o nouă ”Celebrare a orașului”. Passenger, vedeta numărul unu a evenimentului/FOTO
CSC Dumbrăviţa anunţă al treilea transfer din această pauză competițională. Fundașul central Alin Burdeț se alătură formaţiei pentru sezonul 2024/2025. Născut la 7 aprilie 1998 la Bistrița, Alin Burdeț a efectuat junioratul la Academia Gheorghe Hagi, după care a ajuns în vestul țării, la CSC Ghiroda. În ianuarie 2018 a făcut pasul în Liga 2,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Burdeţ revine în fotbalul timişean. Acum, direct în liga secundă
La ultima ședință de plen, conducerea Primăriei Timișoara nu a putut să își pună în aplicare un proiect de hotărâre prin care se cerea aprobarea vânzării unui apartament, în urma unei sentințe judecătorești. Situația, una deosebită, a apărut pentru că nu au fost adunate destule voturi pro, deși în sală era un cvorum îndestulător. Acum...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ședință extraordinară … imobiliară la Primăria Timișoara. Se cere aprobarea aplicării mai multor sentințe judecătorești
Un timişorean care circula pe un sector interziz al unei străzi din Timişoara a fost prins de poliţiştii locali, după o urmărire în trafic. Bărbatul circula cu un autoturism neînmatriculat și a refuzat să oprească la semnalele polițiștilor. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră, aflați în patrulare în cursul zilei de joi, în jurul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Urmărire în trafic pentru prinderea unui bărbat care circula cu un autoturism neînmatriculat și care a refuzat să oprească
Când se îmbină utilul cu plăcutul ies doar lucruri extraordinare. Un nou eveniment marca UPT destinat atât studenților proprii, cât și tuturor celor interesați, lansarea noului monopost de Formula Student al echipei UPT Racing Team, dar și o conferință având ca temă „Safety Driving”, susținută de cunoscutul Titi Aur, va avea loc în data de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lansarea noului monopost al UPT Racing Team vine cu un invitat special: campionul Titi Aur
Cunoscuta „revoluţionară” din Primăria Timişoara şi-a depus cererea de pensionare, iar primarul Dominic Fritz a semnat-o imediat. Toc are 61 de ani, pensionarea ei fiind astfel anticipată şi foarte probabil are legătură cu faptul că Fritz a câştigat un nou mandat de primar. Auitointitulată „avertizor de interes public”, Mirela Toc a fost în permanent conflict...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză în Primăria Timişoara. Conflictuala Mirela Toc a ieşit la pensie
Top