Social

Echipa UVT a învins într-o nouă competiție internațională

Echipa care a reprezentat Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul competiţiei „UNITA PhD International Talent Challenge” 2023/2024, a fost declarată câștigătoare a competiției, în cadrul ariei ştiinţifice „Economie circulară”. Instituția a prezentat proiectul intitulat „The Transition from Linear to Circular Economy in the Făget Area through Industrial Symbiosis”.

 Echipa UVT a fost formată din: Alexandra Burdulea, Paul Handro, Amelia Laura Mariș şi Elena-Alexandra Sinoi. Mentoratul echipei a fost asigurat de cercetătoarea  Ştefana Maria Dima, din cadrul Facultății de Economie și Administrare a Afacerilor UVT.

Proiectul acestei echipe are ca obiectiv fundamental elaborarea unui plan de acțiune pentru crearea unei rețele de simbioză industrială bazată pe principiile economiei circulare. Scopul său aplicativ este acela de a stimula revitalizarea economică a zonei Făget (România) prin crearea de noi locuri de muncă, prin dezvoltarea de noi afaceri sau extinderea celor existente, prin creşterea rezilienţei mecanismelor, sistemelor şi proceselor economice la nivel comunitar şi a coeziunii sociale.

În plus, această rețea de simbioză industrială valorifică contextul geografic și socio-economic al Făgetului, permiţând transformarea deșeurilor provenite din activitățile agricole, forestiere și industriale în inputuri valoroase pentru alte procese.

Datorită specificului regiunii analizate, modelul propus de echipa UVT poate fi replicat în alte regiuni ale țării noastre, dar și în alte state UE care se confruntă cu provocări similare.

De asemenea, în cadrul aceleiași competiții, pentru domeniile „Patrimoniu Cultural” și „Energii Regenerabile” au concurat cu succes alte două echipe UVT, cu proiecte înscrise acestor două domenii prioritare UNITA, ocupând locul al II-lea.

 „Felicit echipele şi mentorii UVT pentru activitatea intensă desfăşurată în ultimele opt luni şi, mai ales, pentru că proiectele pe care aceștia le-au creat reflectă spiritul alianței europene UNITA în cadrul universităţii noastre, fiind o ilustrare foarte bună a faptului că un domeniu nou de interes poate fi abordat cu seriozitate şi dedicare la cel mai înalt nivel”, a transmis rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Premiul câștigat de echipa UVT  în cadrul ariei ştiinţifice „Economie circulară” are valoarea de 5000 de Euro,

Alianța de universități europene UNITA reunește 10 universități partenere din Portugalia, Spania, Franța, Italia și România, și două universități partenere associate din Elveția și Ucraina.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

“Festivalul pepenilor”. Primăria şi SC Pieţe pun din nou la dispoziţia producătorilor 25 de puncte de vânzare

S.C. Pieţe S.A. vine în sprijinul producătorilor locali de pepeni verzi și galbeni prin organizarea…

6 ore ago

Opt unități școlare din județul Timiş vor obţine granturi prin PNRR pentru un program privind reducerea abandonului şcolar

Ministerul Educației a anunțat lista școlilor din Timiș care sunt eligibile pentru finanțări PNRR, în…

6 ore ago

Festivalul Inimilor închide circulația rutieră pe mai multe străzi

Între 3 și 7 iulie, la Timișoara va avea loc o nouă ediție a Festivalului…

7 ore ago

Universitatea de Vest a fost clasificată într-un nou top universitar

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este prezentă în topul Best Global Universities Rankings 2024,…

8 ore ago

134 ani de Wimbledon. Adversară grea pentru Anca Todoni. Vezi cu cine au picat româncele

Tragerea la sorți a celui de-al treilea turneu de Grand Slam al sezonului a avut…

8 ore ago