Administratie

Primăria Timișoara vrea să colecteze uleiul uzat de la timișoreni, prin șapte centre din oraș. ”Materia primă”, transformată în lumânări

Primăria Timișoara vrea să preia, în mod organizat, uleiul folosit, de la populație. Pentru ca ideea să prindă realitate, și consilierii locali trebuie să aprobe, luni, proiectul de hotărâre propus în acest sens.

Nu va fi licitație, ci un contract cu o firmă care se ocupă cu această activitate deja. Este vorba despre Oilright SRL. Cele două organizații vor încheia un acord de colaborare pentru implementarea unui sistem de colectare și reciclare ecologică a uleiului vegetal (alimentar) uzat de la timișoreni. După cum spuneam, proiectul de hotărâre este inclus pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 18 iunie.

”Scopul acordului este de a reduce impactul negativ al uleiului vegetal uzat asupra mediului prin promovarea colectării separate și valorificării sale. Uleiul colectat va fi transformat în lumânări parfumate și materie primă pentru biodiesel, contribuind la creșterea gradului de reciclare din Timișoara și la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, anunță primăria.

Conform acordului, societatea respectivă va amplasa șapte oilbox-uri (containere de 240 l) pe domeniul public al municipiului Timișoara. Cetățenii vor putea depune în aceste containere uleiul alimentar uzat și grăsimile colectate în propria bucătărie, în recipiente de plastic-pet închise.

Locațiile oilbox-urilor ar urma să fie: Platoul Dâmbovița, Piața Dacia, Piața Doina, Calea Torontalului, Calea Șagului, Calea Buziașului, Bulevardul Take Ionescu

Primăria Timișoara va coordona campaniile de informare și educare a populației privind importanța colectării uleiului și reciclării acestui tip de deșeu. De asemenea, va asigura spațiile necesare pentru amplasarea oilbox-urilor și va informa cetățenii despre existența sistemului de colectare a uleiului vegetal uzat.

Cetățenii Timișoarei sunt încurajați să se implice activ în acest proiect și să utilizeze oilbox-urile amplasate în locațiile stabilite pentru a colecta uleiul vegetal uzat.

Împreună, putem contribui la un mediu mai curat și mai sănătos pentru noi toți.

”Se estimează că un singur litru de ulei  contaminează până la un milion de litri de apă, așadar colectarea corespunzătoare a acestuia este foarte importantă pentru a reduce impactul negativ asupra mediului”, mai transmite primăria.

Trebuie spus că între asociații care dețin firma cu care se va semna parteneriatul este și fostul consilier local USR, Ana Munteanu.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Zece localități erau parțial nealimentate cu energie electrică în Timiș, la ora 12

Chiar dacă o bună parte dintre deranjamentele apărute la rețelele de alimentare cu energie electrică…

17 minute ago

Dumbrăviţa, din nou repetentă pe teren propriu

Se strâng rezultatele negative. Mai ales pe teren propriu. CSC Dumbrăviţa se află la al…

O oră ago

Festivalul dramaturgiei româneşti se va desfăşura la Timişoara, în două „episoade”

Teatrul Național din Timișoara organizează în perioada 4-10, respectiv 19-20 decembrie 2024, o nouă ediție…

3 ore ago

Primăria Timișoara a renunțat la proiectul pe fonduri europene de la Cinema Freidorf. Reabilitarea, gata în decembrie

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, anunță că înainte de finalul anului în curs se va finaliza…

3 ore ago

Timişoara, de trei ori premiată la un eveniment naţional din domeniul sănătăţii/FOTO

Pe data de 21 noiembrie a avut loc Gala Performeri din Sănătate, ediția 2024, desfășurată…

4 ore ago

Call center pentru asistență electorală și platforma www.votcorect.ro pentru sesizarea neregulilor în zilele alegerilor

Expert Forum, organizație membră a Coaliției Vot Corect, organizează un centru de informare și asistență…

4 ore ago