Administratie

Timișoara a ajuns la 23 de noi tramvaie cumpărate prin finanțare europeană. Cea de a treia etapă, ultima, se încheie în această lună/Foto

Marți a avut loc finalizarea proiectului „Înnoirea flotei de tramvaie”, prin care Primăria Timișoara a cumpărat 23 de tramvaie. Acesta s-a derulat în trei etape, iar marți a avut loc conferința finală din cadrul proiectului.

„Acest proiect este unul foarte important pentru Timișoara. Vrem să asigurăm o flotă integral electrică, iar pentru a putea utiliza acest vehicule moderne, Primăria Municipiului Timișoara a făcut investiții masive și în infrastructura de transport în comun. Recent, linia 5 a fost deschisă și după 7 ani, tramvaiul 5 a circulat din nou în Ronaț, pe o linie nouă, pe un bulevard nou. A fost finalizat și bulevardul Cetății. În această vară, până la începutul școlii, ne așteptăm să avem și bulevardul Stan Vidrighin complet modernizat, inclusiv cu linia de tramvai. Toate aceste proiecte sunt parte din dezideratul primăriei de a transforma transportul în comun dintr-o modalitate de deplasare care e aleasă doar de cei care nu au altă variantă, în cea mai bună opțiune pentru toți, pentru timișoreni și pentru oraș”, a transmis viceprimarul Ruben Lațcău.

Astfel, acum se încheie și cea de-a treia etapă a proiectului. Valoarea totală a investiției în proiectul „Înnoirea flotei de tramvaie” – etapa 3 este de 96.378.403,45 lei. Valoarea eligibilă este de 69.452.340,95 lei, din care 1.389.046,82 contribuție proprie buget local. Valoarea finanțării pentru etapa 1 a fost de 92.677.295,38 lei (T.V.A. inclus), din care valoarea eligibilă este de 77.892.885,74 lei.

În etapa 2, valoarea totală investită a fost de 104.264.395,19 lei, din care valoarea eligibilă: 87.629.979,30 lei,1.752.599,50 contribuție proprie a bugetului local.

Achizițiile tramvaielor, pe fiecare etapă, s-au derulat astfel: etapa I: 7 tramvaie; etapa II: 8 tramvaie; etapa III: 8 tramvaie. Din totalul celor 23 de tramvaie achiziționate prin proiect, 18 sunt în circulație, iar 5 sunt în proceduri de reparații și revizii.

Tramvaiele achiziționate prin proiect au parcurs deja peste 1,2 milioane de kilometri, spun oficialii STPT, și au transportat peste 5 milioane de călătorii, în peste 94.000 de ore de funcționare. Orele de funcționare au fost calculate ca raport dintre numărul de kilometri și viteza medie comercială (13 km/h).

Toți cei 103 vatmani ai STPT sunt instruiți să conducă tramvaiele Bozankaya. În prezent, 14 noi cursanți urmează școala proprie de vatmani fiind instruiți inclusiv pe tramvaiele Bozankaya.

Implementarea proiectului vine cu o serie de beneficii pentru Timișoara:

Îmbunătățirea condițiilor de mediu, prin diminuarea emisiilor de CO2, a poluării fonice și reducerea consumului de energie electrică;

Fluidizarea și îmbunătățirea traficului datorită tramvaielor multi-articulate lungi cu podea joasă, cu o capacitate de transport de minim 170 călători;

Îmbunătățirea siguranței în circulație prin reducerea riscului și a numărului de accidente;

Îmbunătățirea gradului de confort și civilizație și a traficului urban în Municipiul Timișoara.

Proiectul a fost finanțat prin Regio – Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4e – Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare, Obiectivul specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

“Festivalul pepenilor”. Primăria şi SC Pieţe pun din nou la dispoziţia producătorilor 25 de puncte de vânzare

S.C. Pieţe S.A. vine în sprijinul producătorilor locali de pepeni verzi și galbeni prin organizarea…

6 ore ago

Opt unități școlare din județul Timiş vor obţine granturi prin PNRR pentru un program privind reducerea abandonului şcolar

Ministerul Educației a anunțat lista școlilor din Timiș care sunt eligibile pentru finanțări PNRR, în…

6 ore ago

Festivalul Inimilor închide circulația rutieră pe mai multe străzi

Între 3 și 7 iulie, la Timișoara va avea loc o nouă ediție a Festivalului…

8 ore ago

Universitatea de Vest a fost clasificată într-un nou top universitar

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este prezentă în topul Best Global Universities Rankings 2024,…

8 ore ago

134 ani de Wimbledon. Adversară grea pentru Anca Todoni. Vezi cu cine au picat româncele

Tragerea la sorți a celui de-al treilea turneu de Grand Slam al sezonului a avut…

8 ore ago