Știrea sună cam așa: Dominic Fritz a luat un împrumut de la arhitectul Negrișanu, userist și consilier local al partidului, pentru diverse treburi electorale, decontabile de autoritatea electorală. Nimic deosebit până ce apare un conflict de interese, atunci când primarul Dominic Fritz semnează pe referatul înaintat consiliului local – într-o formă aprobată și de fosta administrație Robu – în favoarea unui client al arhitectului. Banii împrumutați au fost dați înapoi prin autoritatea electorală, dar ANI, agenția pentru integritate, îi face primarului Fritz un raport pentru conflict de interese, așa cum este el definit de lege. Bineînțeles că știrea poate fi comentată apoi de noi, cetățenii interesați, în cel puțin două forme.
Prima. Într-o țară care colcăie de primari de localități unde se întâmplă accidente cu victime în depozite GPL, se derulează afaceri cu azile de bătrâni insalubre, funcționând la limita torturii fizice și psihice, în țara în care edilii își fac case de vacanță împreună cu secretarul general al unuia dintre partidele de guvernământ și totul se stinge după ample reportaje de presă, acolo unde „vedete” din boxele acuzaților fac un sfert din pușcăria primită și apoi sunt eliberați pentru bună purtare, după fapte de corupție, trafic de influență și alte fapte grozave…
… acolo unde hoții nici nu mai intră la pușcărie pentru că la vârful justiției există cineva care să le faciliteze închiderea dosarelor pentru prescriere sau „nereguli” închipuite de Curtea Constițuțională în completele de judecată care au dat sentințele, în acea țară a apărut mare vinovat Dominic Fritz pentru un împrumut luat și rambursat prin autoritățile statului, nu pe la cămătari ori alți geambași de terenuri. Să i se taie capul și să vină în locul lui fostul primar, cel care a stat ca o cloță peste o grămadă de persoane cu dosare de infracțiuni urmărite de parchet până la soluții finale în justiție.
A doua formă de înțelegere a subiectului despre Dominic Fritz și dosarul ANI poate suna altfel, plecând de la premisa că actualul primar dat de USR Timișoarei oferea un alt orizont de așteptare electoratului său. Refuz să cred că în preajma primarului Timișoarei nu exista cineva cu știință juridică ca să-i explice lui Dominic Fritz că se expune unui conflict de interese, așa firav cum este el, fără efecte în planul avantajării sale direct sau printr-un apropiat din partid, dar care sub forma legii se poate defini ca și conflict de interese. Iar dacă știa, de ce ar face un astfel de împrumut de la cineva cu care te intersectezi în administrația pe care o conduci? Nici nu mai contează restul poveștii, dacă avea mătuși de la care să ceară sau bănci care să-i aprobe astfel de împrumuturi.
Poveste care continuă în zilele de după ce ANI a anunțat acest raport cu numele Dominic Fritz. ”Mi-au făcut și mie un dosărel”, spunea primarul Timișoarei zilele trecute, încercând ce să facă cu această explicație? Genul ăsta de reacție face parte din galeria altor gesture neinspirate venite din aripa neprihănită a politicii românești, adică din USR, atunci când lideri ai partidului au fost subiectul unor acțiuni penale. Atunci, reacția USR a fost cam la fel de dezastruoasă precum a pesediștilor care respingeau în parlament urmărirea penală pe numele colegilor lor.
”I-au făcut” lui Dominic Fritz un „dosărel”. Dacă și neamțului de la Timișoara „i-au făcut dosărel”, ce așteptări să mai avem de la profesorul Dan Voiculescu, zis și Felix, de la unul ca Bode din fruntea PNL, de la „revoluționarul” Ciolacu sau bănuitul de plagiat Nicolae Ciucă? De ce n-ar fi scutit de orice măgărie făcută pe această lume unul ca Mircea Geoană, pentru plagiat sau primirea de foloase necuvenite de la alde Vanghelie, dacă totul în țara asta trece prin filtrul acelui „făcut de dosărel”, după cum confirmă până și primarul Timișoarei, reprezentantul partidului care până acum părea că înțelege altceva din munca procurorilor într-un stat democratic european.
Un dosărel i s-a făcut și baronului de Vaslui, la urma urmelor, sau de ce n-ar avea o astfel de reacție și boierul de Neamț, Ionel Arsene, ori liberalul de la Ploiești, când se văd puși în fața unui astfel de dosar? Din toată această poveste post-poveste ne dăm seama că până și un userist de frunte, până și Dominic Fritz crede în conspirații, în sisteme care fac „fum” pentru a transmite mesaje, atunci ce să ne mai așteptăm la ăia de la AUR sau la Nicolae Robu.
Vă imaginați că indiferent de cât de alb este politicianul Fritz, el tot gri va arăta în ochii lumii după o astfel de nefericită decizie de finanțare electorală, iar dacă mai vorbește multe despre cineva care „l-ar face” cu „dosărel”, mai bine s-ar gândi ce este în sufletul lui Nicolae Robu, care vede că cineva îl ocrotește pe actulul primar al Timișoarei, nelansând pe piață acest subiect cu o lună mai devreme.
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…