Administratie

La Lugoj se vor amenaja 25 de kilometri de piste de biciclete cu fonduri nerambursabile europene

Lugojul va avea o rețea de peste 25 de kilometri de piste pentru biciclete, care va conecta cartierele de blocuri, zonele industriale și cele centrale, precum și instituțiile de învățământ din oraș. Reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest și cei ai Primăriei Municipiului Lugoj au semnat contractul de finanțare pentru crearea unor trasee interconectate pentru biciclete, prin Programul Regional Vest 2021-2027 – un proiect amplu, ce își propune să transforme modul de deplasare zilnic al locuitorilor de aici, promovând utilizarea bicicletei în detrimentul mașinilor personale, în condiții de siguranță.

Zece minute – atât va dura traversarea orașului pe două roți, odată cu realizarea rețelei de piste, spun cei de la ADR Vest. În prezent, doar 12% dintre lugojeni mai folosesc bicicleta ca mijloc principal de transport. 

Conform Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, procentul scăzut este o consecință a lipsei infrastructurii.  87% dintre persoanele care au folosit bicicleta cel puțin o dată, fie ca mijloc de transport, fie pentru recreere, consideră că lipsa pistelor dedicate pentru biciclete este o problemă majoră. 43% dintre ei spun că principala problemă care afectează mersul cu bicicleta în oraș este interferența cu traficul auto, iar 37%  susțin că o problemă majoră este lipsa continuității traseelor pentru biciclete și prezența traficului greu.

Aceste probleme ar urma să fie rezolvate odată cu construirea noilor piste de biciclete, care vor alcătui o rețea ce va acoperi, practic, tot orașul. În plus, Lugojul va avea, în premieră, un sistem de bike-sharing. Vor fi amplasate două stații de închiriere a bicicletelor, una în zona Universității și alta în Parcul Gării. Se estimează o creștere de peste 37% a numărul anual de utilizatori ai pistelor pentru biciclete, la un an de la finalizarea investiției.

Același proiect include și amenajarea unor zone pietonale pe străzile Al. Mocioni și Horia, unde se va crea și un spațiu de tip shared-space, destinat în principal pietonilor și bicicliștilor, prioritar față de alte mijloace de transport. În plus, vor fi plantați noi arbori și plante perene de-a lungul traseelor.

Orașele au nevoie de mai multe opțiuni pentru a reduce dependența de autoturismele personale. Prin Programul Regional Vest sunt disponibile peste 157 de milioane de euro pentru investiții în îmbunătățirea transportului public și promovarea modurilor de transport ecologice. Aceste investiții sunt esențiale pentru Regiunea Vest, deoarece ajută la decongestionarea traficului și la reducerea poluării urbane. Transportul nemotorizat și activ poate transforma orașele, dar, pentru ca fondurile să fie utilizate eficient și pentru a încuraja utilizarea pistelor de biciclete, traseele trebuie să fie bine planificate, coerente și să ofere rute utile, cum ar fi cele către școli, centru, dar și către zonele periferice ale orașului. Este de asemenea important ca pistele să fie separate de traficul auto și pietonal, pentru a asigura siguranța utilizatorilor”, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Adi Bărar are acum statuie în Parcul Alpinet. Aceasta deschide Aleea Muzicienilor

După trei ani de așteptare, în Parcul Alpinet din Timișoara a fost dezvelită statuia cunoscutului…

4 ore ago

Pensionarii pot beneficia de sprijin pentru obținerea adeverințelor necesare recalculării pensiilor

Cele mai mari probleme pe care pensionarii le au atunci când doresc recalcularea pensiilor, prin…

6 ore ago

Județul Timiș ajută la înlăturarea efectelor inundațiilor din Galați

Prin eforturile celor de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Timiș, Arhiepiscopiei Timișoara și…

7 ore ago

Nou proiect internațional la UPT! De această dată vorbim germană

După cursurile de limbă japoneză, urmează cele de germană. În perioada 17-20 septembrie 2024, Universitatea…

10 ore ago

Spaniolii de la FCC Construcction vor face calea ferată spre Aeroportul Internațional Timișoara

În urma licitației organizate, spaniolii de la FCC Construcction au fost desemnați câștigători ai contractului…

12 ore ago

Copii rătăciți în drum spre casă, când au plecat de la școală! Apelul Poliției Locale

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranța Circulației, aflați în patrulare în zona I.C. Brătianu, au…

14 ore ago