Economic

Solicitanții de apartamente noi în Timișoara sunt în scădere

Interesul cumpărătorilor pentru locuințele noi a explodat în București, Cluj-Napoca și Iași. 18.000 de astfel de proprietăți, scoase la vânzare doar în cele mai mari orașe din România. Timișoara pare să fie, din nou, orașul unde piața imobiliară merge împotriva valului. 

Apartamentele și casele noi atrag tot mai mulți cumpărători în marile orașe din țară, iar prețurile în creștere nu par să-i descurajează pe cei care vor să facă o achiziție imobiliară. Se construiesc, însă, mai puține locuințe, fapt care are un impact direct în oferta pe care o au la dispoziție românii care își doresc să devină proprietari.

Dintr-un total de 131.100 de apartamente și case scoase la vânzare, în intervalul aprilie-iunie la nivel național, mai bine de jumătate s-au aflat în șase orașe –  București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov și Constanța. Iar dintre acestea din urmă 18.000 au fost locuințe noi.

Evoluții spectaculoase la nivelul cererii au putut fi observate în București și în Cluj-Napoca unde proprietățile noi au atras, în trimestrul al doilea al acestui an, cu peste 50% mai mulți potențiali cumpărători decât în perioada similară din 2023. O creștere puternică a interesului pentru apartamentele și casele noi, cu 31%, a fost constatată, totodată, în Iași, conform celui mai nou raport Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T2 2024”.

Avansul apărut în Constanța și în Brașov a fost mai temperat, în timp ce singura scădere a cererii pe segmentul nou a fost înregistrată în Timișoara. La nivel de piață, însă, și aici s-a putut observa o evoluție pozitivă.

În ultima perioadă, se finalizează tot mai puține locuințe la nivel național. În 2023 au fost date în folosință, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), circa 71.500 de locuințe, cu aproape 1.900 de unități în minus față de anul 2022. În primul trimestru din 2024 au fost finalizate alte 11.360 de locuințe, cu aproape 4.000 mai puține decât în perioada similară a anului trecut.

Trendul descendent al dobânzilor va menține o cerere ridicată pe piața imobiliară, pe fondul unei oferte în scădere continuă, -13,4% în top șase orașe doar în trimestrul II. Acest lucru va genera, în mod evident, noi creșteri ale prețurilor locuințelor”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance – brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro.

Prețurile au crescut deja într-un an cu până la 17% în centrele regionale majore ale țării și au potențialul de a atinge, în curând, noi praguri record.

Piața este setată corect în acest moment și este aproape de momentul de acceptare a unei noi etape de creștere a prețurilor. Ajustarea va veni natural, pe măsură ce piața se stabilizează și cererea trece la acțiune, se materializează în tranzacții. De altfel, cumpărătorii au depășit paradigma de așteptare a unei scăderi a prețurilor, realizând că această abordare este riscantă și, în final, contraproductivă”, a explicat Valentin Morar, CEO și fondator Wallberg – unul dintre marii dezvoltatorii imobiliari din vestul țării, în cadrul opiniei sale publicate în cel mai nou raport lansat de Imobiliare.ro.

Cei care au vrut să cumpere o locuință nouă în Timișoara au avut de ales, în trimestrul al doilea din acest an, din 1.900 de proprietăți finalizate începând cu anul 2020. Oferta de pe piața rezidențială locală s-a apropiat, astfel, de cea aferentă orașului Cluj-Napoca, principalul său rival din vestul țării.

Numărul apartamentelor și caselor noi intrate în piață a crescut cu 27% comparativ cu cel înregistrat în perioada similară din 2023. Doar în Brașov a mai fost observată o evoluție pozitivă la acest capitol. Oferta totală la vânzare s-a restrâns, însă, cu 3% în aceeași perioadă. Cu toate acestea a reușit să se mențină pe poziția a treia, după București și Cluj-Napoca.

Timișoara a fost, totodată, singurul oraș mare analizat de Imobiliare.ro la nivelul căruia s-a putut observa o scădere a cererii pe segmentul locuințelor finalizate începând cu anul 2020. Această tendință ar putea fi explicată prin ieșirea din piață a unor proprietăți situate în zone foarte căutate în rândul potențialilor cumpărători.

Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamente a ajuns, în intervalul aprilie-iunie 2024, la valoarea de 1.590 euro/mp util, după scumpiri cu 7% în 12 luni. Sunt scoase la vânzare cu un preț mai mic, doar locuințele din Iași.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Check Art Festival revine în Iulius Town: marionete uriașe, statui vivante, mimi, bufoni, fire show și multe alte surprize, în weekend

În Iulius Town urmează două zile pline de emoție, unde magia poveștilor va fi transmisă…

2 ore ago

CNAIR analizează extinderea Centurii Nord la patru benzi

Deschiderea Centurii Sud a dus la creșterea semnificativă a traficului și pe prima porțiune construită…

3 ore ago

Comunitatea padelului timişorean, în sărbătoare! Sâmbătă seara se premiază cei mai buni jucători ai Campionatului Judeţean

Padelul a format o comunitate deosebită în Timişoara. Medici, antreprenori, studenţi, oameni de afaceri, ingineri,…

6 ore ago

„Piața pe Roți” pornește la drum și ajunge la Ghiroda

  Sâmbătă, cetățenii din Ghiroda sunt așteptați la “Piața pe Roți”, un proiect care aduce…

6 ore ago

La Timișoara va avea loc o nouă ediție a Festivalului La Pas

Primul sfârșit de săptămână al lunii viitoare aduce o nouă ediție a Festivalului LA Pas,…

7 ore ago

Haltere Club invită timişorenii la mişcare!

Proiect deosebit realizat de o echipă de profesionişti cu drag de sport şi sănătate, Haltere…

8 ore ago