Prefectura Timiş

Un nou focar de pestă a micilor rumegătoare a fost descoperit în Timiș

Autoritățile au confirmat apariția unui nou focar de pestă a micilor rumegătoare în județul Timiș.  Pe 24 august, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a confirmat un focar de pestă a micilor rumegătoare într-o exploatație nonprofesională din localitatea Clopodia, comuna Jamu Mare, județul Timiș în urma examinării probelor și emiterea buletinelor de analiză, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA).

Ca urmare acestui fapt, în cursul zilei de astăzi, 26 august a fost convocată sedința cu toți membrii Centrului Local de Combatere al Bolilor Timiș, unde au fost dispuse măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii. 

Pentru protejarea perimetrului contaminat, în vederea evitării răspândirii virusului Pestei micilor rumegătoare s-au stabilit două zone circulare, una de protecţie şi una de supraveghere, de 0-3 km şi respectiv 0-25 km din jurul focarului de Pesta Micilor Rumegătoare din localitatea Clopodia.

Zona de protecție (0-3 km) include șocalități din  județul Timiș: Clopodia.

Zona de supraveghere (0-25 km) include localități din  județul Timiș: Jamu Mare, Ferendia, Lățunaș, Gherman, Percosova, Butin, Semlacul Mic,Moravița, Stamora Germană, Dejan, Gaiu  Mic, Rovinița Mică, Breștea, Denta, Rovinița Mare, Șemlacul Mare, Deta, Sângeorge, Berecuța, Opatița, Birda, Gătaia, Sculia. De asemenea, sunt localități din județul Caraș-Severin: Ramna, Mercina, Vărădia, Greoni, Bocșa, Ticvaniu Mic, Grădinari, Ticvaniu Mare, Jitin, Comorâște, Secășeni, Giurgiova, Cârnecea, Forotic, Brezon, Calina, Surducul Mare, Rafnic, Dognecea, Doclin, Tirol, Biniș, Ocna De Fier, Fizeș, Măureni, Berzovia, Gherteniș, Șoșdea.

În aceste zone, instituţiile abilitate cu atribuţii în controlul bolii vor aplica măsurile stabilite în legislaţia sanitară veterinară. În urma hotărârii adoptate de CLCB Timiș, s-a aprobat uciderea sub control oficial și neutralizarea prin îngropare a materiilor de risc din cadrul focarului a ovinelor din exploatația identificată, ce deține un număr de aproximativ 600 de capete de ovine.

Pesta micilor rumegătoare nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Vine iarna! Vremea se înrăutăţeşte şi în Banat, unde va bate vântul cu putere

Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…

3 minute ago

Accident cu urmări neaşteptate în zona Mehala, joi dimineaţa

Accident spectaculos la intersecția dintre strada Vuk Karadjici cu strada Strada Samuil Șagovici, din cauza…

O oră ago

Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO

Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul…

3 ore ago

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica…

3 ore ago

O sută de utilaje au intervenit pentru a asigura circulația rutieră. S-au folosit 690 de tone de material antiderapant/VIDEO

Venirea perioadei reci s-a făcut simțită pe șoselele din zona de vest a României. Pe…

3 ore ago

Dezbatere la UPT pe o temă importantă: condiţia şi rolul traducătorului

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit recent un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as…

3 ore ago