Prefectura Timiş

Un nou focar de pestă a micilor rumegătoare a fost descoperit în Timiș

Autoritățile au confirmat apariția unui nou focar de pestă a micilor rumegătoare în județul Timiș.  Pe 24 august, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a confirmat un focar de pestă a micilor rumegătoare într-o exploatație nonprofesională din localitatea Clopodia, comuna Jamu Mare, județul Timiș în urma examinării probelor și emiterea buletinelor de analiză, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (IDSA).

Ca urmare acestui fapt, în cursul zilei de astăzi, 26 august a fost convocată sedința cu toți membrii Centrului Local de Combatere al Bolilor Timiș, unde au fost dispuse măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii. 

Pentru protejarea perimetrului contaminat, în vederea evitării răspândirii virusului Pestei micilor rumegătoare s-au stabilit două zone circulare, una de protecţie şi una de supraveghere, de 0-3 km şi respectiv 0-25 km din jurul focarului de Pesta Micilor Rumegătoare din localitatea Clopodia.

Zona de protecție (0-3 km) include șocalități din  județul Timiș: Clopodia.

Zona de supraveghere (0-25 km) include localități din  județul Timiș: Jamu Mare, Ferendia, Lățunaș, Gherman, Percosova, Butin, Semlacul Mic,Moravița, Stamora Germană, Dejan, Gaiu  Mic, Rovinița Mică, Breștea, Denta, Rovinița Mare, Șemlacul Mare, Deta, Sângeorge, Berecuța, Opatița, Birda, Gătaia, Sculia. De asemenea, sunt localități din județul Caraș-Severin: Ramna, Mercina, Vărădia, Greoni, Bocșa, Ticvaniu Mic, Grădinari, Ticvaniu Mare, Jitin, Comorâște, Secășeni, Giurgiova, Cârnecea, Forotic, Brezon, Calina, Surducul Mare, Rafnic, Dognecea, Doclin, Tirol, Biniș, Ocna De Fier, Fizeș, Măureni, Berzovia, Gherteniș, Șoșdea.

În aceste zone, instituţiile abilitate cu atribuţii în controlul bolii vor aplica măsurile stabilite în legislaţia sanitară veterinară. În urma hotărârii adoptate de CLCB Timiș, s-a aprobat uciderea sub control oficial și neutralizarea prin îngropare a materiilor de risc din cadrul focarului a ovinelor din exploatația identificată, ce deține un număr de aproximativ 600 de capete de ovine.

Pesta micilor rumegătoare nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Timișenii sunt așteptați, în acest weekend, la Kikinda, la Zilele Ludăii

Tradiționalul Festival al Dovleacului de la Kikinda, Serbia, îi așteaptă în vizită pe timișeni, din…

4 ore ago

Iluminatul public va fi extins la ieșirea din Timișoara, pe șoseaua spre Lugoj

Ieșirea rutieră din Timișoara spre Lugoj va fi mai bine iluminată. Primăria Timișoara a semnat…

4 ore ago

Drive Auto Tuning Show sau cum caii putere fac casă bună cu eleganța, stilul și frumusețea

Spre sfârșitul săptămânii, Piața Unirii va fi invadată de mașini ca în filme. Mii de…

6 ore ago

Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024

Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe…

7 ore ago

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala…

8 ore ago

Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni

Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss…

12 ore ago