Poate că cel mai important câștig pentru oraș, odată cu deschiderea Beta – bienala de arhitectură de la Timișoara, desigur alături de eveniment în sine, este redarea spațiului Garnizoanei din Piața Libertății către timișoreni. Organizatorii evenimentului, Ordinul Arhitecților, filiala Timiș, au făcut o treabă extraordinară și au readus ”lumina” în clădirea amintită.
Rămasă în uitare, în așteptarea momentului în care se va transforma în Muzeul Comunismului, Garnizoana din Libertății a fost curățată, reparată și transformată, în sens pozitiv, pentru a deveni accesibilă artiștilor care expun, dar, mai ales, publicului larg.
Clădirea are un potențial extraordinar, spune Alexandra Trofin, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din Timiș, despre Cazarmă, ea văzând ceea ce autoritățile nu reușesc de ani de zile. Clădirea este un atu enorm pentru Beta, spune aceasta, iar acum publicul are ocazia să redescopere acest patrimoniu al orașului. Pentru aducerea la un minim de siguranță și … curățenie s-au făcut eforturi importante, dar fără a se schimba din istoria clădirii.
”Clădirea Garnizoanei are un potențial extraordinar și ne-am bucurat de deschiderea Direcției județene, pentru că totuși am intervenit destul de mult, că prin interve, mă rog, intervenit. Adică n-am modificat nimic, pur și simplu am eliberat spațiul de niște blocaje și făcând acest lucru, de fapt, am dublat suprafața de expunere și am deschis-o pentru viitoare alte eveniment. Este un mare avantaj pentru Beta. Pe lângă poziția centrală, bineînțeles, calitățile spațiale sunt absolut extraordinare. Simetria este aceleași lucru pe care îl putem observa și la Muzeul Baroc, în același tip de spațiu, și care cred că nu au fost explorate până până acum. Și atunci am încercat să scoatem acest lucru în evidență.”, ne-a spus Alexandra Trofin.
În curtea clădirii, una mai mult decât generoasă, groapa de acolo a fost înlocuită cu un superb spațiu verde, la care s-a lucrat luni de zile. Cel mai important, timișorenii sunt cei mai importanți beneficiari ai redeschiderii spațiului de la Garnizoană. De ce acest lucru?
„Pe de o parte, pentru că vor putea descoperi patrimoniul timișorean, într-o altă formă. De exemplu, foarte, pentru foarte mulți oameni, grădina este surpriză. Cred că nu există, nu cred că există, nu cred că știm că avem așa o suprafață verde atât de mare în centru. Am făcut-o, era o groapă, știu, da, dar da, am lucrat și am îngrijit gazonul timp de trei luni de când am început să lucrăm aici. Faptul că există așa o suprafață mare de verde în în centrul, în cetatea Timișoarei, cred că e un lucru care trebuie să fie văzut de către cetățeni”, ne-a mai transmis Alexandra Trofin.
La foc automat. Ca în fiecare toamnă, prim-divizionara de volei feminin CSM Lugoj nu prea…
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…
Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara a găzduit sâmbătă, 16 noiembrie, a XI-a ediție a concursului…
Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a anunțat că va avea program special cu ocazia…
O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să…
Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie,…