Cultura

„Efectul” bienalei Beta asupra patrimoniului Timișoarei. Fosta Cazarmă din Piața Libertății, un atu cu un potențial extraordinar

Poate că cel mai important câștig pentru oraș, odată cu deschiderea Beta – bienala de arhitectură de la Timișoara, desigur alături de eveniment în sine, este redarea spațiului Garnizoanei din Piața Libertății către timișoreni. Organizatorii evenimentului, Ordinul Arhitecților, filiala Timiș, au făcut o treabă extraordinară și au readus ”lumina” în clădirea amintită.

Rămasă în uitare, în așteptarea momentului în care se va transforma în Muzeul Comunismului, Garnizoana din Libertății a fost curățată, reparată și transformată, în sens pozitiv, pentru a deveni accesibilă artiștilor care expun, dar, mai ales, publicului larg.

Clădirea are un potențial extraordinar, spune Alexandra Trofin, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din Timiș, despre Cazarmă, ea văzând ceea ce autoritățile nu reușesc de ani de zile. Clădirea este un atu enorm pentru Beta, spune aceasta, iar acum publicul are ocazia să redescopere acest patrimoniu al orașului. Pentru aducerea la un minim de siguranță și … curățenie s-au făcut eforturi importante, dar fără a se schimba din istoria clădirii.

Clădirea Garnizoanei are un potențial extraordinar și ne-am bucurat de deschiderea Direcției județene, pentru că totuși am intervenit destul de mult, că prin interve, mă rog, intervenit. Adică n-am modificat nimic, pur și simplu am eliberat spațiul de niște blocaje și făcând acest lucru, de fapt, am dublat suprafața de expunere și am deschis-o pentru viitoare alte eveniment. Este un mare avantaj pentru Beta. Pe lângă poziția centrală, bineînțeles, calitățile spațiale sunt absolut extraordinare. Simetria este aceleași lucru pe care îl putem observa și la Muzeul Baroc, în același tip de spațiu, și care cred că nu au fost explorate până până acum. Și atunci am încercat să scoatem acest lucru în evidență.”, ne-a spus Alexandra Trofin.

În curtea clădirii, una mai mult decât generoasă, groapa de acolo a fost înlocuită cu un superb spațiu verde, la care s-a lucrat luni de zile. Cel mai important, timișorenii sunt cei mai importanți beneficiari ai redeschiderii spațiului de la Garnizoană. De ce acest lucru? 

„Pe de o parte, pentru că vor putea descoperi patrimoniul timișorean, într-o altă formă. De exemplu, foarte, pentru foarte mulți oameni, grădina este surpriză. Cred că nu există, nu cred că există, nu cred că știm că avem așa o suprafață verde atât de mare în centru. Am făcut-o, era o groapă, știu, da, dar da, am lucrat și am îngrijit gazonul timp de trei luni de când am început să lucrăm aici. Faptul că există așa o suprafață mare de verde în în centrul, în cetatea Timișoarei, cred că e un lucru care trebuie să fie văzut de către cetățeni”, ne-a mai transmis Alexandra Trofin.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM pentru ziua de 16 septembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 16.09.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Trofeul rămâne în România. Miriam Bulgaru, primul titlu WTA

Miriam Bulgaru a câștigat finala turneului Țiriac Foundation Trophy (WTA 125K) după victoria în fața…

17 ore ago

Primăria Deta montează în oraș pubele inteligente cu GPS, bănci inteligente cu WiFi și face platformă de monitorizare a consumului de curent

Primăria Deta a lansat pe SEAP licitația pentru găsirea unui furnizor în cadrul proiectului „Sisteme…

19 ore ago

Mii de credincioși au fost prezenți la procesiunea cu moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, de la Catedrala din Timișoara

În ciuda vremii capricioase și reci, mii de credincioși au participat, sâmbătă seara, la procesiunea,…

19 ore ago

O nouă trecere la nivel peste calea ferată din Timiș a beneficiat de modernizare/FOTO

Regionala CFR Timișoara a realizat înlocuirea dalelor din beton aflate la una dintre trecerile la…

20 de ore ago

Pericol de inundații inclusiv în Banat

Dacă în zona Moldovei este dezastru, un cod galben de inundații a fost anunțat și…

20 de ore ago