Administratie

Investiția de interconectare a rețelelor de gaze naturale dintre Serbia și România, realizată în Timiș, a fost declarată de importanță națională

Rețeaua de transport gaze naturale care va conecta România și Serbia, prin Timiș, va fi declarată de interes național. Aceasta va însemna accelerarea procedurilor de realizare, simplificarea acestora și exceptarea de la anumite obligații, sarcini și interdicții prevăzute de legislația urbanistică, de mediu, silvică, agricolă și a accesului la terenuri.

Interconectorul dorit va asigura joncțiunea dintre conducta BRUA și nodul tehnologic Mokrin din Serbia. Proiectul constă în construirea unei conducte noi de interconectare, pe direcția Recaș–Mokrin, în lungime de circa 97 kilometri, din care aproximativ 87 kilometri pe teritoriul României, precum și a unei stații de măsurare a gazelor în punctul de interconectare, la Comloșu Mare, în județul Timiș.

În luna august, cele două state au încheiat la Porțile de Fier un memorandum de înțelegere privind proiectul, documentul fiind semnat de ministrul Mineritului și Energiei din Guvernul Republicii Serbia, Dubravka Djedovic Handanovic, și de ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.

Proiectul presupune ocuparea temporară în România, pe durata lucrărilor, a unei suprafețe totale estimate de terenuri de 174 hectare, urmând a fi ocupate permanent, după finalizare, terenuri de doar puțin peste un hectar. 

”Optimizarea și selectarea traseului final al conductei de transport gaze naturale pe teritoriul României s-a realizat luând în considerare următoarele criterii:  amplasarea obiectivelor de suprafață ale proiectului și a organizărilor de șantier în afara siturilor Natura 2000 și a altor tipuri de arii naturale protejate;  neafectarea de suprafețe din fondul forestier național;  reducerea la minim a suprafețelor afectate în timpul lucrărilor de execuție;  și a suprafețelor ocupate definitiv, elementele de suprafață construite prin proiect nu se vor amenaja în zone valoroase din punct de vedere al biodiversității, toate suprafețele ocupate definitiv sunt terenuri arabile;  minimizarea impactului asupra factorilor de mediu;  siguranță în exploatare;  respectarea distanțelor de siguranță față de obiectivele învecinate″, se arată într-un document guvernamental.

Valoarea totală a investiției românești, care va fi implementată de către Transgaz, este estimată la 86,8 milioane euro. Operatorul național de transport al gazelor naturale va finanța proiectul din surse proprii și credite bancare. 

”Dependentă de o singură sursă de gaze naturale, Republica Serbia poate resimți efectele unei potențiale situații de criză ca urmare a unei posibile sistări a gazelor naturale din partea statelor furnizoare. O astfel de situație ar genera trecerea la combustibili fosili (cărbuni, păcură, lemne etc), utilizarea acestora determinând creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră, cu efect poluant semnificativ inclusiv asupra zonei transfrontaliere”, se mai spune în document.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Sondaj INSCOP: PSD, lider detaşat, AUR pe locul II, la distanţă apreciabilă de PNL, locul III

Conform Barometrului LIBERTATEA-INSCOP, realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Libertatea în perioada 7-12 noiembrie…

13 minute ago

Oseminte găsite în centrul oraşului în urma unor lucrări de excavare la un șantier

Misterul din centrul oraşului. Joi spre seara, IPJ Timiș a fost sesizat prin apel 112…

35 de minute ago

Primăria Timișoara anunță mai multe restricții de circulație rutieră

Comisia de circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a aprobat închiderea traficului rutier pe mai…

51 de minute ago

Glovo Academy ajunge la Timișoara: cursuri interactive de business și digitalizare pentru restaurantele locale

Proiectul Glovo Academy, organizat de platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de…

58 de minute ago

De 1 Decembrie vom avea și paradă la Timișoara, dar cu efective reduse

Timișoara se pregătește pentru ziua de 1 decembrie, una care în acest an va fi…

O oră ago

Dezbatere despre educația de mâine, la Universitatea Politehnica Timișoara

Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 14 noiembrie 2024, conferința „Connecting Bridges: designing…

2 ore ago