Primăria Timişoara

Municipalitatea timişoreană solicită 75 de milioane de lei, bani europeni, pentru regenerarea Pieței Traian. De la bugetul local, alte 95 de milioane

Timișoara face un nou pas concret pentru demararea regenerării urbane a zonei Piața Traian. Instituția a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) cererea de finanțare pentru acest proiect. Investiția este estimată la 170 de milioane de lei, din care 75 de milioane ar fi fonduri nerambursabile. Suprafața vizată este de 60.000 mp și include 15 străzi și 4 piețe.

Primăria Timișoara a depus cererea de finanțarea pentru regenerarea urbană a zonei Traian pe Programul Regional Vest 2021-2027, Intervenția Regională 7.1.A – Revitalizare și regenerare urbană. Valoarea eligibilă a proiectului se ridică la 74.589.000 lei (TVA inclus), iar contribuția municipalității de la bugetul local are o valoare de 95.540.421,34 lei (TVA inclus).

În prezent, zona istorică este intens circulată, străzile sunt sufocate de mașini, zona pietonală nu este foarte prietenoasă, iluminatul public este învechit, iar zonele verzi și dotările urbane sunt insuficiente. După consultări cu comunitatea și cu specialiști, Primăria a inclus în proiect intervenții care să ridice calitatea vieții și să transforme zona în al doilea centru istoric al orașului.

Astfel, Piața Traian și Piața Romanilor (lângă Catedrala Millenium) vor deveni parțial pietonale, pe unele străzi mașinile vor avea acces limitat pentru a reda spațiul copiilor, pietonilor și bicicliștilor, dar vor fi create și locuri de parcare în plus. De asemenea, Primăria va transforma zona din fața Sinagogii din Fabric în piațetă, va integra scuarul din Piața Corneliu Mikloși într-un parc cu spații de relaxare și socializare, va transforma Piața Petru Rareș în spațiu pentru copii și familii, cu loc de joacă și mini-piață cu condiții de comercializare moderne. Totodată, un spațiu nou va fi piațeta din spatele Bisericii Ortodoxe Sârbe, care se va continua pe strada Costache Negruzzi și va completa spațiile verzi existente cu un parc lung. Suprafața de spațiu verde va crește de la 6.000 mp la 9.500 mp. Primăria va programa lucrările etapizat, astfel încât impactul asupra locuitorilor să fie cât mai redus.

Este un proiect cu bătaie lungă care va schimba definitiv modul cum arată zona Traian și îi va reda strălucirea de altădată. Face parte din viziunea noastră de a avea proiecte de modernizare a unor zone compacte, care să ridice calitatea vieții timișorenilor și unde să nu mai fie nevoie de intervenții în următoarele decenii. Acest proiect nu este doar despre a avea un spațiu public de calitate, ci și despre încurajarea dezvoltării micilor afaceri locale și despre creșterea atractivității zonei pentru turiști. Nu este un proiect ieftin, pentru că ne dorim calitate, și de aceea am solicitat prin proiect suma maximă pe care o putem accesa prin această linie de finanțare”, spune primarul Dominic Fritz.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Firmele timișene invitate să afle despre beneficiile listării la bursă ca modalitate de dezvoltare și creștere a afacerii

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Bursa de Valori București (BVB), în parteneriat cu…

32 de minute ago

Primarul comunei Şag, Flavius Roşu, îşi depune candidatura pentru preşedinţia Asociația Comunelor din Timiş

Flavius Roşu, primarul comunei Şag, a anunţat că vrea să candideze pentru preşedinţia Asociației Comunelor…

2 ore ago

În centrul Timişoarei, astăzi încep Zilele Culturii Maghiare

Zilele Culturii Maghiare a ajuns la ediția cu numărul nouă și  programează activități diverse, de…

2 ore ago

Toamna vrajbei lor. Cum se îndârjeşte PNL să calce în toate străchinele puse în drum

Cică se duce naibii prea mărita stabilitate a preşedintelui Klaus Iohannis. Culmea, chiar din cauza…

2 ore ago

Muzică live și atmosferă bavareză, la prima ediție de Cheers & Beers – Oktoberfestu’ din Iulius, la berăria Czech In din Iulius Town

Un festival inedit, dedicat uneia dintre cele mai populare băuturi, are loc în acest final…

3 ore ago

AsTour vă invită într-o excursie de vis în Malta – locul in care spiritul Evului Mediu este încă prezent

Agenţia de AsTour Timişoara organizează, la finalul lunii octombrie, o excursie în Malta, cea mai…

3 ore ago