Primăria Timişoara

S-a găsit soluția colectării deșeurilor vegetale de la cetățeni. E pe bani și e opțională

Primăria Timișoara a găsit soluția pentru ca cetățenii orașului să scape de deșeurile vegetale, una care să împace pe toată lumea. Oamenii au cum să scape, legal, de acestea, operatorul local de salubritate le ridică și mai face și un ban, iar municipalitatea nu mai cheltuie niciun leu pentru a rezolva problema. Banii îi vor plăti acum cetățenii, deci nu e exclus să ne trezim din nou cu grămezi de crenguțe pe stradă, aruncate aiurea, pe la colțuri de stradă sau pe terenuri virane.

Nevoită să găsească soluții de colectare, primăria s-a adresat celor de la ADID Timiș, pentru ca aceștia să ceară operatorului de salubritate să colecteze și deșeuri vegetale. Așa că s-a ajuns la soluția introducerii unui nou abonament, special pentru acest tip de deșeuri, unul opțional pentru cetățeni. Retim va aduna așa ceva o dată la două săptămâni, urmând să se folosească un container special. Cetățenii vor plăti o sumă pentru acest serviciu, unul care nu e obligatoriu.

Până acum, primăria plătea o firmă, alta decât cea care se ocupă de colectarea gunoiului, respectiv cea care mătură străzile, ca să adune astfel de deșeuri. Soluția era aplicată încă de pe vremea ”precedentului”. Alternativa era ca oamenii să ducă ei sacii cu deșeuri vegetale la cele cinci puncte speciale de colectare, gestionate de Retim.

În urma deciziei ADID, Retim va ridica deșeurile vegetale de la oameni, dar pe bani. Marți, consilierii locali au aprobat „modificarea și completarea Contractului de delegare prin concesiune a activității de colectare și transport a deșeurilor nr. 2303/08.12.2017 prin implementarea unui nou flux și a tarifului unic de colectare separată și transport separat al deșeurilor vegetale pentru utilizatorii casnici din mediul urban”.
Ce înseamnă modificarea? Se plătește o sumă lunar și Retim le ridică.
Singura variantă de a elimina deșeurile vegetale era ori să facem pe cetățeni să meargă la Retim și să ducă acolo sacii cu frunze sau ce au mai tăiat prin grădină, ori să arunce aceste deșeuri pe domeniul public și să le ridicăm noi. Am avut în trecut și contract cu o firmă care să ridice deșeuri vegetale de pe domeniul public. Contractul ăsta a fost puternic contestat și de Curtea de Conturi (…) Acesta este motivul pentru am insistat de foarte mult timp ca ADID să încheie un contract adițional cu Retim, să ridice Retim și fracția verde. Am ajuns în acest moment și este un lucru care ar trebui să ne bucure pentru că în sfârșit cei care vor să le ridice Retim de acasă și deșeuri vegetale au această posibilitate. Lucrul care pentru mine recunosc că e mai greu digerat este prețul care mi se pare cumva la limita maximă. Sper să găsim cât de mulți abonați posibil și atunci poate, cu cât mai mulți se înscriu și fac astfel de acte adiționale la contractele lor cu Retim, cu atât mai mult o să scadă prețul. Înțeleg că e cumva o estimare, tocmai pentru că nu se știe cât de mult personal, cât de multe utilaje sunt ncsar pentru a satisface această nevoie de la populație. Mi-aș dori foarte mult ca prețul să scadă în viitor, pentru că, într-adevăr, e foarte mare pentru cineva care doar din când în când are câteva deșeuri vegetale acasă”, le-a spus primarul Dominic Fritz consilierilor locali.
Abonamentul va fi în valoare de 62,98 lei (fără TVA) /gospodărie /lună, Retim va ridica și va transporta deșeurile vegetale rezultate din activitățile de grădinărit și întreținerea spațiilor verzi de pe domeniul privat.
„Acest serviciu se va derula pe bază de abonament și va cuprinde colectarea acestor deșeuri în recipiente  cu capacitatea de 240 l, cu frecvența de golire o dată la două săptămâni, în perioada 1 martie – 30 noiembrie”, se arată în Hotărârea aprobată marți de consilierii locali.

Share
Published by
Marcel Hoster
Tags: adid timis

Recent Posts

Arădean scandalagiu, încătușat după ce a sărit pe mașina Poliției Locale la Gara de Nord

Polițiștii locali aflați în patrulare aseară, â în jurul orei 23.30, pe Bdul Republicii, au…

13 secunde ago

Toamna aduce la Muzeul Apei un program plin de activități pentru copii și tineri

La Muzeul Apei din Timișoara, copiii și tinerii au pregătite în lunile următoare o serie…

2 minute ago

Începe Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”. Noii studenți au parte de momente dedicate lor

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) organizează, în perioada 23 - 29 septembrie, Săptămâna de…

12 minute ago

SCM Poli, meci accesibil pe terenul unei nou-promovate

SCM Politehnica Timișoara joacă vineri (21 septembrie), în etapa a IV-a a Ligii Naționale. Alb-violeții…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM pentru ziua de 19 septembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.09.2024, unde se vor executa reparaţii…

3 ore ago