Social

25 de ani de educație digitală în UPT

Zile de sărbătoare la Poli. Zeci de generații de absolvenți la ID și IFR, în cadrul a 4 specializări acreditate, sute de lucrări științifice publicate, milioane de ore de training dedicate digitalizării, platformele educaționale Campus Virtual UPT și UniCampus, zeci de proiecte naționale și internaționale cu impact în educație și comunitate sunt doar câteva date pentru cei peste 25 ani de învățământ la distanță și educație digitală în Universitatea Politehnica Timișoara.

Celebrarea a 25+ ani de educație la distanță a reunit miercuri, 16 octombrie 2024, într-o atmosferă festivă, alături de echipa CeL, conducerea UPT, membri fondatori ai departamentului, cadrele didactice, echipa administrativă, absolvenți, dar și partenerii, colaboratorii și susținătorii Departamentului de ID/IFR și Educație digitală din Universitatea Politehnica Timișoara.

Diplome de apreciere

În cadrul ceremoniei, directorul Departamentului de ID/IFR și e-Learning, dr. Diana Andone a decernat diplome de apreciere membrilor fondatori ai departamentului, cadrelor didactice și responsabililor academici ai celor patru facultăți: Facultatea de Automatică și Calculatoare (specializarea Informatică ID), Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale (specializarea Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații ID), Facultatea de Științe ale Comunicării (specializarea Comunicare și Relații Publice ID) și Facultatea de Mecanică (specializarea Tehnologia Construcțiilor de Mașini – IFR).

De asemenea, diplome de apreciere au fost înmânate și membrilor conducerii UPT care au susținut activitatea CeL, precum și instituțiilor partenere în numeroase proiecte cu impact în comunitate, precum Muzeul Național al Banatului, Fundația Triade sau IEEE Romania, dar și firmelor partenere Nokia și Cobalt Sign și colaboratorilor cu ajutorul cărora CeL a implementat proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2023: Spotlight Heritage Timișoara, în perioada 2019-2023.

Printre invitații speciali ai Galei s-au numărat și membrii bordului EDEN European Digital Learning, organizația europeană la care Departamentul de ID/IFR și Educație Digitală este afiliată și a cărui parteneriat a făcut posibilă organizarea a zeci de evenimente, conferințe și proiecte naționale și internaționale de-a lungul ultimului sfert de veac.

Un gest de recunoștință a fost adresat și participanților de top ai seriilor de webinarii Împreună Online și Construim Împreună, organizate de CeL în perioada pandemiei (webinarii care au avut menirea să sprijine procesul de predare online din perioada pandemiei, atât în rândul învățământului academic, cât și a celui preuniversitar), totodată participanți activi și în cadrul a peste 20 de workshop-uri internaționale organizate.

Emoționante au fost mărturiile a patru absolvenți din generații diferite, de învățământ la distanță și cu frecvență redusă, pentru care șansa de a studia le-a schimbat viața și le-a permis construirea de cariere de succes, înființarea de companii și start-up-uri în care au aplicat cunoștințele dobândite sau, pentru unii, continuarea studiilor la ciclurile de master și doctorat.

Placheta aniversară DeL25+

Elementul surpriză oferit tuturor în semn de recunoștință a fost placheta aniversară DeL25+, un simbol 3D al siglei Departamentului – amintire înmânată de către directorul DeL, dr. Diana Andone.

Printre cei care au luat cuvântul de-a lungul serii s-au numărat rectorul UPT, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, fostul director CeL, prof. dr. ing. Vasile Stoicu-Tivadar, reprezentanții partenerilor și a organicației EDEN, reprezentanții facultăților și ai instituțiilor, precum și absolvenții de succes ai specializărilor la distanță și cu frecvență redusă, care și-au împărtășit povestea cu audiența.

Gala Aniversară a avut loc concomitent cu Recepția de deschidere oficială a EDEN 2024 Research Workshop & PhD Schools’ Masterclass în Timișoara, eveniment organizat de Departamentul de ID/IFR și Educație Digitală.

Departamentul de ID/IFR și Educație digitală (fostul Centru de ID/IFR și e-Learning UPT – CeL) a fost înființat în anul 1998 sub denumirea Centrul de Studii în Învățământ la Distanță, în cadrul programului Phare Multi-Country, cu scopul de integrare funcțională în rețeaua trans-regională de centre de studii în învățământ deschis la distanță din Europa Centrală și de Est. În cei peste 25 de ani de activitate, Departamentul a inițiat, promovat și gestionat învățământul la distanță în universitate, a creat și a gestionat Campusul Virtual al UPT și a dezvoltat activități de cercetare și implementare în eLearning și blended learning, mobile learning, a promovat resursele educaționale deschise (OER), educația deschisă, a dezvoltat UniCampus ca primul MOOC (Massive Open Online Courses) universitar din România pentru cursuri online, gratuite și deschise.

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

Timișoara pe ritmuri de folk și rock la un festival dedicat în primul rând chitarelor! Vor cânta nume mari ale scenei românești

Timișoara găzduiește un eveniment unic dedicat publicului care apreciază muzica folk-rock și pasionaților de chitară…

12 minute ago

Meciurile tari pentru CSM Lugoj continuă. Fetele merg în București pentru derbiul rundei a III-a

După ce au eliminat din Europa campioana Cehiei - Selmy Brno, prim-divizionara de volei feminin…

O oră ago

Vremea va rămâne mai rece decât cea specifică perioadei. Vezi când temperaturile revin la normal

Meteorologii estimează că temperaturile vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă la…

2 ore ago

Cosmin Stan la „centenar” de meciuri pe banca Dumbrăviței, care are meci greu acasă

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița revine pe stadionul „Ștefan Dobay”, cu prilejul meciului cu CS Mioveni,…

3 ore ago

18 octombrie, ziua în care Timișoara a renăscut

Acum 308 ani, trupele habsburgice conduse de Eugeniu de Savoya au cucerit cetatea Timișoarei, ocupat…

4 ore ago

UVT ajută la specializarea personalului din creșe și grădinițe

Universitatea de Vest Timișoara e partener în cadrul unui proiect finanțat prin PNRR, care urmărește…

4 ore ago