Eveniment

Asociația Documentor a făcut o tabără de creație în Piața „Ocsko”. Caricaturi, expoziții foto, cinematecă într-o lume pe cale de dispariție/FOTO

Ocsko din Mehala este și în acest an în centrul atenției celor de la Asociația Documentor, care organizează acolo o nouă ediție a ineditei Caravane Rod. O tabără de creație inedită, desfășurată printre tarabe, evenimentul le-a oferit celor prezenți în pitorescul loc caricaturi realizate de Radu Clețiu și Cătălin Nedelcu, iar fotografiile realizate în piață de Diana Bilec au fost expuse, la dimensiuni mari, chiar în piață.

Asociația amintită a ales Ocsko pentru o astfel de acțiune și nu zonele ”High” ale Timișoarei.

Tabăra de creație din Piața Ocsko este un proiect unic în Timișoara. De obicei, astfel de tabere se organizează în locuri foarte pitorești, cu mâncare, cu băutură, în care artiștii sunt protejați într-un fel. Noi ne-am gândit să mergem într-un loc unde oamenii sunt mai puțin protejați, dar unde se întâlnesc cu viața adevărată, cu o latură mai puțin cunoscută a Timișoarei, cea a fostei clase muncitoare din perioada comunistă. Vei întâlni acolo foștii muncitori de la marile fabrici din Timișoara, care spun o poveste mai puțin cunoscută tinerelor generații. Este o lume specială, unde s-a grupat un anumit tip de oameni, pe care nu îi găsești în centrul Timișoarei. Am vorbit cu artiștii, să vină cu noi în acest spațiu și să-și extragă modelele și metaforele din această zonă. Dacă vrei să înțelegi Timișoara anilor ’70-’80, Timișoara marilor fabrici și uzine, trebuie să mergi la Ocsko. Clasa muncitoare de pe vremea lui Ceaușescu o găsești în această piață”, a declarat Florin Iepan, directorul Documentor și organizator al Rod Festival.

Rod Festival a adus cultura în piața din Mehala începând cu anul 2022. La început au fost expoziții de fotografie, apoi muzică (concert cu Mircea Baniciu și Vlady Cnejevici), teatru cu Auăleu, au apărut caricaturiștii, iar începând cu weekendul următor va ajunge și filmul. La unul dintre birturile din piață se va deschide „Cinemateca de zi Ocsko”, unde săptămânal vor avea loc proiecții de filme.

Este o locație unică, o experiență foarte interesantă. Pe lângă faptul că poți găsi un instrument vechi, un tablou sau o carte la un preț foarte mic, întâlnești oameni interesanți, este o lume în sine, un ecosistem care, din păcate, este pe cale de dispariție. Nu se știe cât va mai exista. Modernizarea Timișoarei face ca locuri de acest fel să dispară treptat. De aceea, această piață este un spectacol în sine. Chiar și clienții, cumpărătorii, sunt o categorie specială. Mulți dintre ei caută discuri, cărți, obiecte rare. În ultima vreme, indienii și pakistanezii care lucrează în oraș se simt foarte atrași de acest loc; le transmite ceva, li se pare familiar”, a mai spus Florin Iepan.

Tabăra de creație din „Piața Ocsko”, parte din ediția a cincea a Rod Festival, s-a realizat cu sprijinul firmei Neag SRL, care administrează piața de vechituri, și este finanțată de Ministerul Culturii, prin Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, în cadrul programului Legacy – „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Studenții de la cele patru universități timișorene au decis își unească forțele în cadrul unei alianțe

Organizațiile studențești timișorene au decis să își unească eforturile și să înființeze Alianța Organizațiilor Studențești…

10 minute ago

Rezultate frumoase la Naționalele și Cupa României la gimnastică ritmică pentru CSS 1

Recent, s-a desfășurat la Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, Campionatul Național de Junioare IV la…

11 minute ago

Accident grav dimineața devreme în Timiș. Mai multe persoane au ajuns la spital

În această dimineață, în jurul orei 05:35, pompierii lugojeni au intervenit în urma producerii unui…

37 de minute ago

A încălcat ordinul de protecție și și-a bătut nevasta până a băgat-o în spital

Scandal nedorit, cu final grav, pe patul de spital. La data de 7 octombrie 2024,…

59 de minute ago

CCR, o mizerie mai mare decât ideologia duduii Șoșoacă

Duduia Diana Șoșoacă a fost scoasă de pe listele electorale, din calculele partidelor și de…

O oră ago

12 evenimente şi 27 de invitați din țară și din străinătate la a XIII-a ediţie a FILTM

Literatura și noii ei aliați este tema celei de a XIII-a ediții a Festivalului Internațional…

2 ore ago