Administratie

La Timișoara sosesc primele insule ecologice digitale pentru colectarea deșeurilor

În cursul acestei luni, la Timișoara vor ajunge jumătate din cele 100 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea deșeurilor. Acestea sosesc în oraș ca parte a unui program național, finanțat prin PNRR.

Timișorenii care reciclează mai mult și produc mai puțin gunoi vor avea factura mai mică la finalul lunii. Fiecare insulă de colectare va fi digitalizată, va avea acces restricționat prin cartelă și va aduna date despre nivelul de colectare al deșeurilor. Astfel, sistemul pe bază de cartel permite plata pentru cantitatea de deșeuri generată și reciclată.

Cele 100 de insule vor deservi aproape 9 mii de apartamente și sunt împărțite în cinci fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic/metal și hârtie/carton. Accesul la insule va putea fi realizat pe bază de cartelă sau printr-o aplicație mobilă. Primăria Timișoara și RETIM au început să împartă către utilizatori cartelele de acces, iar aplicația este disponibilă la adresa myara.ro.

Odată amplasate de către municipalitate, insulele ecologice vor fi operaționalizate de către RETIM și ADID Timiș. În noul sistem au fost incluse cele mai dens populate zone din Timișoara, iar cetățenii pot verifica aici dacă blocul lor se află pe listă.

Valoarea celor 100 de insule ecologice se ridică la 4.919.500 lei (fără TVA), iar fondurile au fost obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) 2020-2026, Componenta C3 – Managementul Deșeurilor. Procedura de achiziție a insulelor a fost derulată de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

România, cea mai guvernabilă țară neguvernabilă

La prima vedere, clasa politică românească funcționează normal, sănătos. Are principii, asumă doctrine, studiază curente,…

14 minute ago

Începe o nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

RETIM, în colaborare cu ADID Timiș, lansează o nouă campanie de colectare gratuită a deșeurilor…

42 de minute ago

Alergare prin și pentru istorie! Circa 1500 de participanți la Timișoara City Marathon powered by UPT/FOTO

Timișoara City Marathon powered by UPT a mobilizat duminică, 27 octombrie 2024, aproximativ 1500 de…

16 ore ago

Se pregătea să își ia zborul! Prins cu peste 200 km/h în județul Timiș

Sâmbătă, polițiștii orașului Deta, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe DN 58 B, au…

16 ore ago

Colterm a pornit unul dintre cazanele de la CET Sud, urmează pornirea turbinei pe aburi

Societatea de termoficare a Timișoarei, Colterm, estimează că în următoarele zece zile va consuma aproximativ…

20 de ore ago

Se apropie ceremonia de acordare a premiilor în cadrul Topului Firmelor din Timiș

Mai sunt doar câteva zile până când Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș…

20 de ore ago