O reformă profundă în România de azi se poate produce doar dacă vine un domn luminat să o facă. Și nici măcar atunci, căci domnul luminat ar trebui să vină la pachet și cu un partid luminat care să-i facă lucrarea. Iar partidul ăla luminat trebuie să fie și cu mare priză la electorat, astfel că după niște alegeri precum cele de acum să dea multe mandate în parlament acelui partid, dar pentru asta trebuie să existe un mecanism întreg de la josul vetrei electorale, de la primari, activiști și până sus de tot la nivel central. 

Când vei avea toate astea, să zicem, vei vedea că tot nu poți face reformă. Deși ai domn luminat, partid cu platformă luminată, căci se prind cei de jos că dacă acel partid ajunge la putere, ei, primari și activiști, directori de deconcentrate județene și posesori de sinecuri, nu vor mai avea leafa aia mare la stat din cauză că au susținut acel domn curajos și cu partid luminat. O ideea proastă, la urma urmelor. Alegerile vor trece și vom vorbi încă patru ani despre reforma administrativă, a aparatului finanțelor, a colectării la buget, a repartizării bugetului și așa mai departe.  Atunci ne mulțumim să vină un om luminat mai micuț, cu un partid luminat și el mai micuț să facă tot felul de artificii pentru a promova reforme „la bucata”. Una câte una, fără un proiect de țară (cum e cel strecurat de Ghinea în PNRR), care să rămână în istorie legat de numele domnului luminat. Dar și-așa, anumite oportunități electorale se pot lipi de schimbările punctuale ca și cele propuse de Nicușor Dan, de pildă, primarul capitalei. Iar când lumea bănuiește că există și acolo dedesupturi pentru scoaterea la urne a unui electorat mai înțelegător cu schimbarea și respectarea legii, dar foarte comod fără o scânteie care să-i ridice deodată cu valul, iarăși vom strâmba din nas conspirativ.

Nicușor Dan vrea să cheme bucureștenii la un referendum pentru a da mai multe puteri de autorizare primăriei Capitalei, dar și în schema de recoltare si atribuire bugetară. PNL și USR speră să beneficieze de ridicarea la lupta cu urnele a electoratului reformator, dar cu alte treburi în ziua votului. PSD nu zice „Nu” ideii de referendum, să nu ajute la ridicarea acelui val împotriva lui Ciolacu, dar, firește, nu agreează ca primarul ne-PSD al Capitalei să controleze banii edililor PSD de sectoare.

Sunt și capcane aici. Micile și punctualele reforme agățate de obiective electorale pot fi votate în referendum, dar nu e musai să le voteze PSD după alegeri în legile care implementează reforma. Ce, referendumul lui Băsescu cu cei 300 de parlamentari a avut un final? Nu, așa și ce vrea Nicușor Dan poate avea utilitatea unui boost electoral pentru alegătorii lui, dar nu și ceva palpabil. Mai mult, peste patru ani poate veni un primar general PSD și să le pară rău bucureștenilor că au balansat puterea spre noul primar, poate mai prieten cu clanurile imobiliare decât cu legea.

Vom interpreta aceste bucățele de reformă după cel care le propune. Sunt bune, dacă sunt propuse de un democrat cu respect față de lege și vor fi proaste, dacă ajung pârghii în mâinile cui nu trebuie. Ce vrea primarul Nicușor Dan e mai degrabă o centralizare bună cât timp la sectoare sunt șmecherii, dar dacă întrebi în teritoriu primarii, mai degrabă s-ar dori descentralizarea, rămânerea mai multor bani la primării, nu la centru. Dacă primarul general era PSD, sigur s-ar fi urlat că vrea să pună autorizările suspecte într-o singură mână prietenă cu mafioții, ba chiar să împartă după plac bugetul adunat de la contribuabili.

Dominic Fritz a sărit și el în apărarea primarului Nicușor Dan, făcând câteva comparații cu demolările făcute de el în paguba clanurilor imobiliare din Timișoara, tot prin dispoziție de primar, dar fără ca atunci vreo miliție mai mult sau mai puțin privată să-l împiedice să o facă. Atenție însă ce își dorește până va veni la putere acel domn luminat, cu acel partid luminat, cu mulți primari luminați, cu preocupare pentru o țară pro europeană, reformistă, nu pentru situațiile lor personale. Iar USR pare prea mic să răspundă descrierii de mai sus, geaba pare el luminat.

 

 

 

 

 

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 17 octombrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 17.10.2024, unde se vor executa reparaţii…

O oră ago

O sărbătoare a întregii regiuni: „Zilele Canalului Navigabil Bega” va avea loc în weekend

Regia „Autonomă Administrația Canalului Navigabil Bega” Timiș (ACNB) organizează în perioada 18-19 octombrie 2024 prima…

9 ore ago

Parfumul arăbesc: cum a ajuns de la bazarurile orientale în România și de ce îl iubim

Parfumul arăbesc nu este doar un produs cosmetic, ci o artă rafinată cu o istorie…

16 ore ago

Familiile nobile ale Banatului, prezentate în cadrul unei expoziții la Muzeul Național al Banatului

Expoziția „Între memorie și uitare. Familii nobile din Banat în perioada modernă” organizată de Muzeul…

16 ore ago

243 dosare soluționate, alte 1.367 de dosare în lucru. Primăria vrea să rezolve problema terenurilor de sub locuințele vândute cu Legea 112

În ultimele 12 luni, 243 de dosare pentru obținerea gratuită a terenului de sub locuințele…

16 ore ago

La Timișoara vor avea loc “Zilele culturii bihorene în Banat”

Asociația „Bihorenii din Banat”, continuatoare a Filialei Timișoara a Fundației Culturale a Colegiului Național „Samuil…

17 ore ago