Reforma „la bucată”

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

O reformă profundă în România de azi se poate produce doar dacă vine un domn luminat să o facă. Și nici măcar atunci, căci domnul luminat ar trebui să vină la pachet și cu un partid luminat care să-i facă lucrarea. Iar partidul ăla luminat trebuie să fie și cu mare priză la electorat, astfel că după niște alegeri precum cele de acum să dea multe mandate în parlament acelui partid, dar pentru asta trebuie să existe un mecanism întreg de la josul vetrei electorale, de la primari, activiști și până sus de tot la nivel central. 

Când vei avea toate astea, să zicem, vei vedea că tot nu poți face reformă. Deși ai domn luminat, partid cu platformă luminată, căci se prind cei de jos că dacă acel partid ajunge la putere, ei, primari și activiști, directori de deconcentrate județene și posesori de sinecuri, nu vor mai avea leafa aia mare la stat din cauză că au susținut acel domn curajos și cu partid luminat. O ideea proastă, la urma urmelor. Alegerile vor trece și vom vorbi încă patru ani despre reforma administrativă, a aparatului finanțelor, a colectării la buget, a repartizării bugetului și așa mai departe.  Atunci ne mulțumim să vină un om luminat mai micuț, cu un partid luminat și el mai micuț să facă tot felul de artificii pentru a promova reforme „la bucata”. Una câte una, fără un proiect de țară (cum e cel strecurat de Ghinea în PNRR), care să rămână în istorie legat de numele domnului luminat. Dar și-așa, anumite oportunități electorale se pot lipi de schimbările punctuale ca și cele propuse de Nicușor Dan, de pildă, primarul capitalei. Iar când lumea bănuiește că există și acolo dedesupturi pentru scoaterea la urne a unui electorat mai înțelegător cu schimbarea și respectarea legii, dar foarte comod fără o scânteie care să-i ridice deodată cu valul, iarăși vom strâmba din nas conspirativ.

Nicușor Dan vrea să cheme bucureștenii la un referendum pentru a da mai multe puteri de autorizare primăriei Capitalei, dar și în schema de recoltare si atribuire bugetară. PNL și USR speră să beneficieze de ridicarea la lupta cu urnele a electoratului reformator, dar cu alte treburi în ziua votului. PSD nu zice „Nu” ideii de referendum, să nu ajute la ridicarea acelui val împotriva lui Ciolacu, dar, firește, nu agreează ca primarul ne-PSD al Capitalei să controleze banii edililor PSD de sectoare.

Sunt și capcane aici. Micile și punctualele reforme agățate de obiective electorale pot fi votate în referendum, dar nu e musai să le voteze PSD după alegeri în legile care implementează reforma. Ce, referendumul lui Băsescu cu cei 300 de parlamentari a avut un final? Nu, așa și ce vrea Nicușor Dan poate avea utilitatea unui boost electoral pentru alegătorii lui, dar nu și ceva palpabil. Mai mult, peste patru ani poate veni un primar general PSD și să le pară rău bucureștenilor că au balansat puterea spre noul primar, poate mai prieten cu clanurile imobiliare decât cu legea.

Vom interpreta aceste bucățele de reformă după cel care le propune. Sunt bune, dacă sunt propuse de un democrat cu respect față de lege și vor fi proaste, dacă ajung pârghii în mâinile cui nu trebuie. Ce vrea primarul Nicușor Dan e mai degrabă o centralizare bună cât timp la sectoare sunt șmecherii, dar dacă întrebi în teritoriu primarii, mai degrabă s-ar dori descentralizarea, rămânerea mai multor bani la primării, nu la centru. Dacă primarul general era PSD, sigur s-ar fi urlat că vrea să pună autorizările suspecte într-o singură mână prietenă cu mafioții, ba chiar să împartă după plac bugetul adunat de la contribuabili.

Dominic Fritz a sărit și el în apărarea primarului Nicușor Dan, făcând câteva comparații cu demolările făcute de el în paguba clanurilor imobiliare din Timișoara, tot prin dispoziție de primar, dar fără ca atunci vreo miliție mai mult sau mai puțin privată să-l împiedice să o facă. Atenție însă ce își dorește până va veni la putere acel domn luminat, cu acel partid luminat, cu mulți primari luminați, cu preocupare pentru o țară pro europeană, reformistă, nu pentru situațiile lor personale. Iar USR pare prea mic să răspundă descrierii de mai sus, geaba pare el luminat.

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Zdreanță a spus: (octombrie 17th, 2024 at 11:10 )

Bunele intenții nu pot fi acceptate sau puse în practică datorită măgăriilor și a aranjamentelor ce au loc prin administrația publică ,de la instituții de stat și până la nivel de primărie.Reforma mult dorită este imposibil de realizat într-un stat democratic construit clientelar, în care aparatul bugetar cuprinde în marea lui parte membrii de partid,rude,amante și oportuniști(barmanițe ajunse asistente sau femei de serviciu ajunse economiste).Propaganda cu IA a dat o speranță celor care mai și muncesc cu privire la reducerea numărului trântorilor de prin sistemul bugetar dar din păcate totul a fost doar o iluzie.Unde a dus IA?La mult dorita muncă la domiciliu și la simplificarea activitații celor care nu meritau acest lucru,deci o șansă în plus la un program cu atribuții înjumătățite comparativ cu cel avut anterior.Dacă mediul rural este căptușit de astfel de practici sub sloganul ,,Dacă oaia are burta plină și tractorul motorină,nu contează cine conduce satul”,ce să mai vorbim de orașe sau capitală unde interesele sunt mult mai mari.Acolo unde legea aduce numai beneficii celor care o aplică,nu putem spera la o reformă împotriva firii.

Daniel a spus: (octombrie 17th, 2024 at 11:40 )

La București tocmai PDSR-ul știind ca nu va avea primari prea mulți mutat atribuțiile la primăriile de sector unde avea perspectiva unor primari longevivi care își vor face de cap cum a fost Vanghelie. Problema este că se ajunge la tot felul de blocaje și dacă populația se mobilizează să îl schimbe pe unul, altul va rămâne în funcție și acționează ca o piatră de moară. Asta ca să nu mai vorbim ca nu este niciunde în lume un asemenea sistem care de dovedește a fi păgubos și a fi bun doar pentru a genera sinecuri cat mai multe pentru clientela de partid.
Dincolo de aceste considerente, PNRR-ul nu vine doar cu bune ci are și anumite componente care reduc competitivitatea entităților economice locale că doar nu ne dau țările mari din UE bani să le concurăm.

Janos a spus: (octombrie 17th, 2024 at 12:26 )

Amu ați priceput de ce voiau încă de prin secolul al XVIII-lea boierii din Regat „domn străin” ?
De-aia !

Jack a spus: (octombrie 17th, 2024 at 14:00 )

Pnl=Psd=mafia. Usr-ul, in loc sa strige ce i-a consacrat, adica „Jos hotii!”, au inceput sa promoveze nebunii lgbt, ateismul si feminismul. Asa ca voi vota Aur, pentru ca vreau sa aud o voce in Parlamentul Romaniei care spune: nu emigrantilor, nu propagandei lgbt, nu avorturilor.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Primaria Timisoara

243 dosare soluționate, alte 1.367 de dosare în lucru. Primăria vrea să rezolve problema terenurilor de sub locuințele vândute cu Legea 112

În ultimele 12 luni, 243 de dosare pentru obținerea gratuită a terenului de sub locuințele dobândite în baza Legii nr. 112/1995, inclusiv a anexelor gospodărești, a curților și grădinilor aferente au fot soluționate de Primăria Timișoara și au fost înaintate spre aprobare și validare Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Timiș....
Citeşte tot articolul Citeste articolul 243 dosare soluționate, alte 1.367 de dosare în lucru. Primăria vrea să rezolve problema terenurilor de sub locuințele vândute cu Legea 112
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Dominic Fritz: „Este evident că există o mentalitate a unor ‘milițieni politici’ care sunt trimiși să-i pedepsească pe cei care fac lucrurile corect, în timp ce privilegiații își mențin puterea”

Dominic Fritz, primarul Timișoarei a tras un semnal de alarmă, în cadrul unei emisiuni difuzate pe postul B1 Tv, asupra pericolului reprezentat de acapararea instituțiilor statului de către PSD și folosirea acestora în scop politic. Acesta a subliniat contrastul între un PSD obișnuit să controleze statul și un USR care militează pentru respectarea legii fără...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: „Este evident că există o mentalitate a unor ‘milițieni politici’ care sunt trimiși să-i pedepsească pe cei care fac lucrurile corect, în timp ce privilegiații își mențin puterea”
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Poli handbal

SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o deplasare în Moldova. Handbaliștii viola întâlnesc CSM Vaslui, în etapa a opta. Partida va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 17.30. Vasluienii au început campionatul cu două victorii, dar apoi au suferit cinci înfrângeri. Totuși, antrenorul principal al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Zilele Carierei de la UPT au început cu mult entuziam și interes/FOTO

Un eveniment mult așteptat de tineri a început în forță. Cantina Universității Politehnica Timișoara s-a umplut miercuri, 16 octombrie 2024, încă de la primele ore, de studenți și absolvenți veniți la cea de-a XXV-a ediție a Zilelor Carierei, cel mai important târg de joburi și practică din partea de Vest a țării, organizat de Centrul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zilele Carierei de la UPT au început cu mult entuziam și interes/FOTO
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Parfumul arăbesc

Parfumul arăbesc: cum a ajuns de la bazarurile orientale în România și de ce îl iubim

Parfumul arăbesc nu este doar un produs cosmetic, ci o artă rafinată cu o istorie de mii de ani, care în ultimele decenii a cucerit întreaga lume, inclusiv România. Cum s-a întâmplat acest lucru? Parfumul arăbesc își are originile în Orientul Mijlociu, o regiune cunoscută pentru bogăția sa în mirodenii și esențe aromate. Încă din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Parfumul arăbesc: cum a ajuns de la bazarurile orientale în România și de ce îl iubim

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o deplasare în Moldova. Handbaliștii viola întâlnesc CSM Vaslui, în etapa a opta. Partida va avea loc sâmbătă, 19 octombrie, de la ora 17.30. Vasluienii au început campionatul cu două victorii, dar apoi au suferit cinci înfrângeri. Totuși, antrenorul principal al...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui
Echipele a cinci licee din Timișoara au luat parte la faza județeană a competiției de baschet din cadrul proiectului „Tri-Sport Challenge: Campionatul Interșcolar de Volei, Baschet și Handbal”. Întrecerea a fost câștigată de elevele Liceului Teoretic „Nikolas Lenau” care, astfel, vor reprezenta Timișul la faza regională a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar. Competiția de baschet...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CSU Poli, implicată în promovarea sportului în școli. S-a încheiat faza județeană a campionatului interșcolar de baschet
O tradiție culinară veche de 140 de ani a învins, într-un sondaj inedit, realizat de Muzeul Național al Banatului, a învins o alta, destul de mult supralicitată, și urcată în preferințele consumatorilor folosind metodele actuale de promovare, mai ales internetul. Așadar, deliciosul tort Doboș, creat la Budapesta pentru curtea regală de la Viena, a învins...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Concurs inedit la Muzeul Banatului. Tortul Doboș bate ciocolata Dubai!
Atenție unde staționați cu autovehiculele! 1458 de mașini ridicate de polițiștii locali din zona pietonală, de pe piste de biciclete, care blocau circulația tramvaielor ori din apropierea spitalelor. Poliția Locală Timișoara continuă acțiunile de verificarea a modului în care se respectă legislația pe linie de oprire și staționare a autovehiculelor în zonele în care acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aproape 1500 de mașini ridicate, deoarece „bizonii” au blocat circulația
Dominic Fritz, primarul Timișoarei a tras un semnal de alarmă, în cadrul unei emisiuni difuzate pe postul B1 Tv, asupra pericolului reprezentat de acapararea instituțiilor statului de către PSD și folosirea acestora în scop politic. Acesta a subliniat contrastul între un PSD obișnuit să controleze statul și un USR care militează pentru respectarea legii fără...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz: „Este evident că există o mentalitate a unor ‘milițieni politici’ care sunt trimiși să-i pedepsească pe cei care fac lucrurile corect, în timp ce privilegiații își mențin puterea”
Forța Dreptei Timiș abordează alegerile parlamentare din Timiș cu mult curaj. Partidul a depus la Biroul Electoral Județean listele de candidaturi. Și vorbim de liste mai mult decât … generoase. De fapt, lista celor de la Forța Dreptei este formată din candidați de la trei partide, ceea ce explică numărul mare de candidați propuși, adică...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Forța Dreptei Timiș merge la parlamentare cu gânduri mari. 13 candidați la Camera Deputaților, 6 la Senat
Actualul (încă) președinte al Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a anunțat oficial că nu va candida pentru un post de parlamentar. După ce a evitat un răspuns tranșant pe acest subiect luni de zile, de la alegerile parlamentare în urma cărora a pierdut postul de lider al administrației județene, Nica spune că Bucureștiul nu e...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica nu candidează la alegerile parlamentare: ”Bucureștiul nu este o miză pentru mine”
Druckeria vă invită, vineri, 25 octombrie, de la ora 14.00, la deschiderea expoziţiei „La revedere, El Monumental!”, aflată în tribuna oficială a stadionului „Dan Păltinişanu”. La eveniment vor participa mai mulţi jucători emblematici și personalități din istoria clubului de fotbal Politehnica Timişoara. Prin proiectul „La revedere, El Monumental!”, organizat de Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria, tribuna...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deschiderea expoziției ”La revedere, El Monumental!”, pe 25 octombrie
Top