Social

UPT, angrenată într-un proiect internaţional îndrăzneţ ce are ca temă implementarea simbiozei industriale

Într-o lume în care tranziția către o economie verde devine tot mai urgentă, proiectul CATALYST aduce în prim-plan colaborarea bilaterală între România și Norvegia pentru a implementa practici inovative de simbioză industrială și eficiență a resurselor în parcurile industriale.

Proiectul, coordonat de Asociația Centrul Național pentru Producție și Consum Durabil (CNPCD) din Timișoara, reunește parteneri de prestigiu, precum Institutul Norvegian pentru Cercetare a Apei (NIVA), Universitatea Politehnica Timișoara și organizația norvegiană Thamsklyngen. Obiectivul principal este de a facilita tranziția către o economie circulară, promovând cooperarea între entitățile industriale din România și Norvegia pentru o dezvoltare durabilă.

Partenerii de proiect și-au stabilit ca misiune să ajute IMM-urile și parcurile industriale să optimizeze utilizarea resurselor, să reducă deșeurile și să promoveze creșterea durabilă prin soluții inovatoare precum valorificarea deșeurilor, reciclarea apei și colaborările intersectoriale.

În cadrul proiectului, în data de 21 octombrie 2024, în amfiteatrul K1 din cadrul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara, la ora 13:00, se va desfășura workshop-ul „CATALYST” cu tema „Circularitate și simbioză industrială în parcurile industriale ca instrument pentru tranziția verde” având ca scop explorarea și promovarea conceptului de circularitate și simbioză industrială în parcurile industriale și companii și oferirea de soluții inovatoare pentru tranziția către o economie verde și sustenabilă.

Context și necesitate

România este marcată de prezența unui număr semnificativ de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) care contribuie substanțial la economia locală, dar se confruntă cu dificultăți majore în adoptarea soluțiilor de inovare verde și creșterea eficienței resurselor. În multe dintre parcurile industriale din țară, conștientizarea beneficiilor simbiozei industriale – concept prin care deșeurile sau subprodusele unei companii devin resurse pentru altă companie – este încă limitată. Proiectul CATALYST vine să răspundă acestor provocări prin crearea unui cadru favorabil colaborării și schimbului de cunoștințe între România și Norvegia, facilitând adoptarea unor modele de economie circulară la scară largă.

Partenerii proiectului și rolul fiecăruia

1. CNPCD – Lider de proiect (România): Cu experiență vastă în implementarea a peste 30 de proiecte europene de durabilitate, CNPCD va coordona activitățile din România și va contribui la crearea programului educațional pentru facilitatori industriali și companii. De asemenea, va organiza evenimente de informare, sesiuni de training și va coordona schimbul de experiență între partenerii români și norvegieni.
2. NIVA – Institutul Norvegian pentru Cercetare a Apei (Norvegia): NIVA aduce expertiza sa în gestionarea apei și recuperarea resurselor, contribuind la analiza tehnică și la dezvoltarea unui plan de acțiune pentru parcurile industriale selectate și va facilita, de asemenea, transferul de tehnologie și bune practici către partenerii români.
3. Universitatea Politehnica Timișoara (România): UPT va sprijini cercetarea și cartografierea stakeholderilor și va oferi expertiza academică necesară pentru dezvoltarea modulelor de instruire și a strategiilor de simbioză industrială.
4. Thamsklyngen (Norvegia): Organizația Thamsklyngen va organiza ateliere și seminarii care să pună în contact stakeholderii români și norvegieni, împărtășind metode și instrumente deja implementate în Norvegia pentru a optimiza resursele și a reduce deșeurile.
Obiectivele proiectului CATALYST

Proiectul își propune să accelereze adoptarea economiei circulare în România prin:

• Crearea unui program educațional destinat facilitatorilor industriali și companiilor, axat pe conceptul de simbioză industrială și eficiență a resurselor;
• Identificarea oportunităților de simbioză industrială în cadrul unui parc industrial pilot din România, urmată de dezvoltarea unui plan de acțiune specific;
• Facilitarea schimbului de cunoștințe prin organizarea de vizite bilaterale și sesiuni de formare în Norvegia și România pentru cel puțin 10 companii și parcuri industriale;
• Promovarea colaborării transfrontaliere și crearea unei rețele sustenabile de parteneri în domeniul inovării verzi.
Activitățile proiectului

1. Campanie de informare și cercetare (M1-M4):
o Realizarea unui sondaj în rândul companiilor și parcurilor industriale pentru a identifica provocările și oportunitățile din România și Norvegia;
o Organizarea unui webinar informativ pentru stakeholderii din România.
2. Program educațional pentru facilitatori industriali (M1-M4):
o Crearea unui pachet educațional trilingv (EN, RO, NO), disponibil online, pentru instruirea a minimum 20 de specialiști în eficiență a resurselor și simbioză industrială;
o Lansarea unei platforme online de resurse pentru diseminarea materialelor educaționale și bune practici.
3. Accelerarea practicilor de economie circulară (M2-M6):
o Selectarea unui parc industrial pilot din România și efectuarea unei analize tehnice detaliate pentru identificarea fluxurilor de deșeuri și a sinergiilor potențiale;
o Organizarea unui atelier de lucru pentru companii, folosind metodologia Design Thinking, pentru explorarea oportunităților de eficiență a resurselor.
4. Vizite bilaterale (M3-M6):
o Organizarea a două vizite bilaterale (în Norvegia și România), implicând 15 profesioniști care vor beneficia de transfer de cunoștințe și vor stabili noi oportunități de colaborare.
Rezultate așteptate

Proiectul se așteaptă să genereze:

• O îmbunătățire semnificativă a cunoștințelor și abilităților profesioniștilor din industria românească cu privire la eficiența resurselor și economia circulară;
• Crearea unui nucleu de facilitatori pregătiți să implementeze modele de simbioză industrială în propriile organizații;
• O rețea sustenabilă de colaborare între entitățile industriale din România și Norvegia, deschizând drumul pentru noi proiecte și inovații verzi în regiune.
Concluzie:

Proiectul CATALYST reprezintă un pas important pentru România în tranziția către o economie circulară, facilitând colaborarea transfrontalieră și transferul de know-how cu Norvegia. Prin educație, cercetare și implicare activă a industriei, CATALYST nu doar că răspunde nevoilor actuale de sustenabilitate, dar creează, de asemenea, o platformă pentru inovații viitoare în gestionarea resurselor și protecția mediului. Acest demers subliniază importanța parteneriatelor internaționale în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și oferă un exemplu de bune practici pentru alte inițiative similare la nivel european.

 

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

<b>VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România</b>

Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…

33 de minute ago

Tradiţii păstrate! Mândru că mi-s bănăţan, un concurs ce creşte în valoare de la an la an/FOTO

Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara a găzduit sâmbătă, 16 noiembrie, a XI-a ediție a concursului…

O oră ago

Vă puteți schimba cartea de identitate chiar și în ziua alegerilor

Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a anunțat că va avea program special cu ocazia…

O oră ago

Timișoara vrea să preia o parte din Calea Urseni, în vederea modernizării

O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să…

O oră ago

Sunt restricții pe A1, în zona Margina – Traian Vuia

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie,…

2 ore ago

Universitatea de Vest a susținut un curs despre diplomație la București

Universitatea de Vest Timișoara a organizat, la București, în perioada 11-13 noiembrie, a treia ediție a…

2 ore ago