Social

UPT inovează la foc automat! După bicicletă și mașinuță, a urmat barca propulsată cu energie pe bază de hidrogen/FOTO

Institut ce își respectă de un veac renumele. După ce a dezvoltat cu succes bicicleta acționată printr-un sistem alimentat cu hidrogen, iar ulterior a realizat și o mașinuță propulsată printr-un sistem similar, în premieră națională, un colectiv de cadre didactice și studenți de la Universitatea Politehnica Timișoara a decis extinderea proiectului și a trecut la un nou nivel.

Joi, 10 octombrie 2024, a avut loc lansarea pe Bega, în zona cuprinsă între Restaurantul Flora și Podul Traian, a unei bărci propulsate cu energie pe bază de hidrogen, tot în premieră națională.

Jurnaliștii prezenți la eveniment au asistat la lansarea bărcii la apă, punerea în funcțiune a întregii instalații și au putut efectua chiar plimbări cu barca propulsată cu hidrogen. La lansare a participat și un echipaj de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș, care a sprijinit UPT în asigurarea condițiilor de siguranță și a reglementărilor legate de navigația pe Bega.

„Ideea principală a fost de a familiariza studenții cu noțiunile legate de promovarea și utilizarea energiilor alternative, cu accent pe energia pe bază de hidrogen, de a-l utiliza ca proiect demonstrativ pentru studenții Facultății de Mecanică a UPT, iar satisfacția a fost cu atât mai mare cu cât am avut și studenți Erasmus interesați de propulsia pe bază de hidrogen. Rolul unei universități tehnice este să furnizeze soluții tehnice de interes pentru comunitate, iar din acest punct de vedere cred că ne-am atins scopul”, a declarat prof.univ.dr.ing. Corneliu Crăciunescu, coordonatorul proiectului.

La realizarea bărcii propulsate cu hidrogen au contribuit cadre didactice de la Departamentul Ingineria Materialelor şi Fabricaţiei (IMF), al Facultății de Mecanică, și de la Departamentul Chimie Aplicată şi Ingineria Compuşilor Anorganici şi a Mediului (CAICAM), al Facultății de Inginerie Chimică, Biotehnologii și Protecția Mediului.

Dacă bicicleta și mașinuța cu hidrogen au fost realizate în baza unui proiect finanțat cu fonduri norvegiene, barca propulsată cu hidrogen a fost construită integral cu fonduri proprii. Pentru propulsie a fost folosit un motor electric de 1 kW, alimentat de la o pilă de combustie ce folosește drept combustibil hidrogenul, iar rezultatul arderii e apa, ceea ce face ca sistemul să fie complet nepoluant.

Puterea motorului nu este foarte mare, dar colectivul care a lucrat la realizarea proiectului a dorit să demonstreze mai mult viabilitatea și aplicabilitatea propulsiei pe bază de hidrogen. De menționat este și faptul că stocarea hidrogenului s-a făcut la presiune redusă, folosind hidruri metalice, reducându-se astfel substanțial riscurile legate de utilizarea acestui tip de energie.

Studenții implicați au dobândit astfel cunoștiințe legate de utilizarea hidrogenului, de componentele specifice sistemului de generare a energiei folosind pile de combustie precum și activitățile specifice care presupun adaptarea unui vehicul electric la o sursă de energie pe bază de hidrogen.

Share
Published by
Daniel Neacșu

Recent Posts

SCM Timișoara întâlnește vineri un adversar tradițional, Dinamo

Hai la meci, alb-violeții de sub panou au nevoie de tine. "Leii" din Banat vor…

2 ore ago

Hexing Europe a inaugurat oficial fabrica sa de contoare inteligente de lângă Timișoara

Compania Hexing Europe a inaugurat oficial, joi, fabrica sa de contoare inteligente din Giarmata, lângă…

2 ore ago

Primăria Timișoara câștigă un proces cu o societate care arunca deșeuri din construcții pe un teren viran/FOTO

Primăria Timișoara și Poliția Locală au anunțat că au câștigat un proces împotriva societății Best…

4 ore ago

Lugojul are un nou primar interimar: Marius Baboniu de la PSD. Călin Dobra atac dur la PNL: “Au fugit asemeni șobolanilor”

Într-o ședință convocată de consilierii locali PSD și USR, desfășurată miercuri după-amiază, a fost ales…

4 ore ago

După faptă și răsplată! Un motociclist șmecher a luat-o pe trotuar deși știa că încalcă legea, mai ales că este… polițist

Imagini cu un motocilist care a fentat traficul mergând pe trotuar printre pietoni au devenit…

5 ore ago