Social

Echipa Festivalului Rod a ajuns din nou la Penitenciarul de pe Popa Șapcă/Foto

Echipa Festivalului Rod s-a întors după gratii la începutul toamnei, cu proiecția filmului „Crulic. Drumul spre dincolo”, care prezintă povestea cetățeanului român Claudiu Crulic, decedat după ce a intrat în greva foamei, într-o închisoare din Polonia. Proiecția a fost însoțită de o sesiune foto realizată de Soltesz Theophil, cu imagini ce explorează viața de zi cu zi a deținuților.

Fotografiile de dimensiuni mari au ajuns la fiecare dintre cei care s-au regăsit în portretele expuse. La final, în încercarea de a duce arta mai aproape de comunitățile marginalizate, Rod s-a întors la penitenciarul de pe strada Popa Șapcă. De această dată, împreună cu caricaturistul Radu Clețiu și cu un atelier de fotografie realizat de Diana Bilec.

„A fost foarte interesant, pentru că de data asta am venit cu sesiuni de caricaturi, sesiuni de fotografie, proiecții de film. Avem și o cinematecă cu circuit închis, noi aprovizionăm cu filme, iar deținuții le vizionează. Este o lume pe care parțial o cunoaștem, dar care ne surprinde de fiecare dată. Sunt oameni care nu susțin acest mod de a veni în sprijinul unor semeni care au greșit, dar le reamintesc că toți acești oameni se vor întoarce, la un moment dat, în societate și depinde și de noi ca ei să fie un pic altfel. Prin aceste proiecte încercăm să umanizăm cumva spațiul penitenciar, care este unul dur, dificil, să-i facem să se gândească la propria lor condiție, la cei din afară. Reacțiile sunt interesante”, a spus Florin Iepan, directorul DocuMentor, organizatorul Rod Festival.

Prin efectuate după gardurile cu sârmă ghimpată, Rod a descoperit personaje interesante. Printre aceștia și familie întreagă de „gabori” tinichigii – doi frați și un unchi, toți condamnați pentru infracțiunea de înșelăciune.

„Într-un fel am greșit; noi, fiind oameni credincioși, pocăiți, nu ar fi trebuit să intru în acest cadru infracțional. Pentru asta sunt aici. Am o pedeapsă de șase ani, dar în câteva luni voi intra în eliberare condiționată. Îmi ispășesc pedeapsa și, cu ajutorul lui Dumnezeu și al familiei, am doi copii, o soție, părinți. Străbunicii mei au lucrat în domeniul de tinichigerie, cu tabla, jgheaburi, burlane, lucruri artizanale. Este o meserie transmisă din tată în fiu. Aici, la penitenciar, sunt cu unchiul meu, care are o pedeapsă mai mică, și cu fratele meu, care are o pedeapsă similară cu a mea. Toată firma noastră a fost condamnată”, a spus unul dintre cei vizați.

Un alt deținut are o condamnare de 11 ani și șase luni, iar în scurt timp va intra în comisia de eliberare. A fost arestat în Anglia pentru trafic de persoane.

„Trei ani am făcut pușcărie în Anglia. Am întâlnit în penitenciarele din România condiții mai bune decât în Marea Britanie. În Marea Britanie am întâlnit foarte mulți români în închisoare, cu diverse probleme. Mai puțini englezi, dar foarte mulți negri, polonezi, sârbi, albanezi, fiecare cu găștile lor, foarte mulți musulmani. Vă dați seama, se întâlnesc pe un coridor zece nații de oameni, zece limbi și viziuni diferite, vă imaginați ce poate să iasă acolo. La Rahova, condiții decente; la Baia Mare, cameră mare, telefon cu fir, apă caldă, nu era chiar așa mare strictețe; la Jilava era un pic mai drastic, la fel și la Arad. Dar nu pot să mă plâng. Am învățat, ne dăm seama de greșelile pe care le-am făcut și mergem înainte. Luptăm, ne încredem în Dumnezeu și ne schimbăm viața. Ce a fost greu a trecut. Vreau să mă duc acasă, să rămân alături de familie, să-l urmez pe Isus”, a declarat deținutul.

„Rod la Penitenciar” este parte din Rod Festival, ediția a V-a, un proiect care aparține programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023”, finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, implementat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv

O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…

8 ore ago

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…

12 ore ago

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…

14 ore ago

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

16 ore ago

Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an

La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…

19 ore ago