Cunoscutul actor american John Malkovich va urca din nou pe scena Teatrului Național Timișoara, în cadrul a trei reprezentații ale piesei ”Infamous Ramirez Hoffman”. Într-o piesă pe care artistul a numit-o ”proză” el abordează subiectul cărții Nazi Literature in the Americas, scrisă de Roberto Bolaño. Spectacolele sunt programate joi, două, de la ora 18.00 și de la ora 20,00, respectiv vineri de la ora 18.00.
O carte de necrologuri false ale naziștilor falși din America de Sud, așa a descries subiectul piesei, Malkovich. El spune că în ultimii ani a realizat numeroase colaborări cu diferiți artiști din lumea muzicii clasice, iar piesa ”Infamous Ramirez Hoffman” urmează, în mare măsură, un tipar asemănător. Deși dorea o adaptare pe scenă a întregii cărți a lui Roberto Bolaño, prestația ar fi fost una prea lungă.
„Mi-am dorit să fac o piesă nouă de muzică clasică sau, în mare parte, o piesă în colaborare cu pianista cu care lucrez, Anastasya Terenkova. Inițial am vrut să adaptez întreaga carte, Nazi Literature in the Americas. Este o carte scurtă, de 200 și ceva de pagini, de necrologuri false ale naziștilor falși, care nu au existat niciodată, și toți au un lucru în comun, de la un fel de absurd la obsesii literare idioate. Așa că am adaptat întreaga carte și apoi mi-am dat seama că dacă o fac așa cum o facem cu Ramirez Hoffman, ar dura o săptămână întreagă de spectacole, cam 14 ore.”, a declarat, miercuri, la Timișoara, Malkovich.
E ceva diferit, nu chiar actorie, susține acesta despre prestația din piesă.
“Este un domeniu care, într-un fel, nu prea exista înainte, este chiar proză, nu o piesă de teatru, pentru că nu există actorie în ea. Îmi place acest tip de colaborare; cred că puterea puternică pe care o poți exploata cu muzica live este mai mult sau mai puțin de neegalat”, a continuat actorul.
Întrebat de directorul Teatrului Național Timișoara, Ada Hausvater, dacă ar putea renunța la prestațiile teatrale, doar pentru a juca în filme, John Malkovich, a spus un nu clar unei asemenea opțiuni.
”Desigur, filmele pot face multe lucruri pe care teatrul le poate face, dar unele dintre lucrurile pe care teatrul le poate face, filmele nici măcar nu le pot visa, de fapt. Așa că nu aș renunța niciodată la teatru. Acum am o nepoată, așa că nu-mi place să fiu departe de ea. Și asta e o schimbare mare în viața mea, deși nu mi-a plăcut să fiu departe nici de familia sau de copiii mei. Desigur, când copiii ajung la o anumită vârstă, nu le mai pasă dacă ești prezent sau nu, dar așa e viața. Dar nu, niciodată nu m-am gândit cu adevărat să renunț la teatru”, a spus actorul.
El a mai subliniat că teatrul fără public nu există, iar la orice reprezentație va fi cineva care nu va fi încântat de aceasta. A comparat teatrul și publicul cu ”confruntarea” dintre un surfer și valurile mării.
De curând, Malkovich a susținut un spectacol și în Bulgaria. Iar acolo nu a beneficiat de o sală plină, ci de proteste din partea naționaliștilor bulgari, ei cerând ca piesa „Guns and the Man” de Bernard Shaw să fie interzisă, iar regizorul John Malkovich să fie expulzat din Bulgaria. Ce a fost acolo, Malkovich a evitat să spună direct, lăsând să se înțeleagă că nu a înțeles ce s-a întâmplat.
“Ar trebui să-i întrebați pe ei de ce au protestat. Înțelegerea mea foarte vagă și, probabil, una destul de inexactă a acestei situații este că există un anumit segment al societății bulgare, și cred că este unul destul de mic, sau cel puțin așa mi s-a spus. Piesa Guns and the Man de George Bernard Shaw, o comedie ușoară, satirică despre idealizarea războiului, despre căutarea iubirii ideale, să spunem, în câteva cuvinte, îi jignește pe bulgari. Dar, în mare parte, este o comedie ușoară, fermecătoare și plăcută, care face unele glume despre bulgari, având în vedere că este plasată în Bulgaria. Așa că nu știu de ce ai juca o piesă în Bulgaria și ai aștepta glume despre Islanda sau Ecuador. O parte din controversă a fost provocată de un grup numit Uniunea Scriitorilor Bulgari, care l-a exclus pe scriitorul bulgar foarte talentat din era sovietică, disidentul Georgi Markov. Nu prea înțeleg care e problema. Am avut toate biletele vândute în acea seară, dar nu au permis accesul publicului. Dar cred că sunt mai degrabă un spectator în această situație”, a răspuns apreciatul actor american.
Organizația de Management al Destinației Timișoara lansează joi, 14 noiembrie, primul magazin de suveniruri oficial…
Proiectul Heritage of Timișoara, lansat de Asociația Prin Banat încă din 2017, are din 2023…
A trecut abia o săptămână de la învestirea lui Alfred Simonis în funcţia de preşedinte…
Deputatul liberal Cosmin Şandru a produs un atac necruţător pe un grup de WhatsApp al…
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean…
Una dintre cele mai importante structuri din cadrul Primăriei Timișoara caută conducător. Administrația caută o…