Se împlinesc astăzi 106 ani de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unul din momentele astrale ale istoriei României. O zi care a fost declarată imediat după Revoluție, Ziua Națională a României. Astăzi, Ziua Naţională vine într-o altă zi de mare cumpănă pentru România, în care românii îşi aleg soarta pentru mulţi ani de acum înainte: alături de Europa civilizată sau lângă Rusia şi Belarus.
Ziua de 1 decembrie 1918 a căzut tot într-o duminică. Cel mai cunoscut discurs din acea zi a fost cel al lui Iuliu Maniu, figură emblematică a Unirii.
“Noi, onorată Adunare Națională, privim înfăptuirea unității noastre naționale ca un triumf al libertății omenești. Noi nu voim să devenim din oprimaţi oprimatori, din asupriți asupritori.
Noi voim să întronăm pe aceste plaiuri libertatea tuturor neamurilor şi a tuturor cetăţenilor. Noi propunem decretarea unirei cu Regatul României a întregei Transilvanii, a întregului Banat şi a întregului teritoriu locuit de Români al Ungariei. Pe aceste teritorii locuiesc însă şi alte neamuri, cu alte însuşiri şi alte tradiții.
Noi nu voim să răpim individualitatea etnică, nici ființa națională a acestor neamuri. Noi nu vroim să răpim limba nimănui, ci vrem ca fiecare om să aleagă liber limba şi credința în care vrea să trăiască atât în viața lui particulară, cât şi în legătură cu viața de stat.
Noi nu vrem să verse nimenea lacrimile pe cari le-am vărsat noi atâtea veacuri şi nu voim să sugem puterea nimănui, aşa cum a fost suptă a noastră veacuri de-a rândul” – Iuliu Maniu în discursul din 1 decembreie 1918.
Iuliu Maniu a fost un militant al Statelor Unite ale Europei, o idee premergătoare a Uniunii Europene.
De fapt, pe 1 decembrie a început parcursul european al României, curmat brusc de război, apoi de dictatura comunistă. Abia după 1990, România şi-a reluat parcursul european.
Astăzi, prin votul nostru, putem continua drumul european sau putem să ne întoarcem înainte de 1989.
Fie ca mintea cea de pe urmă a românului să învingă!
La Mulţi Ani, România, în graniţele Europei!
Nicolae Robu, consilierul preşedintelui CJ Timiş, Alfred Simonis, anunţă prohodul progresismului la nivel mondial, dar…
Punct final în disputa pe contractul de realizare a Centurii Vest Timișoara, ultima porțiune nefinalizată…
Viața administrativă a Timișoarei de sfârșit a anului 2024 a fost marcată de disputa pe…
Elevii se întoarc la cursuri miercuri, 8 ianuarie, după vacanţa dedicată sărbătorilor, dar vestea bună…
Cu un ton foarte grav, cei mai mulți politicieni preumblați pe la putere în slujba…
În fiecare an, pe 7 ianuarie, credincioşii îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul, una dintre…