Ședința coaliției de guvernare s-a încheiat vineri fără a se ajunge la un acord asupra ordonanței austerității, cunoscută și ca “ordonanța trenuleț”. Liderii coaliției se vor reuni sâmbătă pentru a conveni asupra formei finale a actului, cunoscut și sub numele de “ordonanța trenuleț”. Cea mai recentă formă a ordonanței austerității prevede limitări substanțiale ale cheltuielilor statului în anul 2025,.
“Ordonanţa trenuleţ” prevede printre altele: plafonarea salariilor și indemnizațiilor pentru bugetari, neindexarea pensiilor cu rata inflației, reducerea indemnizației pentru concediul medical de la 75% la 65% și scăderea sumelor alocate pentru partidele politice de la bugetul de stat.
Potrivit ultimei variante de lucru, “cuantumul brut lunar al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 65% asupra bazei de calcul”.
În ceea ce privește finanțarea partidelor politice, suma alocată anual de la bugetul de stat “este de cel puţin 0,005% şi de cel mult 0,01% din produsul intern brut”. În prezent, această sumă este de cel puțin 0,01% din PIB și maxim 0,04%.
Potrivit proiectului, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora sunt plafonate la nivelul lunii decembrie 2024.
Autorităţile şi instituţiile publice nu acordă în 2025 vouchere de vacanţă.
De asemenea, în anul 2025, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2024.
Valoarea lunară a indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din anul 2024.
În ceea ce privește angajații de la stat care efectuează ore suplimentare, acestea se vor compensa numai cu timp liber corespunzător.
Începând cu 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice cu excepția posturilor unice vacante.
Și bursele studenților sunt plafonate la nivelul aferent lunii decembrie 2024.
De asemenea, studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe transportul intern auto și pentru transportul intern feroviar doar pe rutele dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituția, pe tot parcursul anului universitar.
Pentru anul şcolar 2025 – 2026, cuantumul minim al burselor în învățământul preuniversitar este stabilit după cum urmează:
La Timișoara a ajuns și ultimul din cele 17 tramvaie produse de Bozankaya, în lotul…
SCM winsed.swiss Timișoara o înfruntă pe CSM CSU Oradea duminică, de la ora 18:00, în…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Expert Business Center…
Consiliul Județean Timiș va trebui să semneze un acord de colaborare cu primăriile din Dumbrăvița…
Mai sunt doar câteva zile din acest an, iar dacă licitația pentru realizarea unei noi…
Peste 60% dintre români consideră că decizia Curții Constituționale a României de a anula turul…