Opinii

Tiktok-ul rău și Tiktokul bun de gură

Albania a interzis reteaua de socializare chineză TikTok pentru un an. Canada, la fel. N-are legătură cu politica această interdicție, ci mai degrabă cu securitatea datelor, cu educația și amenințările la sănătatea minorilor furați complet de această aplicație. În SUA, înainte să reapară Donald Trump președinte, TikTok era și el programat la închidere, numai că acolo tranzacționismul devenit politică la Casa Albă a lăsat portiță pentru preluarea de către un investitor american a jumătate din afacerea rețelei desfășurate pe teritoriul SUA. La noi, Elena Lasconi cere blocarea TikTok pentru două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale repetate.

Pentru multe autorități, închiderea unei rețele de socializare vine ca măsură pompieristică, de ultim moment, luată când e mai greu să te gândești la altceva. Și problema nu este numai TikTok. Dependență în proaste obiceiuri creează și celelalte rețele de socializare. Telefonul, la fel, dar nu mai putem să-l interzicem în forma inteligentă la care a ajuns. Poate că și televiziunile ar fi la fel de nocive în lipsa unor reglementări legale puse în practică de un organism precum CNA, dacă se poate nealiniat politic și el. Dar poate ceva ca TikTok deveni ceva mai spălat, să i se dea o notă educativă, academică chiar, poate fi o alternativă la carte? Ministrul Educației Daniel David este tentat să încerce.

„Eu totdeauna am atitudinea asta ca psiholog, ştiu ce periculos este să interzici lucruri. Pentru că dacă interzici comportamente, ele tind să reapară cu intensitate mai mare, cu frecvenţă mai mare, cu durată mai mare. (…) Hai să controlăm în sens bun ceea ce se întâmplă. tehnologia, inclusiv TikTok-ul. Am spus în diverse situaţii, TikTok-ul nu este bun sau rău în sine, el devine bun sau rău în funcţie de cum îl folosim. Haide să-l folosim bine! Îl folosim bine înseamnă a duce acolo şi conţinuturi educaţionale, a duce şi ştiinţă, a duce şi cultură”, spunea recent Daniel David, ministrul Educației.

Și-acum, conținuturi îngrozitor de diferite au loc în aceeași lume digitală, doar că fiecare va trăi în continuare în lumea lui. Unul în universul filosofiei, medicinei, tehnicii, în podcasturi cu substanță, altul trăiește „oportunitatea” să se manelizeze la un loc cu toți bombardierii. Până la un punct. Dar cât de riscant este să lași senzația că toată școala va fi în viitor pe ceva ca TikTok, chiar dacă nu va fi în totalitate ala, cum mai poți desprinde copilul de astfel de gadgeturi, cum mai poți contrazice conspiraționistul că următorul pas nu va fi cipul în creier și display-ul direct pe o lentilă ce-ți acoperă ochiul?

Putem dezbrăca profesorii și profesoarele de prejudecăți, dar putem să-i dezbrăcăm de tot, dacă asta ar ajuta educației? Putem amesteca ora de sexualitate din școli cu cel mai respectabil site porno? Mă gândesc că nu, cum la fel de greu cred că pe TikTok ar face treabă bună jocurile de tip provocare ce trimiteau copiii naivi spre clinicile de ortopedie cu învățătura dascălului că așa ceva e o prostie să faci. Pentru că încă un eșec în Educație ar bulversa și mai mult o țară oricum rămasă mult în urmă din acest punct de vedere.

Ar fi dureros să observăm peste ani că amestecarea asta a promiscuității cu calitatea va duce la abandonarea totală a metodelor tradiționale, fără să adaugi ceva funcțional în loc. Balansul recompensă-sancțiune care a înclinat spre o pedagogie laxă, neautoritară, a adus calitate doar acolo unde oricum lucrurile erau bine așezate, în școli și universități bune, dar a făcut praf învățământul periferic, blocând accesul la educație și pentru cei care își doreau să facă școală, dar nu aveam resurse să caute în altă parte așa ceva.

Amestecarea TikTok-ului bun cu cel rău poate fi o nebunie mai ales în comunitățile predominant tradiționale, cum este România. Poți să reabilitezi un infractor cu astfel de metode de recuperare, dar nu-i poți reabilita pe toți. Ce s-ar alege de universități dacă nu l-ai mai trimite pe infractor în regim penitenciar să plătească pentru greșeli grave și l-ai înscrie la Babeș-Bolyai să facă psihologie cu Daniel David? Poate că acel infractor va fi mai inteligent, dar nu știm cum se vor transforma ceilalți studenți din „celulă”. L-ați auzit pe Marcel Ciolacu? El și-a certat colegii din PSD că au ajuns să se teamă că vor fi înjurați pe TikTok. ”Hai să-i înjurăm și noi pe ei”, vorba premierului, ar putea deveni o soluție, nu?

P.S. După 36 de ani de când lumea era scoasă în stradă pentru sărbătorirea lui Nicolae Ceaușescu, a venit și ziua în care unul ca Guru Georgescu îi scoate pentru cam același lucru, slăvirea „celui mai iubit fiu al poporului”, „patriot” și el. Fanii vor spune că oamenii vor ieși acuma de bunăvoie, nu cu forța. Observând nivelul, îndrăznesc să cred că este mai grav.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Înmatriculările de vehicule electrice au crescut în Regiunea Vest cu 76% în doar doi ani

Regiunea Vest a înregistrat, potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică,…

7 ore ago

Peste două tone de ulei uzat a fost colectat în recipientele speciale amplasate în Timișoara

Primăria Timișoara a reușit, prin intermediul societății cu care are contract în acest sens, să…

7 ore ago

Șef de secție de poliție, încătușat de colegi, după mai multe petreceri cu tematică de… droguri!

Un șef de secție de poliție din Timișoara, obișnuit al cluburilor și petrecerilor deși a…

9 ore ago

Conform planului. Timișoara bifează victoria așteptată în meciul cu Ploiești

SCM Timișoara a obținut al doilea succes consecutiv în Liga Națională de Baschet Masculin și…

11 ore ago

Victorie cu Lupeniul la momentul potrivit! Poli, prima în C9

Politehnica Timișoara a obținut prima victorie, în acest sezon de Liga a III-a, contra Minerului…

13 ore ago

Elevii francezi veniţi în practică la Horticultura şi-au terminat stagiul în Timişoara/Foto

  Săptămâna aceasta elevii francezi de la Liceul Profesional Jean Rostand, din localitatea franceză Offranville…

14 ore ago