Categories: Diverse

Investiţie în negru de fum la Continental

Concernul Continental se extinde la Timişoara şi promite o investiţie de 50 de milioane de dolari, dar şi crearea a 200 de noi locuri de muncă. Anunţul făcut de noul director al fabricii de anvelope i-a scos din sărite pe locuitorii din zonă, care acuză de ani buni că uzina poluează grav aerul şi că noxele le îmbolnăvesc copiii şi le usucă grădinile.

Nemţii de la Continental îşi vor extinde producţia, la Timişoara, cu o unitate de procesare a amestecului primar pentru anvelope. Proiectul, anunţat de Pedro Carreira, noul director general al fabricii din Timişoara, reprezintă o investiţie de 50 de milioane de euro şi vor fi înfiinţate 200 de noi locuri de muncă. Lucrările vor începe în această lună şi vor fi finalizate în 2012. «Continental a primit toate autorizaţiile pentru a demara proiectul de amestec primar pentru fabrica de anvelope. Toate emisiile provenite din acest proces vor fi colectate prin intermediul unui nou sistem de captare, iar negrul de fum şi uleiurile vor utiliza un sistem presurizat separat, complet izolat», spune Pedro Carreira. Planul de extindere a fabricii de anvelope a fost anunţat la începutul acestui an, când, la dezbaterea publică organizată de primărie, au participat peste 80 de locuitori din zona UMT şi Calea Lipovei, care s-au contrat cu reprezentanţii Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) şi ai concernului german. Oamenii reclamau, la vremea respectivă, poluarea rezultată în urma procesului de producţie din fabrică şi s-au referit mai puţin la proiectul de extindere.

Oxigen, nu cauciuc

Continental Automotive Products SRL s-a înfiinţat în 1999, dar a primit autorizaţia de mediu abia zece ani mai târziu. APM a emis această decizie în toamna lui 2009, cu obligativitatea implementării unui program de conformare în vederea soluţionării problematicii mirosului generat de desfăşurarea activităţii. Locuitorii din zona fabricii sunt acum îngroziţi de noua secţie, în care se va folosi ca materie primă inclusiv negrul de fum. «Noi am participat la toate dezbaterile publice de până acum, dar nu ne-a luat nimeni în seamă. Când am aflat că fabrica se va extinde, am trimis memorii la toate autorităţile competente. Nu am primit răspunsuri., dar vom continua să luptăm pentru a avea un aer curat», spune Adrian Stoica. Oamenii din zonă au înfiinţat, în 2008, o mişcare de protest denumită «Oxigen, nu cauciuc» şi cer mutarea fabricii în afara Timişoarei. În toamna trecută, fabrica a primit autorizaţia de mediu a cărei lipsă a fost reclamată de mai multe ori de locuitorii din zonă. «S-au organizat foarte multe dezbateri publice, la care au participat timişorenii care locuiesc lângă fabrică, autorităţile, dar şi directorii fabricii. Problema poluării aerului nu a fost dovedită, măsurătorile care s-au efectuat se contrazic», spunea, la vremea respectivă, Gelu Cădariu, comisar la Garda de Mediu Timiş.

Share
Published by
deBanat.ro

Recent Posts

SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o…

13 ore ago

Zilele Carierei de la UPT au început cu mult entuziam și interes/FOTO

Un eveniment mult așteptat de tineri a început în forță. Cantina Universității Politehnica Timișoara s-a…

16 ore ago

CSU Poli, implicată în promovarea sportului în școli. S-a încheiat faza județeană a campionatului interșcolar de baschet

Echipele a cinci licee din Timișoara au luat parte la faza județeană a competiției de…

17 ore ago

Concurs inedit la Muzeul Banatului. Tortul Doboș bate ciocolata Dubai!

O tradiție culinară veche de 140 de ani a învins, într-un sondaj inedit, realizat de…

18 ore ago

Aproape 1500 de mașini ridicate, deoarece „bizonii” au blocat circulația

Atenție unde staționați cu autovehiculele! 1458 de mașini ridicate de polițiștii locali din zona pietonală,…

19 ore ago