Angajaţii Spitalului de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu” din Timişoara (Maternitatea Odobescu) se pregătesc de disponibilizări. Asta, dacă vor ca salariile celor rămaşi să nu se micşoreze, iar situaţia în care nu şi-au primit încă banii pentru luna mai să nu se repete.
Medicii, asistentele şi infirmierele de la această maternitate vor fi plătiţi în funcţie de… realizări. Astfel, deoarece în luna mai numărul pacientelor a fost mai mic, ei vor primi doar 70% din salariu. În luna mai însă, spitalul a fost închis timp de zece zile, pentru dezinfecţie, iar o parte din angajaţi au lucrat, în acea perioadă, la „Bega”, cealaltă maternitate din oraş. Pentru ca oamenii să-şi primească, de acum încolo, integral banii, conducerea şi liderii de sindicat au stabilit că trebuie să realizeze indicatorii stabiliţi prin contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş. În aceste condiţii, se vor face reduceri de personal şi, dacă este necesar, se va trece ulterior la scăderea salariilor. Spitalul are circa 350 de angajaţi, din care o treime reprezintă personalul TESA.
„Am primit 35% din salariu, adică 400 de lei. Până în 12 iulie voi primi încă 35%, şi asta e tot pentru luna mai. În mai, la noi s-a făcut dezinfecţia. Zece zile am lucrat la Clinica Bega, însă cazurile au fost decontate de CJAS acestei unităţi. Problemele sunt vechi, noi nu am primit al treisprezecelea salariu în ultimii doi ani”, spune Irene Bottner, unul dintre liderii sindicatului „Materna” de la Maternitatea Odobescu.
Prof. dr. Dan Păscuţ, directorul spitalului, încearcă să explice situaţia şi, parţial, dă vina pe cele două spitale private din Timişoara, cărora CJAS le decontează, de asemenea, serviciile. „Cheltuielile cu salariile reprezintă 82% din total. Ele trebuie reduse la 70%. Oricum, primim mai puţini bani de la CJAS Timiş, după deschiderea celor două clinici de obstetrică private. În mai am avut cu peste 250 de cazuri mai puţin decât în alte luni”, spune dr. Păscuţ. Acesta afirmă, de asemenea, că medicii pe care îi are angajaţi lucrează şi în spitalele particulare, unde efectuează operaţii cezariene, care ar putea fi făcute şi în clinica de stat. „În ceea ce priveşte securitatea actului medical, în cazul unei cezariene, la noi e mai sigur. În eventualitatea apariţiei unor complicaţii, la privat sunt disponibili doar un medic şi o asistentă. Cezarienele se plătesc şi la noi, în jur de 200-300 de lei, dar numai dacă pacientele solicită un anumit medic”, a mai spus directorul maternităţii.
În urma unei coliziuni între două maşini, patru persoane cu vârste cuprinse între 68 şi…
În scurt timp, Primăria Timișoara va avea disponibil un al treilea cinematograf. După Victoria și…
Primăria Timișoara se pregătește să își exercite dreptul de preempțiune pentru o parte dintr-un apartament…
Etapa a 12-a din Seria 9 a Ligii 3 a dus o mare surpriză, liderul…
ADID Timiș şi RETIM au făcut public programul de spălare a pubelelor destinate deșeurilor reziduale…
Demagog, populist, oportunist, parvenit, mincinos, lingău etc. Sunt doar câteva dintre caracteristicile celui mai greţos…