Primăria Timişoara dă afară 400 de oameni

Primăria Timişoara ar trebui să dea afară peste 400 de angajaţi, pentru a respecta legile în vigoare. In plus, municipalitatea a anunţat că nu poate susţine financiar mai multe instituţii de cultură din subordine, care sunt în pericol de desfiinţare. Primarul Gheorghe Ciuhandu consideră că guvernul face un abuz, nerespectând autonomia locală.

Primarul Gheorghe Ciuhandu critică modul în care trebuie făcute disponibilizările în administraţia locală. «Toate primăriile sunt băgate în aceeaşi oală. Toate oraşele cu o populaţie cuprinsă între 200.000 şi 400.000 de locuitori au dreptul la 800 angajaţi la primărie. Conform statisticilor, Timişoara are aproape 400.000 de locuitori, la care se adaugă circa 70.000 de studenţi», a declarat Ciuhandu. Edilul şef a explicat şi măsurile pe care va trebui să le ia, dacă vrea să respecte legea. «Avem 1.575 de posturi ocupate în primărie, cu tot cu structurile din subordine. A trebui disponibilizaţi 409 oameni. Primăria poate avea 800 de posturi, Poliţia Comunitară – 312 posturi, Evidenţa Populaţiei – 48 şi Direcţia de Dezvoltare – 10. În aceste condiţii, vom rămâne cu 1.170 de posturi. În 3 august, în plenul festiv de Ziua Timişoarei, sper să votăm noua organigramă», a mai spus Ciuhandu.

Două teatre şi filarmonica, în aer

Primarul Timişoarei consideră că guverul ia măsuri disperate, care nu mai ţin cont de descentralizare sau autonomie locală. «Procesul de descentralizare e doar o vorbă în vânt, nu mai există autonomie locală. Ordonanţa 63/30 iunie 2010 dovedeşte că nu mai există niciun fel de gândire, e doar un act disperat pentru a primi tranşa de bani de la FMI. Emiterea acestui act fără consultări prealabile cu autorităţile locale este un abuz din partea guvernului», a mai spus Gheorghe Ciuhandu. Edilul şef susţine, de asemenea, că, în cazul în care vor fi puse în practică reducerile de personal, vor exista mari probleme în ceea ce priveşte instituţiile de cultură pe care municipalitatea le are în subordine. «Primăria are în subordine Teatrul Maghiar, Teatrul German şi Filarmonica Banatul. Dacă vom fi nevoiţi să reducem personalul, aceste instituţii e foarte posibil să dispară. Timişoara este un oraş multicultural şi nu-şi poate permite aşa ceva”, mai spune Gheorghe Ciuhandu. Primarul susţine că aceste instituţii nu pot intra sub incidenţa Ordonanţei 63, deoarece au fost înfiinţate prin legi speciale, şi spune că soluţia ar fi preluarea acestora de Consiliul Judeţean Timiş sau de către Ministerul Culturii. Ideea nu este însă agreată de Constantin Ostaficiuc, preşedintele CJ Timiş. «Consiliul judeţean are 882 de angajaţi în prezent. Aici nu intră Direcţia de Asistenţă şi şcolile speciale, unde nu putem face concedieri. La noi se vor reduce 100 de posturi şi, în aceste condiţii, nu se poate lua în discuţie preluarea celor două teatre şi a filarmonicii», a explicat Ostaficiuc.

Share
Published by
deBanat.ro

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

12 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

14 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

14 ore ago