Categories: AdministratieSocial

Avem căldură, cel puţin până săptămâna viitoare

Primarul şi prefectul s-au certat la Comitetul pentru situaţii de urgenţă, timişorenii vor avea, deocamdată, căldură şi apă caldă, dar situaţia este departe de a fi rezolvată. Autorităţile locale nu oferă garanţii că societatea Colterm nu va fi obligată să închidă, din nou, utilităţile.

Prefectul Mircea Băcală şi primarul Gheorghe Ciuhandu s-au certat violent, în această dimineaţă, la întrunirea Comitetului pentru situaţii de urgenţă. Băcală l-a acuzat pe Ciuhandu de dezinformare, deoarece un comunicat al municipalităţii, emis aseară, spunea că primarul şi directorul Colterm au rezolvat problema reluării furnizării gazului. „Nu înţeleg cum aţi rezolvat dumneavostră această problemă, când vă aflaţi în avion. Şi anul trecut, şi în luna septembrie v-am atras atenţia că nu sunteţi pregătiţi pentru situaţii de extremă urgenţă (…) Dacă în această seară nu venim cu soluţii, ne vom afla în aceeaşi situaţie, de a fi închis gazul. Ne trebuie combustibil alternativ, vă spun acest lucru de un an”, a declarat prefectul. Gheorghe Ciuhandu s-a enervat şi a vrut chiar să părăsească sala. „Eu am fost chemat pentru o discuţie la Comitetul pentru situaţii de urgenţă. Constat că veniţi cu acuze şi aţi convocat o conferinţă de presă. Este o înscenare! Nu sunt sluga dumneavostră! Dacă nu mă lăsaţi să vorbesc, îmi iau pălăria şi am plecat! Peroraţi de zece minute şi lansaţi numai acuze! Nu pot să mai stau în aceste condiţii”, a spus edilul Timişoarei. Acesta spune că situaţia gravă în care se află furnizorul de energie termică are o explicaţie strict „electorală”, şi anume amânarea, vreme de trei ani, a majorării tarifului la gigacalorie.

În toiul scandalului a intervenit Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, care l-a invitat în biroul lui pe Gheorghe Ciuhandu, pentru a discuta cu ministrul Economiei, Ion Ariton, care tocmai negocia cu reprezentanţii OMV Petrom Gas. Câteva minute mai târziu, preşedintele CJ a anunţat că, pentru moment, situaţia a fost rezolvată. OMV Petrom Gas nu va închide, în această seară, robinetul de gaz către Timişoara, însă numai dacă primăria prezintă un grafic de plată a datoriilor. Negocierile vor continua până săptămâna viitoare.

Peste 86.000 de apartamente, conectate la reţeaua centralizată de termoficare, au rămas, joi seară, pentru câteva ore, în frig, deoarece OMV Petrom Gas a oprit gazul, din cauza unei datorii de 13 milioane de lei a Colterm.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Avertisment public de la ministrul Grindeanu: Nu pregătiți PUZ-uri pe mulți bani pe Lugoj – Filiași, nu veți fi plătiți

Prezent la Lugoj, Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a avertizat eventualii speculatori imobiliari să nu încerce…

14 ore ago

Timişoara trece după un meci dificil de Rapid şi rămâne prima la rugby

Meci intens, salvat de un final spectaculos. SCM USV Timişoara a învins mai greu decât…

15 ore ago

Anunţ exproprieri Moşniţa Nouă

Avand in vedere Hotararea nr. 223 din 25.09.2023 emisa de Consiliul Local al Comunei Moșnița…

19 ore ago

Dispensar uman modern pentru locuitorii din Ghiroda

Vineri, 17 mai, la Ghiroda s-a făcut recepția la Dispensarul Uman Ghiroda ,,Dr. Grațian Miclăuș’’.…

19 ore ago

La Moşniţa Nouă a fost recepţionată lucrarea de extindere a rețelei de canalizare

Reţeaua de canalizare din Moşniţa Nouă a fost executată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional…

19 ore ago

Primul tramvai galben produs de turcii de la Bozankaya a ajuns la Timișoara. Vedeți cum arată/Foto

În perioada următoare, pe șinele de tramvai ale Timișoarei va apărea primul tramvai nou produs…

19 ore ago