Categories: Ultima ora

Chiriaşii nu vor să cumpere locuinţele ANL

Doar zece chiriaşi din Timişoara şi-au exprimat dorinţa de a achiziţiona locuinţele ANL. Ministerul Dezvoltării vrea să majoreze semnificativ chiriile, tocmai pentru a-i determina pe oameni să cumpere.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului vrea să scape de locuinţele ANL, aşa că le scoate la vânzare. Preţul apartamentelor cu una sau două camere este cuprins între 23.000 şi 49.000 de euro. Pentru chiriaşi, partea proastă este că ministerul vrea să majoreze chiriile, care în prezent sunt şi de 50 lei pe lună. Oficialii vor, astfel, să-i determine pe oameni să cumpere apartamentele.

În Timişoara sunt 280 de chiriaşi ANL. Aceştia pot cumpăra locuinţele, dar numai după minimum un an de închiriere neîntreruptă şi doar dacă guvernul reglementează situaţia juridică a acestor apartamente. Aceasta înseamnă, printre altele, o hotărâre de consiliu local care să treacă imobilele ANL din proprietatea privată a statului în cea a administraţiei locale, finalizarea, de către primăriei, a operaţiunilor cadastrale pentru fiecare apartamente şi organizarea licitaţiei pentru comisia de evaluare care să stabilească preţul. Ultimul pas este aprobarea în plen a regulamentului de vânzare.

Singurele apartamente ANL care pot fi vândute în Timişoara sunt cele terminate în 2003. Este vorba despre 120 de locuinţe, pentru care ministerul a schimbat regimul juridic. Doar 110 chiriaşi îndeplinesc condiţiile stabilite de lege pentru cumpărare, dar numai zece dintre ei au depus, la primărie, cereri în acest sens. Pentru cele 80 de apartamente ANL finalizate în 2007, Primăria Timişoara a solicitat deja guvernului schimbarea regimului juridic, pentru a le putea scoate la vânzare. Documentaţia pentru celelalte 80 de locuinţe, predate anul trecut, este în pregătire.

Următorul proiect de construire de locuinţe ANL în Timişoara s-ar putea concretiza cu ajutorul Ministerului Apărării Naţionale. MApN cedează un teren în zona Lidia, pe care pot fi ridicate 1.000 de apartamente, cu singura condiţie ca o treime din aceastea să revină angajaţilor săi. Construirea imobilelor depinde acum de ANL şi de fondurile pe care le primeşte de la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

10 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

10 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

10 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

12 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

12 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

13 ore ago