Categories: Ultima ora

Coşurile de gunoi din instituţii, numărate de Garda de Mediu

Lucraţi într-o instituţie publică? Atunci, adio coş de gunoi din plastic aşezat strategic după uşă! De azi, Garda de Mediu dă amenzi piperate celor care nu colectează selectiv deşeurile.

Griji mari pe umerii funcţionarilor din instituţiile publice. Pe lângă faptul că guvernul vrea să mai dea afară câteva zeci de mii dintre ei până la sfârşitul anului, acum le mai pică pe cap şi funcţionarii de la Garda de Mediu. Aceştia verifică, începând de azi, cât de ordonat aruncă oamenii gunoiul la… serviciu.

Conform unei legi apărute în luna iunie, în toate birourile instituţiilor publice trebuie să existe trei coşuri de gunoi: unul albastru, pentru hârtie şi carton, unul galben, pentru metal şi plastic, şi unul verde, pentru sticlă. Coşurile de gunoi trebuie să fie colorate pe cel puţin o cincime din suprafaţă, pentru ca nu cumva să le confunde cineva. „Fiecare instituţie publică este obligată ca, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să încheie un contract de predare a deşeurilor colectate selectiv cu un operator economic autorizat. Acesta trebuie să garanteze predarea acestora, în vederea reciclării şi tratării corespunzătoare, fie prin forţe proprii, fie prin delegarea responsabilităţii către terţi. Au trecut cele 90 de zile, aşa că acum începem controalele. Amenzile nu sunt deloc mici”, spune Marian Eperieş, prim-comisar la Garda de Mediu Timiş.

Cât se poate de adevărat: amenzile sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, pentru şeful instituţiei care nu deleagă responsabilitatea privind gestionarea selectivă a deşeurilor şi dacă nu aplică legea. Dacă instituţia nu are contract cu vreun operator autorizat, atunci amenda ajunge chiar şi la 3.000 de lei. În cazul firmelor care preiau gunoiul, dacă îl ridică pe cel care nu e colectat selectiv sau, mai rău, nu asigură acest mod de colectare, amenzile sunt între 5.000 şi 10.000 lei. În plus, fiecare instituţie publică trebuie să ţină şi evidenţa pet-urilor, a conservelor şi a cutiilor de carton colectate selectiv, astfel că unul dintre angajaţii care, şi aşa, ia cu 25% mai puţin la salariu, poate fi bucuros că are ceva în plus de lucru.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Poate te întrebi cine e PPC

Poate ai observat că identitatea vizuală a furnizorului tău de energie s-a schimbat. Cei doi…

36 de minute ago

Trafic închis, în această săptămână, pe strada Răsăritului

Societatea de Drumuri Municipale (SDM) transmite că că pe Str. Răsăritului (tronson cuprins între Str.…

46 de minute ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 13 mai 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 13.05.2024, unde se vor executa reparaţii…

O oră ago

Un Clumber Spaniel a câștigat trei dintre cele patru expoziții internaționale organizate la Timișoara

Vedeta incontestabilă a seriei de expoziții chinologice care au avut loc, în acest weekend la…

12 ore ago

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

17 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

19 ore ago