Categories: Sănătate

Farmaciştii acuză aberaţiile din contractul-cadru pe 2011

Farmaciştii se pregătesc de un nou război cu Ministerul Sănătăţii., pentru contractul-cadru valabil pe 2011. Clauzele acestuia, susţin farmaciştii, sunt atât de aberante, că se vede la o poştă intenţia mai-marilor din sănătate de a falimenta acestor sector, pentru ca pe piaţă să rămână numai anumite lanţuri de farmacii.

Proiectul contractului pentru anul viitor stabileşte că farmaciile au dreptul la un adaos comercial de 1,5% la preţul de raft al medicamentului. În prezent, ministerul permite adaos comercial gradual, în funcţie de valoarea medicamentului. Cu cât preţul de raft este mai mare, cu atât adaosul este mai mic, lucru valabil şi în cazul distribuitorilor. De exemplu, la medicamentele care costă până la 50 de lei, adaosul este de 14%, între 50 şi 100 de lei, de 12%, iar la preţurile între 100 şi 300 de lei, de 10%. „Farmacia trăieşte din aceste adaosuri comerciale. Nu poţi cu 1,5% să păstrezi angajaţi, să plăteşti programul de asistenţă pe calculator, chirie pentru spaţiu, întreţinere şi aşa mai departe. Practic ne falimentează”, spune Ana Miclea, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Timiş.

Casa de Asigurări decontează, în prezent, reţetele compensate şi gratuite la şase luni după ce acestea au fost eliberate de farmacii. Contractul-cadru are şi o clauză care prevede că, în cazul în care o farmacie dă în judecată casa

de asigurări, pentru a-şi recupera banii, suma respectivă nu va fi plătită până la finalizarea procesului. ori, spune Ana Miclea „Cine îşi permite să aştepte atâta timp şi să ţină blocaţi banii cu care poate să lucreze?”, spune Ana Miclea.

Ceea ce îi irită şi mai mult pe farmacişti sunt penalizările pe care ministerul vrea să le introducă în contract. De exemplu, în cazul în care reţeta eliberată este incompletă, în sensul că medicul de familie omite să treacă adresa exactă, cu numele străzii, numărul de casă sau de bloc, scara şi apartamentul, şi trece doar localitatea şi strada, penalizarea pentru farmacist este de 50% din încasările lunii respective. Aceeaşi penalizare s-ar putea aplica şi în cazul în care, în momentul controlului, farmacistul nu este în unitate.

Deocamdată, contractul-cadru se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în perioada 22 octombrie-22 noiembrie. Reprezentanţii ministerului susţin că aşteaptă sugestiile farmaciştilor şi ale distribuitorilor de medicamente. „Niciodată nu au ţinut cont de părerile nostre, nu cred că o vor face acum. Nu ştiu cât vom mai putea funcţiona în aceste condiţii, cu presiunile care se fac asupra noastră, pentru forţarea acestui contract”, a mai spus preşedintele Colegiului Farmaciştilor Timiş.

Share
Published by
Artemia Simeria
Tags: farmacisti

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

3 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

6 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

6 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

7 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

7 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

7 ore ago