Farmaciştii acuză aberaţiile din contractul-cadru pe 2011

Farmaciştii se pregătesc de un nou război cu Ministerul Sănătăţii., pentru contractul-cadru valabil pe 2011. Clauzele acestuia, susţin farmaciştii, sunt atât de aberante, că se vede la o poştă intenţia mai-marilor din sănătate de a falimenta acestor sector, pentru ca pe piaţă să rămână numai anumite lanţuri de farmacii.

Proiectul contractului pentru anul viitor stabileşte că farmaciile au dreptul la un adaos comercial de 1,5% la preţul de raft al medicamentului. În prezent, ministerul permite adaos comercial gradual, în funcţie de valoarea medicamentului. Cu cât preţul de raft este mai mare, cu atât adaosul este mai mic, lucru valabil şi în cazul distribuitorilor. De exemplu, la medicamentele care costă până la 50 de lei, adaosul este de 14%, între 50 şi 100 de lei, de 12%, iar la preţurile între 100 şi 300 de lei, de 10%. „Farmacia trăieşte din aceste adaosuri comerciale. Nu poţi cu 1,5% să păstrezi angajaţi, să plăteşti programul de asistenţă pe calculator, chirie pentru spaţiu, întreţinere şi aşa mai departe. Practic ne falimentează”, spune Ana Miclea, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Timiş.

Casa de Asigurări decontează, în prezent, reţetele compensate şi gratuite la şase luni după ce acestea au fost eliberate de farmacii. Contractul-cadru are şi o clauză care prevede că, în cazul în care o farmacie dă în judecată casa

de asigurări, pentru a-şi recupera banii, suma respectivă nu va fi plătită până la finalizarea procesului. ori, spune Ana Miclea „Cine îşi permite să aştepte atâta timp şi să ţină blocaţi banii cu care poate să lucreze?”, spune Ana Miclea.

Ceea ce îi irită şi mai mult pe farmacişti sunt penalizările pe care ministerul vrea să le introducă în contract. De exemplu, în cazul în care reţeta eliberată este incompletă, în sensul că medicul de familie omite să treacă adresa exactă, cu numele străzii, numărul de casă sau de bloc, scara şi apartamentul, şi trece doar localitatea şi strada, penalizarea pentru farmacist este de 50% din încasările lunii respective. Aceeaşi penalizare s-ar putea aplica şi în cazul în care, în momentul controlului, farmacistul nu este în unitate.

Deocamdată, contractul-cadru se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în perioada 22 octombrie-22 noiembrie. Reprezentanţii ministerului susţin că aşteaptă sugestiile farmaciştilor şi ale distribuitorilor de medicamente. „Niciodată nu au ţinut cont de părerile nostre, nu cred că o vor face acum. Nu ştiu cât vom mai putea funcţiona în aceste condiţii, cu presiunile care se fac asupra noastră, pentru forţarea acestui contract”, a mai spus preşedintele Colegiului Farmaciştilor Timiş.

Etichete
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Gauss topografie timisoara

Administratie vezi arhiva Administratie

MNB – Muzeul Național al Banatului

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT

Sport vezi arhiva Sport

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Error, no Ad ID set! Check your syntax!
Top