Categories: Economic

Godacii români, fără viză pentru UE

Producătorii români de carne de porc au încă interdicţie pe o piaţă de jumătate de miliard de cumpărători. Comisia Europeană nu a acceptat ridicarea sancţiunii aplicate, din 2003, României.

România are, din 2003, interdicţie la exportul cărnii de porc în UE, deoarece, la vremea respectivă, vaccinarea era încă folosită la eradicarea pestei porcine clasice. În 2007 Comisia Europeană a decis să prelungească interdicţia, după ce la Fermele Smiethfield, în Banat, au murit mii de porci din cauza aceleiaşi maladii. Nici în prezent, CE nu permite producătorilor români de carne de porc să-şi exporte produsele în Uniunea Europeană. Altfel spus, aceştia au interdicţie pe o piaţă de aproximativ 500 de milioane de cumpărători.

„Am trimis documentarea necesară ridicării interdicţiei, dar nu ni s-a acceptat”, ne-a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. „Vrem să completăm aceste acte şi să împărţim teritoriul ţării, iar în cazul în care mai apar probleme să închidem doar acolo unde e cazul. Cred că de data asta avem parte de înţelegere. Eu sper ca, în maximum o lună, să ieşim la export”, a mai spus ministrul timişorean al Agriculturii. Noile documente prevăd obligativitatea existenţei abatoarelor la fermele din porci.

În ultimii şapte ani, Comisia Europeană a aprobat doar exportul de produse procesate din carne de porc sub mărci româneşti. Carnea trebuie să provină din zonele europene oficial libere de pestă porcină. În 2010, aproape 60 de ferme din România s-au închis, pentru că, deşi costurile cu furajele s-au dublat, preţul unei carcase de porc a scăzut.

Share
Published by
Artemia Simeria

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

29 de minute ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

5 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

5 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

5 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

6 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

7 ore ago