Producătorii români de carne de porc au încă interdicţie pe o piaţă de jumătate de miliard de cumpărători. Comisia Europeană nu a acceptat ridicarea sancţiunii aplicate, din 2003, României.
România are, din 2003, interdicţie la exportul cărnii de porc în UE, deoarece, la vremea respectivă, vaccinarea era încă folosită la eradicarea pestei porcine clasice. În 2007 Comisia Europeană a decis să prelungească interdicţia, după ce la Fermele Smiethfield, în Banat, au murit mii de porci din cauza aceleiaşi maladii. Nici în prezent, CE nu permite producătorilor români de carne de porc să-şi exporte produsele în Uniunea Europeană. Altfel spus, aceştia au interdicţie pe o piaţă de aproximativ 500 de milioane de cumpărători.
„Am trimis documentarea necesară ridicării interdicţiei, dar nu ni s-a acceptat”, ne-a declarat Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. „Vrem să completăm aceste acte şi să împărţim teritoriul ţării, iar în cazul în care mai apar probleme să închidem doar acolo unde e cazul. Cred că de data asta avem parte de înţelegere. Eu sper ca, în maximum o lună, să ieşim la export”, a mai spus ministrul timişorean al Agriculturii. Noile documente prevăd obligativitatea existenţei abatoarelor la fermele din porci.
În ultimii şapte ani, Comisia Europeană a aprobat doar exportul de produse procesate din carne de porc sub mărci româneşti. Carnea trebuie să provină din zonele europene oficial libere de pestă porcină. În 2010, aproape 60 de ferme din România s-au închis, pentru că, deşi costurile cu furajele s-au dublat, preţul unei carcase de porc a scăzut.
Comentarii prin facebook