Categories: Social

Guvernul susţine degeaba angajarea minorilor

Guvernul vrea să încurajeze munca la tineri şi, pentru asta, oferă subvenţii angjatorilor. Suma e mică, 300 de lei, de salariat şi, pentru aceşti bani, firmele trebuie să angajeze persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani. Angajatorii însă nici măcar nu iau în calcul minorii.

Pentru 2011, guvernul pune la bătaie 110.000 de euro, ca să-i încurajeze pe angajatori să apeleze la forţă proaspătă de lucru, şi ia în calcul peste 1.500 de beneficiari. Banii urmează să vină prin agenţiile de ocuparea a forţei de muncă şi trebuie folosiţi pentru formarea ucenicilor. Angajatorii au însă altă părere. „Unii clienţi ne întreabă special dacă lucrăm cu minori. Ei nu sunt de acord cu aşa ceva, astfel că avem o reţinere din acest punct de vedere. În unele ţări nu este încurajată folosirea minorilor în activităţi economice”, spune omul de afaceri Ovidiu Şandor, unul dintre cei mai mari investitori de pe piaţa imobiliară din Timişoara. „E foarte bine ca tinerii să fie implicaţi să înţeleagă ce înseamnă munca, indiferent de meseriile pe care le aleg. Sistemele de demult, în care existau ucenici, aveau şi beneficii, pentru că teoria se completa cu partea practică. Oricum, în cazul de faţă, sumele vehiculate sunt ridicole”, mai spune Şandor. „La 16 ani în nici un caz, doar după 18 ani luăm în calcul o angajare. Depinde mult de piaţa forţei de muncă şi de cât de responsabilă este persoana respectivă. Mediul în care a crescut este hotărâtor, cei de la sate sunt mult mai maturi decât cei din mediul urban, dar şi aşa, ne gândim la angajare doar după vârsta de 18 ani. Poate că până la urmă e bună şi subvenţia asta, măcar ţi se dă ceva, nu ţi se ia, şi decât să te trezeşti cu un şomer care nu mai are chef să muncească…”, explică, pe de altă parte, Viorel Miron, director general la o societate din domeniul auto.

Carmen Popescu, directorul unei firme de recrutare de personal, consideră că această subvenţie nu înseamnă decât bani aruncaţi, care nu rezolvă adevăratele probleme. „Nimeni nu caută să angajeze copii. Cu atât mai mult cu cât investeşti în formarea lui, iar el, după ce e pregătit, pleacă la altă firmă. La 16 ani e prea mic, indiferent ce vrei să-l pui să facă, nu poţi să-l foloseşti pentru muncă fizică, este prea crud, iar intelectual nici atât nu este format. Cu suma asta, 300 de lei, nici măcar nu poţi să-i scoţi de pe piaţa muncii la negru, pentru că ei acolo sunt folosiţi. Pe ei banii ăştia nu-i ajută cu nimic”, spune Carmen Popescu.

Share
Published by
Artemia Simeria
Tags: minorimunca

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

2 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

2 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

3 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

8 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

8 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

9 ore ago