Categories: SănătateSocial

Goana după analize

Sistemul sanitar din România e falimentar. Cel mai acut simt asta pacienţii, care plătesc degeaba, în fiecare lună, contribuţia la asigurările obligatorii de sănătate. Dacă vor analize pe bază de bilete de trimitere, trebuie să se înghesuie la laboratoare şi să stea ore în şir la cozi.

Pacienţii s-au obişnuit cu vizitele doar pe bază de programări la medicul de familie, însă când vine vorba despre analize, situaţia e de-a dreptul dramatică Unele laboratoare, mai ales cele mari, au deja programări făcute până la sfârşitul anului, aşa că dacă vă ajunge boala şi aveţi musai nevoie de analize pentru diagnostic, sunteţi bun de plată. Prima zi a lunii înseamnă, din acest punct de vedere, o coadă nesfârşită, la ore mici din zi, dar numai după ce aţi descoperit care laborator din oraş mai are fonduri pentru analizele compensate. Aşa se prezintă situaţia la unul dintre ele: angajaţii te anunţă că bonurile de ordine se dau numai între orele 6 şi 6,30 dimineaţa. Când ajungi acolo, în zori, aproape 200 de oameni încotoşmăniţi stau la rând de cel puţin o oră. Aşteaptă, la 5 grade Celsius, să-şi poată face analize cu biletul de trimitere de la medicul de familie. La ora 6,15 se împart bonurile de ordine. Cel care le înmânează vine cu informaţii suplimentare. Bonurile sunt valabile două săptămâni, recoltările se fac zilnic, până la ora 16, dar analizele compensate se fac în limita fondurilor de la Casa de Asigurări. Urmează o altă tură de aşteptare, pentru că laboratorul se deschide abia la ora 7. Cele mai multe persoane aleg să rămână la coadă, dacă tot au venit cu noaptea în cap. Scenariul este acelaşi, cu mici modificări, la multe dintre laboratoarele din oraş.

În Timişoara au contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate 25 de laboratoare de analize medicale private, dar şi nouă furnizori de servicii de imagistică (RMN, CT, radiologie). Bugetul alocat pentru luna noiembrie este de 414.868 de lei, în cazul analizelor, respectiv 319.260 de lei pentru imagistică. E bine de ştiut că şi laboratorul Spitalului Judeţean primeşte, cu programare telefonică, pacienţi cu bilete de trimitere, având, pentru această lună, un buget de 21.650 de lei.

Share
Published by
Artemia Simeria
Tags: laborator

Recent Posts

Vreți casă frumoasă, cu curte în periurban? Pregătiți banii, la Dumbrăvița e cel mai scump, la Sânmihaiu Român e considerat cel mai ieftin

Dumbrăvița continuă să fie una dintre cele mai scumpe localități din România, ocupând primul loc…

44 de minute ago

În zona Lipovei au fost amenajate 100 de locuri de parcare după demolarea unor vechi garaje

Primăria Timișoara anunță o nouă victorie în lupta cu garajele ”gazdă” pentru murături și biciclete…

O oră ago

Timişoara întâlneşte Rapidul la rugby

Staff-ul tehnic al echipei SCM USV Timişoara a decis primul XV pentru partida cu Rapid…

O oră ago

„Bizon”, amendat drastic după ce a parcat lângă linia de tramvai

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Rutieră au intervenit, în cursul zilei de ieri, la…

2 ore ago

Interes enorm din partea timişorenilor pentru Garry Kasparov şi „Provocările Lumii Moderne”/FOTO

Un dialog de excepţie, ce s-a bucurat de un interes major. Un eveniment marca UPT…

2 ore ago