Categories: Unde mergem

Literatură şi vin, la început de decembrie

Primul festival de literatură din partea de vest a ţării va fi organizat la Timișoara, în perioada 2-4 decembrie. În acest interval, în oraș vor avea loc seri de lectură, cu nume mari din literatura contemporană naţională.

Vor citi, în sala de spectacole a Cerculului Militar Timişoara, dar și în cafenelele D’arc şi Scârţ loc lejer, Adriana Babeţi, Adrian Bodnaru, Eugen Bunaru, Marius Chivu, Dan Mircea Cipariu, Tudor Creţu, Şerban Foarţă, Radu Pavel Gheo, Ioan Groşan, Florin Iaru, V. Leac, Mircea Mihăieş, Andrei Mocuţa, Ioan T. Morar, Liubiţa Raichici, Costel Stancu, Robert Şerban, Cecilia Ştefănescu, Marcel Tolcea, Cornel Ungureanu, Daniel Vighi. „Astfel, «aşternem» pe hârtie: lansări de carte, tinere talente, expoziţii, caricaturi împreună cu artistul Ion Barbu, dar şi portrete şi crochiuri ale studenţilor de la Facultatea de Arte, teatru, proiecţii, concerte etc. Toate le degustăm la un pahar bun de vin, cum le şade bine prietenilor”, a declarat Mihaela Purec, reprezentant al organizatorilor. Evenimentul îşi propune apropierea dintre scriitori şi cititori, prin intermediul cuvintelor, al ideilor şi dialogurilor, al ipostastazelor nemaiîntâlnite, invitându-i astfel pe timişoreni să participe la prima sărbătoare a literaturii din oraş.

Lectura reprezintă, acţiunea de a citi, îndeletnicire realizată cu ajutorul artei. Această operaţie, odată deprinsă, se face cu ochiul sau cu voce tare. Ceea ce asculţi trece repede, pe când ceea ce citeşti se digeră pe îndelete. Nu te pronunţi asupra valorii unei lucrări până nu o citeşti, cum se spune, cu ochiul pe hârtie. Lectura a devenit însă un chin pentru cei mai mulţi oameni. Neglijând-o în tinereţe, eşti incapabil s-o îndrăgeşti la maturitate. Vinul este un elixir cântat de poeţi, venerat în ritualuri, capabil să ne desfete cu aromele lui. Indiscutabil, vinul a jucat un rol important în întreaga evoluţie a culturii şi civilizaţiei din cele mai vechi timpuri şi până astăzi. Grecii îl ridică la statutul de băutură a zeilor, francezii nu concep cina fără el. În plus, poate fi băut, fără să pară o vulgaritate, atât de bărbaţi, cât şi de femei. Fiind un organism viu, un lichid plin de informaţie, între vin şi cel care-l degustă se stabileşte o comunicare extrem de rafinată. Unii oameni sunt cunoscători, pot discuta un vin, pot discerne şi argumenta diferenţele, iar alţii sunt amatori, dar pot ajunge să treacă de faza în care doar beau vinul, până la cea în care doresc un contact cu această cultură, cu filozofia ce naşte trăirile bahice, fără a atrage reproşul semenilor.

Share
Published by
Alecsandra Stanici
Tags: festivalvin

Recent Posts

La anul, lalelele vor fi admirate şi în Parcul Botanic

Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…

2 ore ago

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…

3 ore ago

Contribuția lui Albert Kristóf-Krausz la modelarea spațiul urban și artei locale într-o nouă expoziție temporară la MNArT

Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…

3 ore ago

Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025

Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…

3 ore ago

La Urseni se va construi o creşă nouă cu o investiţie de la CNI de aproape 17 milioane

Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…

3 ore ago

După 35 de ani

Se împlinesc în aceste zile 35 de ani de la aprinderea în Timişoara a flacării…

4 ore ago