Categories: Unde mergem

Maşini de epocă, în paradă la Timişoara

Zeci de maşini de pe vremea străbunicii au rulat prin oraş duminică după-amiaza. La Timişoara a avut loc întâlnirea de toamnă a iubitorilor maşinilor retro, grupaţi în jurul Old Timer Club şi Banat Auto Retroclub.

Adunarea s-a dat în parcarea de la Galeria 1, unde s-au strâns peste 20 de maşini de epocă şi o motocicletă Kawasaki din anii ‘80. Un Opel Record Olympia, verde fistic, fostă maşină de poliţie în Germania, un Ford Monarch cu care a rulat un fost colonel NATO, un „străbunic” interbelic Audi, albastru, singura decapotabilă funcţională printre maşinile de epocă din Timişoara, şi-au etalat roţile spiţate, barele de nichel şi formele ieşite din comun. Paul Szkladanyi are 70 de ani şi este cel mai vechi mare colecţionar de maşini din oraş. Până acum, a fost proprietarul a peste 200 de automobile. De altfel, multe dintre cele etalate astăzi i-au aparţinut, înainte să-şi vândă parcul auto. Bărbatul vorbeşte despre pasiunea pentru maşini ca despre un mod de viaţă aparte. „E un «microb». Ideea este să ai ceea ce nu au alţii. E vorba de pasiune şi de un mod de viaţă”, spune Szkladanyi.

Gemeni, cu aceeaşi pasiune

Fraţii Vlad şi Valentin Capotescu sunt gemeni şi, la 30 de ani, împart aceeaşi pasiune: maşinile retro. Primul conduce un Ford Monarch roşu din 1979. „Nimic nu se compară cu senzaţia pe care o am când îi aud motorul V8”, spune tânărul, care ar vrea să păstreze toată viaţa această maşină. Celălalt e proprietarul unui Buick roz cu alb care, în 1956, era negru şi îl plimba pe cunoscutul torţionar Alexandru Drăghici. „Statul român a comandat la atelierele General Motors din Belgia trei maşini identice, pentru uzul ministrului. De fiecare dată când acesta pleca undeva, porneau, în direcţii opuse şi celelate două, pentru a deruta”, povesteşte colecţionarul.

Alături de ei, Tar Bela e o figură aparte. Cu şapcă tip Gavroche, conduce singura decapotabilă de epocă din rândul colecţionarilor timişoreni, un Wanderer – Auto Union din 1938. Ca majoritatea colecţionarilor, are acasă şi alte maşini.

Maşinile de epocă pot primi certificate de vehicule istorice dacă îndeplinesc câteva condiţii minime: să fi trecut cel puţin 30 de ani de la ieşirea din fabrică a modelului, să arate impecabil, să conţină numai piese originale şi să fie folosite numai la paradă.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

„Miki Boxeru” primar

Când i s-a cerut rețeta succesului despre cum trebuie făcut curat în Timișoara pe malurile…

42 de minute ago

Primăria Timișoara pregătește proiectul Radialei Vest. Speră la obținerea de fondurile europene

Timișoara va beneficia de un nou coridor de mobilitate, este vorba de Radiala Vest, drumul…

19 ore ago

Moarte cu ceva semne de întrebare, în noaptea dinspre vineri spre sâmbătă, în Timișoara

La data de 4 ianuarie, în jurul orei 01:15, polițiștii Secției 3 Timișoara au fost…

21 de ore ago

Pieton care mergea printr-un loc nepersmis, surprins și accidentat mortal

Primul accident mortal în Timiș din noul an s-a produs sâmbătă dimineața. La data de…

21 de ore ago

Alfred Simonis, primul lider PSD care recunoaşte că partidul i-a dat voturi lui George Simion/VIDEO

Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, a recunoscut, într-un dialog cu Marcel Ciolacu pe TikTok, că…

22 de ore ago

Barajul de la Surduc intră în reabilitare. Va fi achiziționat un utilaj amfibiu pentru reparații și întreținere

Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat va reabilita barajul lacului Surduc. Vor fi operate modificări…

22 de ore ago