Categories: Ultima ora

Medicii români pleacă pe capete

Câştigă de zece ori mai mult ca acasă şi au condiţii corecte de muncă! Acestea sunt motivele pentru care câteva mii de persoane au completat formulare la Târgul Internaţional de Cadre Medicale şi Farmaceutice, desfăşurat la Timişoara.

Peste 2.000 de medici din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Arad au completat formulare pentru joburi la Târgul Internaţional de Cadre Medicale şi Farmaceutice. Oferta celor 14 agenţii de recrutare este generoasă: câteva mii de locuri de muncă, în zece ţări din Europa. Cele mai multe sunt disponibile în Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Danemarca, Franţa, Elveţia, Belgia, Norvegia, Spania şi Germania. În România, un medic rezident primeşte salariul minim, iar un specialist abia adună, cu tot cu gărzi, câteva sute de euro pe lună. În Europa, salariul unui medic porneşte de la 10.000 de euro şi poate ajunge, în Anglia sau Irlanda, chiar şi la 15.000 de euro. În Germania, de exemplu, un rezident are 3.500 de euro lunar.

Cele mai interesante oferte vin din Anglia, unde joburile de tip „locum” le permit medicilor să-şi păstreze şi posturile de acasă. Acestea presupun că medicul român va lucra în străinătate, în fiecare lună, între una şi trei săptămâni. Salariul este pe măsură, de cel puţin 2.400 de euro pe săptămână. Tot în Anglia există şi oferte pentru „resident medical officers” (RMO). Aceste posturi sunt obligatorii în peste 200 de spitale private. Un angajat pe acest post asistenţa medicală clinică şi de urgenţă pe timpul nopţii, internează pacienţii, îi pregăteşte de operaţie şi îi îngrijeşte în urma intervenţiei.  Timişorenii s-au înghesuit să completeze formulare pentru joburile oferite. „Banii sunt principalul motiv pentru care medicii vor să plece. Există o diferenţă uriaşă între salariile de aici şi cele din ţările europene”, spune dr. Grzegorz Chodkowski, organizatorul târgului. Practic, „afară”, un medic român câştigă de zece ori mai mult decât acasă şi, în plus, are acces la dotări performante şi condiţii de muncă impecabile. Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice se adresează medicilor, medicilor rezidenţi, farmaciştilor şi stomatologilor. Târgul va fi deschis la Iaşi, în 27 – 28 noiembrie, respectiv Bucureşti,  în 4-5 decembrie.

Ca un paradox, în această dimineaţă, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat că va face demersurile necesare, pentru ca salariile medicilor rezidenţi să fie majorate cu un procent cuprins între 50 şi 70%.

Share
Published by
Alecsandra Stanici
Tags: joburimedici

Recent Posts

SCM Poli, deplasare lungă și dificilă la Vaslui

SCM Politehnica Timișoara începe cea de-a doua jumătate a turului din Liga Zimbrilor cu o…

13 ore ago

Zilele Carierei de la UPT au început cu mult entuziam și interes/FOTO

Un eveniment mult așteptat de tineri a început în forță. Cantina Universității Politehnica Timișoara s-a…

16 ore ago

CSU Poli, implicată în promovarea sportului în școli. S-a încheiat faza județeană a campionatului interșcolar de baschet

Echipele a cinci licee din Timișoara au luat parte la faza județeană a competiției de…

18 ore ago

Concurs inedit la Muzeul Banatului. Tortul Doboș bate ciocolata Dubai!

O tradiție culinară veche de 140 de ani a învins, într-un sondaj inedit, realizat de…

18 ore ago

Aproape 1500 de mașini ridicate, deoarece „bizonii” au blocat circulația

Atenție unde staționați cu autovehiculele! 1458 de mașini ridicate de polițiștii locali din zona pietonală,…

19 ore ago