Categories: Ultima ora

Primăria trimite la guvern sinistraţii de pe Brăiloiu

Timişorenii afectaţi de explozia, din ianuarie, a unui bloc de pe strada Brăiloiu nu au nicio şansă să primească ajutor din partea primăriei. Consilierii locali nu au fost de acord cu instituirea unui fond de urgenţă, iar primarul susţine că e de datoria guvernului să-i ajute pe sinistraţi.

Consilierul PD-L Ovidiu Ciuhandu a propus un amendament la bugetul local, care viza constituirea unui fond de urgenţă. Din aceşti bani ar fi putut primi ajutor timişorenii afectaţi de explozia de pe strada Brăiloiu. Primarul Gheorghe Ciuhandu nu a fost însă de acord, iar ulterior amendamentul a căzut la vot. Gheorghe Ciuhandu spune că, fiind vorba despre o clădire în proprietate privată, locatarii sunt obligaţi să-şi facă asigurări, care să le acopere eventualele pagube. „Ei nu sunt asiguraţi. Ba mai mult, în apartamentele lor locuiesc chiriaşi, pentru care nu se plătesc taxe suplimentare la primărie”, a declarat edilul. În plus, susţine primarul Timişoarei, există un precedent, de acum cinci ani. Atunci, un alt bloc a fost afectat de explozie, iar guvernul a alocat bani pentru reabilitarea şi consolidarea acestuia. „Am trimis către prefectură şi CJ Timiş un memoriu, care să ajungă la Bucureşti. Prefectul spune că guvernul nu are bani. Dacă guvernul nu are bani, la final de an, nici Timişoara nu are bani”, a continuat Gheorghe Ciuhandu. Primarul spune totuşi că, dacă aleşii locali doresc, ei pot constitui acest fond de urgenţă în 2011.

Iniţiatorul amendamentului e convins că primarul i-a influenţat pe consilieri să nu voteze, din motive politice. „Oamenii sunt purtaţi de cinci luni între primărie şi prefectură. Nu voiam decât să fie instituit un fond de rezervă. Putem face acest lucru la nivelul consiliului local. Primarul a făcut asta din răzbunare politică. Dacă amendamentul ar fi venit de la domnia sa sau de la cineva din coaliţie, probabil că ar fi fost aprobat”, a declarat democrat-liberalul Ovidiu Ciuhandu. „Este obligaţia guvernului ca, în caz de calamităţi, să asigure banii necesari. Este adevărat că un titlu de articol din legea finanţelor publice prevede că autorităţile locale pot să prevadă un fond de rezervă pentru asemenea situaţii. Dar între a fi obligat şi a putea este o diferenţă destul de mare de nuanţă”, a conchis secretarul general al primăriei, Ioan Cojocari.

Share
Published by
Renate Simion
Tags: explozie

Recent Posts

De Crăciun ne-am luat dubla raţie de ticăloşie şi nesimţire

„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…

2 ore ago

Primăria pregătește dosarele pentru finanțare și pentru autorizația de construire a reabilitării din Piața Mocioni

Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…

2 ore ago

Pagina de internet a PPC și aplicația my PPC vor fi oprite câteva zile

PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…

3 ore ago

La Cinema Johnny a avut loc primul eveniment de la reabilitare/FOTO

Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…

3 ore ago

Studiul de fezabilitate pentru noua radială de vest a fost aprobat de consilierii locali

Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…

4 ore ago

Lipsa de experiență a unui tânăr șofer a provocat un accident grav între Timișoara și Lugoj

Un tânăr în vârstă de 18 de ani a condus un autoturism pe DN 6,…

4 ore ago