Categories: Ultima ora

Strânşi cu uşa de Fisc

Patronii sunt supăraţi pe Finanţe, din cauza controalelor repetate. Ei se plâng de faptul că în România eşti considerat, din start, vinovat, iar din momentul în care intră pe uşă inspectorul fiscal, eşti bun de plată.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat o adevărată campanie îndreptată spre societăţile care au declarat pierderi consecutive sau au refuzat să ceară rambursarea TVA. Numai în Timiş, în urma acestor controale, au fost recuperate aproape 56 de milioane de lei.

Oamenii de afaceri sunt de acord că metodele de depistare a evazioniştilor au acoperire în legislaţie, dar modul în care sunt puse în practică aceste prevederi perfect legale afectează şi firmele corecte. „ În România nu există o lege care să spună clar că, dacă nu ai profit trei ani, trebuie să închizi firma. De controale am avut parte constant, aveam «abonament», mai ales în perioada de glorie a sectorului imobiliar. Mă aştept şi acum să mă «calce» oricând, pentru că am sediul în zona centrală şi sunt sub ochii lor. Dacă statul n-are bani, clar îşi trimite inspectorii în control. Dacă vin, de amendă nu scapi, sigur găsesc ei ceva, că aşa sunt legile la noi”, spune Nicoleta Pop, managerul unei agenţii imobiliare din Timişoara. Oamenii de afaceri consideră că există anumite sectoare în care pierderile sunt fireşti, mai ales în condiţii de criză. În plus, sunt domenii care au nevoie de investiţii substanţiale, înainte de a avea profit.

Inspectorii de la ANAF demonstrează, pe de altă parte, că au şi ei dreptate când fac aceste controale. De la începutul anului, ei au recuperat, în Timiş, aproape 56 de milioane de lei de la contribuabilii care au declarat că nu au profit. „O atenţie deosebită a fost acordată contribuabililor care au înregistrat pierderi în perioada 2005 – 2008, conducerea ANAF dispunând verificări la aceştia. În urma inspecţiilor efectuate, a fost diminuată pierderea fiscală cu suma de 55.961 mii lei. Principalele deficienţe constatate, care au dus la calcularea de obligaţii fiscale suplimentare, aplicarea de amenzi contravenţionale şi întocmirea de sesizări penale, au fost: sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile, întocmirea incompletă şi necorespunzătoare a actelor şi documentelor contabile, nefuncţionarea la sediul social declarat, efectuarea de tranzacţii fictive”, precizează, într-un comunicat, Gabriela Ionescu, director executiv adjunct de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş.

Share
Published by
Artemia Simeria
Tags: fisc

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

4 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

4 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

11 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

11 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

11 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

13 ore ago