Criza a lovit serios în sectorul imobiliar. Numărul tranzacţiilor a scăzut dramatic, la fel ca şi cel al investitorilor puternici, iar lipsa de creditare din partea băncilor a domolit avântul potenţialilor cumpărători. Ştefan Grozăvescu, coordonatorul agenţiei imobiliare Mediana, spune că piaţa va ajunge la maturizare şi normalizare, dar nu se va schimba spectaculos.
Cum s-au descurcat agenţiile imobiliare în 2010, în condiţiile în care acest sector a avut parte de cel mai mare şoc în recesiune?
A fost un an greu, piaţa se mişcă foarte încet, se fac puţine tranzacţii, dar eu l-aş considera un an de normalitate. Faţă de boom-ul imobiliar care a fost determinat de nişte fenomene deosebite, de genul intrării României în zona de interes a ţărilor europene, apoi aderarea la UE, criza a lovit speculatorii. Investitorii s-au retras şi acum piaţa trăieşte din propriile resurse, de pe urma celor care chiar cumpără pentru ei. În felul acesta, lucrurile se mişcă greu, pentru că în România veniturile sunt mici, la fel ca şi puterea de cumpărare. Eu consider asta o normalitate. Evident că această criză a influenţat negativ, iar lipsa de credit din partea băncilor a dat şi mai mult în spate posibilitatea de cumpărare a românului. Însă şi după ce aceste lucruri vor dispărea, nu văd modificări spectaculoase.
Nu vă aşteptaţi la mari schimbări în 2011?
Va fi o piaţă mult mai lentă şi mai puţin dinamică decât până la începutul crizei. Cred că numărul de tranzacţii va creşte, dar foarte puţin. În continuare nu va fi o piaţă a investitorilor şi a speculanţilor. Nu văd nici semnale şi nici motive ca investitorii de portofoliu sau investitorii puternici să se repeadă din nou asupra obiectivelor imobiliare din România.
Sunt reale preţurile de pe piaţa imobiliară? Atât la cumpărare/vânzare, cât şi la închiriere?
Eu cred că preţurile au fost reale întotdeauna, pentru că, aşa cum spune banala zicală din business, cererea face preţul. Preţurile în România a crescut datorită cererii excepţionale, care a depăşit mult oferta. Pe orice piaţă s-ar fi întâmplat acelaşi lucru. Acum, cererea nu mai există, iar preţurile coboară. Dacă evaluările proprietăţilor imobiliare s-ar face după criterii ştiinţifice sau economice, luând în calcul puterea de cumpărare, atractivitatea zonei, infrastructura, atunci preţurile ar fi în continuare foarte mari. Dar nu acestea sunt criteriile care determină preţurile, ci cererea.
Ce sfaturi aveţi pentru cei care vor să cumpere o proprietate? Să o facă acum sau să mai aştepte?
Cei care vor să cumpere pot să o facă liniştiţi. Când preţurile scad, cumperi mai ieftin dar şi vinzi mai ieftin. De obicei, în aceste momente, cei care cumpără o fac pentru că au bani. Nu au motive să nu cumpere, decât dacă îşi pun problema, pur şi simplu, să facă o investiţie! Având o sumă de bani, îţi poţi pune problema dacă astăzi o investiţie imobiliară este optimă, pentru că e posibil ca acei bani să nu mai fie la fel de numeroşi ca aceia pe care i-ai calculat atunci când ai făcut investiţia. Cei care investesc, de exemplu, în proprietăţi imobiliare, în ideea de a le închiria, trebuie să ştie că, acum, câştigul nu mai este la fel de spectaculos ca în urmă cu doi ani. Cei care investesc în proprietăţi imobiliare în ideea de le revinde trebuie să fie foarte atenţi. Există posibilitatea de a le cumpăra mai ieftin şi a le revinde la un preţ mai bun, dar ai şi toate şansele să revinzi mai slab şi să ieşi în pierdere.
Pentru cei care vor să construiască, 2011 se anunţă un an bun?
Cred că vor câştiga dezvoltatorii care vor fi atenţi la ceea ce cere piaţa. Cereri de locuinţe există, dar trebuie făcute pe măsura portofelului solicitantului. Vor avea de câştigat cei care se vor orienta spre zone utilate, asfaltate, vor folosi materiale de construcţii puţin mai ieftine, vor merge pe o marjă de profit mai mică şi vor scoate pe piaţă, în zone complet utilate, apartamente şi case la preţuri rezonabile. Ei vor vinde în continuare.
În sectorul imobiliar au dat mulţi faliment în perioada de criză?
Au fost multe falimente, care ne-au speriat. Dar, dacă vorbesc din punctul de vedere al brokerului imobiliar, sperăm ca dificultatea de a vinde case să ne facă să umblăm la standardele profesionale şi la atitudinea pe care o avem în momentul în care punem pe piaţă o casă. Atâta vreme cât se vindea orice, efortul de a promova acel ceva – chit că era vorba de agent sau de proprietar – era minim. Cred că acum vor rămâne pe piaţă doar cei care se vor apropia, ca standard profesional, de agenţii imobiliar de pe pieţele vestice, mature. La fel e şi în cazul dezvoltatorilor. Până în anii trecuţi, se făceau nişte lotizări în mijlocul câmpului, printre cucuruz şi grâu, lumea se înghesuia să cumpere, iar ei erau fericiţi şi bogaţi. În ziua de astăzi nu mai cumpără nimeni un lot în mijlocul porumbului. Oamenii vor asfalt, trotuare, spaţii comerciale, spaţii de divertisment. Se ajunge astfel la o normalizare şi o maturizare a pieţei.
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…