Categories: Ultima ora

Aleea Muzicienilor, inaugurată la Timişoara

Asociaţia Pro Philarmonia s-a inspirat după faimosul model american, astfel că, în faţa sediului Filarmonicii Banatul, au fost montate primele două stele. Acestea poartă numele lui Béla Bartók şi George Enescu.

Timişorenii care vor trece prin faţa sediului Filarmonicii „Banatul” vor păşi, de acum încolo, pe Aleea Muzicienilor. Primii care au o stea pe Aleea Muzicienilor din Timişoara sunt George Enescu şi Béla Bartók. Inspirate de mult mai celebrul „Walk of Fame” de la Hollywood, stelele au fost realizate după un concept al artistului plastic Ugron Lajos şi donate de Asociaţia Pro Philarmonia. Fiecare stea este încastrată într-o placă de marmură neagră şi cuprinde numele artistului, perioada în care a trăit, semnătura lui şi, succint legătura cu Timişoara. Potrivit regulamentului Pro Philarmonia, fiecare preşedinte, ales anual, va monta, pe cheltuială proprie, două astfel de stele. „Este un gest de relansare în spaţiul public a unor prezenţe extraordinare pe scena muzicală clasică a oraşului, a unui spirit care defineşte Timişoara şi o plasează pe axa oraşelor cu vocaţie culturală autentică. Aleea Muzicienilor va cuprinde 24 de stele-emblemă, dedicate marilor artişti”, spune Emil Cristescu, preşedintele Asociaţiei Pro Philarmonia. Alegerea lui Bartók şi Enescu a fost simplă: primul este născut la Sânnicolau Mare, iar al doilea este cel mai cunoscut muzician roman. Béla Bartók şi George Enescu s-au născut în acelaşi an şi am murit, ambii, în exil. Au fost prieteni şi au purtat o corespondenţă asiduă. Circulă chiar o poveste despre legătura dintre cei doi muzicieni. Se spune că Bartók i-a dat lui Enescu o partitură cu o sonată a sa, iar acesta a răsfoit lucrarea în tren, de la Braşov la Bucureşti, după care, în capitală, a cântat-o perfect, în aceeaşi zi, fără să se uite peste note, pentru că o memorase. Béla Bartók are o stea şi pe Musik Meile, la Viena.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Timișenii sunt așteptați, în acest weekend, la Kikinda, la Zilele Ludăii

Tradiționalul Festival al Dovleacului de la Kikinda, Serbia, îi așteaptă în vizită pe timișeni, din…

3 ore ago

Iluminatul public va fi extins la ieșirea din Timișoara, pe șoseaua spre Lugoj

Ieșirea rutieră din Timișoara spre Lugoj va fi mai bine iluminată. Primăria Timișoara a semnat…

4 ore ago

Drive Auto Tuning Show sau cum caii putere fac casă bună cu eleganța, stilul și frumusețea

Spre sfârșitul săptămânii, Piața Unirii va fi invadată de mașini ca în filme. Mii de…

6 ore ago

Casa Mal se deschide publicului pentru premiile Beta 2024

Denumită de arhitecții organizatori ai Bienalei de Arhitectură Vila Mal, clădirea rămasă în picioare pe…

7 ore ago

Liberalii timișeni au votat, alături de colegii din întreaga țară, în unanimitate, să îl trimită pe Ciucă în lupta pentru funcția de președinte

Nicolae Ciucă a fost desemnat oficial candidatul PNL la funcția de președinte al României. Filiala…

8 ore ago

Leii din Banat încep noua campanie din campionat la sfârșitul acestei săptămâni

Ultimele zile în care se umblă la retușuri și la integrarea noilor veniți. SCM winsed.swiss…

12 ore ago