Categories: Ultima ora

Acuzati de trafic de copii, pe axa Romania – Franta

O „tranzacție” încheiată acum șapte ani s-a terminat prost pentru o familie de romi. Tinerii și-au vândut efectiv copilul unor romi care locuiau în Franța, încasând banii în tranșe. Ei au fost prinși în timp ce primeau ultima rată și riscă 20 de ani de închisoare.

O familie de ţigani români, care locuiește în Franța, a cumpărat, contra sumei de 5.000 de euro, un copil care are acum șase ani. Tranzacţia a fost încheiată în 2004, anul în care s-a născut copilul. Părinții acestuia sunt originari din județul Sălaj și, la vremea respectivă, locuiau în Franța. Ei au falsificat mai multe acte, pentru ca micuțul să poată rămâne în familia „adoptivă”, tot de origine romă. De-a lungul anilor, noii părinți ai copilului au avut grijă să facă plățile la timp către familia biologică a acestuia. Ultima rată a fost însă cu ghinion pentru părinții naturali, care au fost reținuți în momentul în care încasau banii.
Ei au fost aduși la Timișoara, unde DIICOT instrumentează acest dosar. Marți dimineață, bărbatul de 30 ani și femeia de 29 de ani au fost duși la audieri, iar apoi au fost prezentați judecătorilor de la Tribunalul Timiș. Cei doi nu au fost arestați preventiv. „S-a dispus măsura obligării de a nu părăsi țara”, spune judecătorul Ramona Ioțcovici. Nelu Moldovean ș Rodica Lăcătuș sunt acuzați de trafic de minori în formă agravantă, fals si uz de fals și riscă 20 de ani de închisoare.
Copilul va fi repatriat, iar „cumpărătorii” vor fi nevoiți să răspundă, la rândul lor, în fața autorităților franceze. Rodica Negrea, directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Timiş, spune că, de șase ani de când ocupă postul, este primul caz de acest gen de care are cunoștință. acesta ar fi primul caz de copil vândut, în şase ani de când deţine această funcţie. „Până acum nu am fost informaţi sau solicitaţi în acest sens. Aşteptăm o adresă oficială pentru a ne implica şi vom face demersurile de repatriere. Vom face inclusiv o o evaluare la domiciliul familiei pentru a stabili dacă acest copil poate fi reintegrat acolo”, afirmă Negrea. Sociologii care cunosc comunităţile rome susţin că vânzarea unui copil este un gest disperat al familiei. „Exploatarea copiilor în cazul comnunităţilor de romi este o realitate des întâlnită. Vinderea copiilor e un fenomen rar întâlnit. Nu este o caracteristică proprie culturii rome, ci una a sărăciei extreme. Având în vedere faptul că majoritatea romilor trăiesc la limita subzistenţei, probabil că fenomentul este mai des întâlnit la ei decât la alte etnii”, spune sociologul Adrian Păşcuţă.

Share
Published by
Alecsandra Stanici

Recent Posts

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

11 minute ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

40 de minute ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

O oră ago

Medalii de argint obținute de atleții Politehnicii Timișoara, la Naţionalele de alergare montană

Atleții Politehnicii Timișoara au fost la înălțime și la Campionatul Național de alergare montană, distanță…

O oră ago

Jurnal de campanie (9). Primarul candidat din Giarmata, Claudiu Mihălceanu, câştiguri din pariuri de şase ori mai mari decât venitul din salarii!

Intuiţie, noroc, informaţii, ponturi? Sau câte puţin din fiecare. Cert este faptul că actualul primar…

3 ore ago

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

21 de ore ago