Un deputat PDL propune uniforme obligatorii pentru ciclul primar şi gimnazial, interzicerea prezenţei minorilor în cluburi în timpul săptămânii şi cumpărarea direct de către şcoli a suplimentelor alimentare. Proiectele sunt în dezbatere publică şi nasc deja controverse.
Vicepreşedintele PDL Cezar Preda vrea să facă ordine în mediul şcolar. Propunerea lui vizează uniforme obligatorii pentru elevii din clasele I-VIII şi interzicerea prezenţei minorilor în spaţiile publice după ora 21, de duminică până joi. Preda are şi un alt proiect, care se referă la contractarea direct de către şcoli a suplimentelor alimentare pentru elevi.
Directorii de şcoli nu văd nimic rău în aceste propuneri, care, dacă ar fi puse corect în aplicare, ar face puţin ordine în sistem. „Obligativitatea uniformelor şcolare este o idee bună, pe care majoritatea părinţilor o cer. Noi nu le-am impus, suntem o şcoală mai modestă, dar să ştiţi că nu ar strica ceva nu prea scump, de exemplu nişte pantalonaşi şi un pulover, care, până la urmă, poate fi tricotat în casă, de cineva din familie”, spune Gica Dumitru, director la Şcoala Generală Nr. 7 din Timişoara. „Eu cred că şcolile s-ar descurca mai bine dacă ar contracta direct alimentele. În general, când lucrurile sunt de anvergură, şi aici vorbim de o licitaţie pe o sumă mare, la nivel naţional, rezultatele pot să nu fie neapărat favorabile. La nivel mai mic există un control mai bun şi poate se vor responsabiliza şi părinţii. În general, aceştia nu-şi prea asumă responsabilităţi, numai atunci când e vorba de critică au multe de spus. Din moment ce părinţii reprezintă o treime din consiliul de administraţie al şcolii, poate se gândesc mai bine ce le dau copiilor să mănânce”, consideră Gica Dumitru.
Lucrurile se schimbă puţin când vine vorba despre interzicerea prezenţei minorilor în discoteci, baruri şi cluburi, după ora 21, de duminică până joi. Numai dascălii agreează ideea. Părinţii care au copii trecuţi de 15 – 16 ani văd altfel situaţia. „E şi asta o idee bună, nu cred că au ce să mai caute după acea oră pe afară şi nu cred că părinţii îi încurajează. Dar până la urmă, şi să se vândă ţigări şi alcool minorilor este interzis, dar tot se întâmplă. Nu ştiu cum ar putea fi pusă în practică o asemenea iniţiativă”, este de părere directorul Şcolii Generale Nr. 7.„Eu nu sunt de acord! Poate că vreau să îmi petrec timpul cu fiul meu, să merg la un film, de exemplu, şi nu pot în timpul zilei. La vârsta asta este deja mare, am încredere în el şi fără să îl însoţesc. Cu acordul meu poate ieşi cu prietenii. Ştiu cum mi-am educat copilul”, spune Mărioara Bădeaţă, mama unui băiat de 16 ani. Fiul ei, Alex, e chiar mai categoric: „Nu trebuie să mă ţină mama sau tata de mână, dacă ies la un suc cu colegii. Poate că a fost bine pe vremea lor, când era interzis să ieşi pe stradă după o anumită oră dacă erai elev, dar acum trebuie să se ţină cont şi de faptul că altfel sunt generaţiile, ne dezvoltăm intelectual mult mai repede, iar încuiatul în casă nu e o soluţie, nici măcar ca să înveţi mai bine”.
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru…
O clipă de neatenţie a fost destul încât să ajungă la spital. I s-a întâmplat…
În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi…